Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino jêklo
tŕd kot jêklo ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo trdSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZato tudi nihče ni zmogel prisluhniti tistim redkim emancipatoričnim glasovom, ki so poudarjali potrebo po neodvisnosti malih evropskih držav in zahtevali, da se celotna celina reši vladavine moči. (Playne 1931: 19)
Prevladala je mediokriteta sebične pameti s svojim vzpodbujanjem »kot jeklo trdega in zbranega boja do konca« oziroma prepričanjem, da je treba stvar pripeljati »do pravične in plemenite rešitve«. (Oto Luthar, O žalosti niti besede, NB)
Še tega ne vemo, kaj lahko z njim počnemo: ljudje kače so živ dokaz, da je lahko okostje mehko kot guma, mišice pa trde kot jeklo; akrobati lahko letijo, lebdijo in padajo v brezno, ne da bi se jim kaj zgodilo. (Delo, 10. nov. 2004, NB)
Nihče ne ve, zakaj, uradno se imenuje njeno veličanstvo kraljica Elizabeta kraljica mati, neuradno pa ima najraje vzdevek kraljica mati. Velja za najbolj priljubljeno babico tega stoletja, znotraj pa je trda kot jeklo in celo brezobzirna, pravi duhovnik, ki jo dobro pozna. (Delo, 4. avg. 2000, NB)
A jaz ne morem jokati. Trd sem kot jeklo, ki mora srce prebosti. (Srečko Kosovel, Integrali 26, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera trd kot jeklo temelji na lastnostih jekla, ki je zelo trdo, a obenem tudi prožno, kar ni značilno za nekatere druge trde snovi, kot npr. kamen.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.as hard as iron
as hard as steel
bolg.tvàrd kato stomana
tvàrd kato čelik
češ.tvrdý jako ocel
tvrdý jako z ocele
fr.dur comme l’acier
hr.tvrd kao čelik
mak.tvrd kako čelik
nem.wie aus Stahl sein
pol.twardy jak stal
rus.tvërdyj kak stal’
slš.tvrdý ako ocel’
ukr.tverdyj jak krycja
tverdyj jak stal’
Slovar slovenskih frazemov