Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kljúka
kljúko si podájati kjé/pri kóm ekspr.; pren.
 
Pomen
 
1. prihajati drug za drugim kam, h komuSkrij zgled▾
 
Zgled rabeDr. Radoslav Marčan, na čigar kliniki za športne poškodbe v Valdoltri so si lani smučarji kar podajali kljuko, si je pred letošnjo sezono zaželel, da se ne bi nikoli več ponovila taka črna serija. (Delo, 9. dec. 2003, NB)
2. pogosto, v velikem številu prihajati kam, h komuSkrij zgled▾
 
Zgled rabeAli se bo Rado Bohinc obdal z užaljenci, ki so »zavozili« slovensko policijo, in »aferaši« oziroma člani DeSUS-a in drugimi sveže upokojenimi policisti, ki si podajajo kljuko restavracije Maxim, kjer maksimalno lobirajo? (Delo, 4. dec. 2000, NB)
3. pogosto kaj poteka, se dogajaSkrij zgled▾
 
Zgled rabeInstitucionalna kultura je na dopustu, zato pa so oder zasedli zunajinstitucionalci; kljuko si podajajo predvsem festivali vseh vrst, oblik in dolžin. Nekateri med njimi so strogo umetniški in resni, drugi stavijo na druženje in dobro zabavo. (Delo, 3. avg. 2007, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to queue/line up to see so./sth.
češ.podavat si někde/u někoho kliku
podavat si někde/u někoho dveře
fr.faire la queue à la porte de qn.
nem.sich die Tür in die Hand geben
sich die Klinke/Türklinke in die Hand geben
rus.u kogo dveri ne zakryvajutsja

obésiti kàj na kljúko ekspr.; pren.
 
Pomen
 
opustiti kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAvguštin je tedaj izgubil malone veselje do šole in do bukev; nič ne mara, da bi bil obesil uk na kljuko in bi jo bil popihal spet na Kozji vrh, ko bi ga ne bilo nekaj zadrževalo. (Fran Erjavec, Avguštin Ocepek, NB)
Začudila sva se mu, daravno je tako slabo krpal in tolkel. Pravil je potem, da je v »mestu« (*) sedel tri leta v latinskih klopeh, potlej pa učenost obesil na kljuko in poprijel se šivanke. Ali kadar je vrhá dorastel, pride tudi njemu vrsta, da je moral na vojsko. (Fran Levstik, Popotovanje od Litije do Čateža, NB)
Sem obesil závolj tebe dókaj časa uk na kljuko; treba prečuváti bóde več noči s prižgano lúčjo, dolgo si glavó beliti, de popravim spet zamudo; vender to bi še prenesel, to še ni narveči húdo. O, predpust! ti čas presneti, de bi več ne príšel v drugo! (France Prešeren, Poezije, NB)
Razumete? Naša, to se pravi, živite po naše, vedite se po naše in vso mestno hinavščino obesite na kljuko. Vse tisto nerganje: oprostite pa pardon pa prosim in ne vem kaj še vse, vse tisto je pri nas popolnoma odveč. (Franc Saleški Finžgar, Sama, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. obesiti kaj na klin. Frazem obesiti kaj na kljuko omenja J. Glonar (SSJ, 159) pri iztočnici kljuka: učenost obesiti na kljuko: zanemariti. Pleteršnik (I, 409) pa pri iztočnici kljuka navaja citat iz Prešernovih Poezij (gl. zgoraj).
Slovar slovenskih frazemov