Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino celína
béla celína redko; prispodoba
 
Pomen
 
AntarktikaSkrij zgled▾
 
Zgled rabeČe se bo zemlja še segrevala, obstaja nevarnost, da se bo ledena skorja zahodne Antarktike stalila in povzročila katastrofalne poplave. Raziskovalci ozračja lahko dokažejo, da se je bela celina najmanj enkrat v svoji zgodovini že delno stopila. (Delo, 1. 8. 2001)
 
Izvor frazema
 
Frazem bela celina je metaforično poimenovanje, ki temelji na dejstvu, da je celina prekrita z večnim snegom in ledom.

čŕna celína publ.; prispodoba
 
Pomen
 
AfrikaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeČrno celino namreč bremeni za 350 milijard dolarjev nakopičenih dolgov, kar je sprožilo zahteve po lajšanju tega bremena in celo o odpisu terjatev najrevnejšim državam. Delež Afrike v mednarodni trgovini se je v štirih desetletjih znižal od šestih na dva odstotka, od 315 milijard dolarjev mednarodnih investicij pa je bila deležna komaj 4,7 milijarde. (Delo, 3. aprila 2000, NB)
Čeprav je bilo tudi včeraj na forumu rečeno, da sta Afrika in Kitajska obrnjeni druga k drugi, je skupni obseg blagovne menjave med azijsko silo in Črno celino lani znašal 6,5 milijarde dolarjev. (Delo, 12. okt. 2000, NB)
Na potovanju po petih afriških državah se bo ameriški predsednik George W. Bush soočil z žalostno podobo črne celine, ki so jo upostošili državljanske vojne, revščina, pomanjkanje hrane in epidemije. (Mag, 2. 8. 2006)
 
Izvor frazema
 
Frazem črna celina s sopomenko črni kontinent je po izvoru metafora, ki se nanaša na črnsko prebivalstvo v Afriki. Na enaki predstavi temelji tudi izraz črna Afrika ‘Afrika s črnskim prebivalstvom’.

nôva celína publ.; prispodoba
 
Pomen
 
AmerikaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNastal je zemljevid, na katerem je narisal vse čeri, plitvine, rte, otoke in prvič uradno poimenoval vrsto istrskih krajev. Karto sveta je izdelal le 30 let po uradnem odkritju Amerike, kar ni bilo preprosto, saj je bila nova celina sprva še strogo varovana vojaška skrivnost. (Delo, 14. jul. 2001, NB)
Amerika je bila originalno mišljena kot nekakšen neokolonialističen podaljšek britanske imperialne politike, vsaj tako so si Britanci zadevo zamišljali. Na njihovo žalost niso bili edini, ki so lobirali po novi celini in nekateri drugi narodi, predvsem Židje, so bili ob koritu bolj uspešni. (Delo, 24. mar. 2007, NB)
Izsledki številnih raziskav na stari in novi celini, v katerih so znanstveniki vzeli pod drobnogled delovanje tega zdravilnega zelišča na organizem, pričajo, da naravni pripravki iz divjih cvetov ameriškega slamnika ugodno delujejo na organizem – krepijo odpornost in blažijo težave z dihali, če jih začnemo jemati takoj ob prvih znakih prehlada in gripe. (Delo, 7. feb. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem nova celina je nastal verjetno po analogiji s frazemom novi svet ‘Amerika’, ki je nastal po opoziciji s frazemom stari svet, stara celina v pomenu ‘Evropa’. S tem je tudi možno pojasniti, zakaj niso npr. tako poimenovali Avstralije.

oráti celíno zastar.; pren.
 
Pomen
 
kaj težkega prvi iznajti, začeti; prvi delati na kakem področjuSkrij zgled▾
 
Zgled rabe2. mar. 2011 … ki je sklenil pospeševati in podpirati izdavanje šolskih knjig, potem pa g. pisatelju, kateremu je bilo orati celino … (Google, www.dlib.si/v2 …)
 
Izvor frazema
 
Gl. orati ledino.

pêta celína publ.; prispodoba
 
Pomen
 
AvstralijaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAvstralija kot šerif? Strategi nove ameriške administracije pričakujejo, da bo peta celina odigrala pomembnejšo vlogo regionalne sile. (Delo, 29. jan. 2001, NB)
Avstralci se pri pripravi scenarija niso ognili temnim poglavjem svoje zgodovine – niti obdobju, ko je bila Peta celina kazenska kolonija, niti poznejšemu zatiranju prvotnih prebivalcev. (Delo, 16. sep. 2000, NB)
Pomenljivo je, kako tudi po domala petih desetletjih povsem solidnega življenja na peti celini, značilno odprti za prišleke z vsega sveta, Slovenija ostaja in očitno postaja vse bolj kraj, kamor se ljudje radi vračajo oziroma priseljujejo. (Delo, 16. dec. 2002, NB)
Avstralski raziskovalci so pred kratkim odkrili, da je človek živel na peti celini kar 28.000 let prej, kot so mislili doslej. (Delo, 21. maja 1999, NB)
Potem so se indijski figovci z vejami kakor vrbe žalujke sklonili nad čoln, po vodi pa so zaplavali kakor oglje črni labodi in na odmaknjenem bregu je bilo videti prečudne živali in rastline. To je bila Avstralija, peta celina sveta, in v ozadju so drsele mimo kakor nebo sinje gore. (Christian Andersen, Andersenove pravljice, NB)
 
Izvor frazema
 
Kot kaže tudi zadnji zgled, je Avstralija peta celina sveta in na tej osnovi je nastal frazem peta celina, včasih tudi zapisan z veliko začetnico. Da imajo ljudje s štetjem težave, dokazujeta tudi različici šesta celina in sedma celina, npr.: Tony Lenko je migracijski agent v Avstraliji – Rojakom pomaga pri urejanju dokumentov za selitev na šesto celino – Letos bo v Avstralijo odšlo 15 Slovencev. (Delo, 1. okt. 2003, NB) | Melbourne – Ameriška košarkarska reprezentanca po nedavni tekmi proti Avstraliji, ki so jo virtuozi iz lige NBA dobili z 89 : 64, ni več tako priljubljena med ljubitelji košarke na »sedmi celini«. (Delo, 11. sep. 2000, NB) | Da pri frazemih s števniško sestavino menjavanje števnikov ni tako redko, dokazujejo tudi drugi taki frazemi, npr. ne znati šteti do pet, ne znati šteti do deset.

stára celína publ.; prispodoba
 
Pomen
 
EvropaSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeDolgoletnega vratarja argentinskega Veleza Sarsfielda, čigar specialnost so goli iz enajstmetrovk in prostih strelov, je na Staro celino prignala denarna kriza pri Velezu. Prestop naj bi veljal 2 do 3 milijone $. (Delo, 2. nov. 2000, NB)
Romantični prerod je zajel vso staro celino, vendar najprej zahod. Velika Britanija in Nemčija sta bili prvi … (Delo, 7. aprila 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
S stališča evropskih raziskovalcev, ki so odkrivali druge celine oziroma nove svetove, je Evropa metaforično upravičeno poimenovana kot stara celina. Nasproti bi ji lahko postavili novi svet kot eno od poimenovanj za Ameriko ali zeleni kontinent za Južno Ameriko.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.Stari svijet
pol.Stary Świat
rus.Staryj svet

zelêna celína publ.; prispodoba
 
Pomen
 
Južna AmerikaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeRegionalna sila Brazilija ne skriva želje, da bi postala voditeljica latinskoameriških držav, in napoveduje kandidaturo za status stalne članice varnostnega sveta, kjer bi lahko branila interese »zelene celine«. (Delo, 14. avg. 2003, NB)
Klub, ki je pred sezono za okrepitve odštel več kot 25 milijonov dolarjev, med drugim je pripeljal tudi Argentinca Carlosa Teveza, najboljšega nogometaša »zelene celine«, je izgubil pred domačim občinstvom s polprofesionalno ekipo Mogi Mirim z 1 : 2. (Delo, 21. jan. 2005, NB)
Romuni odlično igrajo proti Južnoameričanom. Proti predstavnikom zelene celine so nazadnje izgubili daljnega leta 1970 (proti Braziliji z 2 : 3). (Delo, 17. jun. 1998, NB)
Države Zelene celine si želijo večje angažiranosti Unije, da bi bile manj odvisne od Združenih držav. (Delo, 12. maja 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem zelena celina, pisan kdaj tudi z veliko začetnico, ima funkcijo nadomestnega imena za poimenovanji Južna Amerika, Latinska Amerika. Predstavno temelji na dejstvu, da je v Južni Ameriki v primerjavi z drugimi celinami največ gozdov, zlasti v Braziliji.
Slovar slovenskih frazemov