Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino máčeha
bíti kómu máčeha ekspr.; primera
 
Pomen
 
biti kot slaba mati, neskrbna, skopa, sebičnaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDomača zemlja nam je res mati, tujina nam je mačeha, nas sprejme, nam da kruha, da nam sladkosti, opije nas z vinom in z ljubeznijo, a ni nam mati … (Ciril Kosmač, Hodil po zemlji sem naši …, NB)
Mnogim so njegove besede podžgale srca, drugi pa so ostali hladni. Za domovino, ki jim je bila mačeha, se niso mogli ogreti, zato tudi niso razumeli, zakaj bi morali zanjo »pogumno« prelivati kri. (Franjo Kolenc, A njega ni …, NB)
Evropa je huda mačeha, Slovencem neprijazna, prav nič ljubeča, pravijo nekateri. Sokrat bi dejal, da se motijo eni in drugi, Slovenci smo Evropa, naj jo ljubimo ali sovražimo, naj bomo v Evropski uniji ali ne. (Delo, 22. okt. 2001, NB)
Vsaj dvesto Italijanov, ki so do pariške mirovne pogodbe, podpisane 10. februarja leta 1947, živeli na vzhodni strani Jadrana, se je zbralo v prestolnici matične države, ki jim nikoli ni bila kaj več kot groba mačeha, celo z vlakov jim niso dovolili izstopati pred 56 leti in njihovim ladjam niso dovolili pristati, doslej pa jim tudi še ni izplačala odškodnin. (Delo, 11. feb. 2003, NB)
V teh krajih (npr. Postojni, Ilirski Bistrici, Sežani, Kobaridu, Bovcu, Idriji itd.) je v resnici šlo za slovensko osvoboditev slovenskega prebivalstva izpod tuje (italijanske) oblasti, ki svojim slovenskim državljanom ni bila samo mačeha, temveč tudi vsestransko zatiralska in naravnost genocidna. (Delo, 3. dec. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Med starejšimi slovarji frazem biti komu mačeha omenja že M. Cigale, II, 1556, pri iztočnici Stiefmütterlich, ki jo prevaja s sln. mačehni, kakor mačeha, skop, nem. stiefmütterlich behandeln pa s sln. biti komu mačeha. Prav tam pri iztočnici Stiefmutter, die, mačeha, mačiha, pisana mati navaja zanikano besedno zvezo seinem Munde keine Stiefmutter sein, ki jo prevaja s sln. privošiti si kaj dobriga, ne biti skop za se. Že Cigaletu je torej mačeha veljala za skopo, nepravo mater, katere žrtev so bili zlasti otroci. Zanimivo je, da v kasnejših Pleteršnikovem (1894/1895) in Glonarjevem (1936) slovarju ne najdemo nobenega frazema v zvezi z mačeho.

obnášati se kot máčeha ekspr.; primera
 
Pomen
 
obnašati se kot slaba mati, neskrbno, skopo, sebičnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNaša bodoča mama je s tem našim sosedom pokazala, da v sodobni Evropi nekaj velja tudi načelo odprtosti in svobodne trgovine. Kdo se je tu znova obnašal kot mačeha, je popolnoma jasno. (Delo, 20. sep. 2000, NB)
Zapletlo se je na pogajanjih v Bruslju, saj se petnajsterica do kandidatk za EU obnaša kot mačeha in hoče predpisati enotno sedemletno prehodno obdobje pri prostem pretoku oseb. (Delo, 4. jun. 2001, NB)
Spoštovani predsednik, glasoval bom seveda o zakonu, in sicer zato, ker se je Slovenija in z njo ta oblast, ki je večkrat kritizirana in bila kritizirana, do študentov se je vedno obnašala kot dobra mati in ne kot mačeha, kar se ji želi pripisati. Seveda je bilo za to vlado in za to državo v resnici izobraževanje najbolj pomemben segment dela. (Državni zbor RS: 28. redna seja 15. 07. 2003, NB)
Policijski sindikat je še napovedal, da policisti državljanov v času stavke ne bodo kaznovali zaradi prometnih prekrškov, na primer zaradi prehitre vožnje. Tako naj bi pokazali, da se vlada vede kakor mačeha, ne pa kakor mati, ki ji polnijo proračun. (Delo, 29. dec. 2005, NB)
Če je za nekatere nogomet najpomembnejša postranska stvar na svetu, je za druge to Evrosong oziroma pesem Evrovizije. In še več kot to. A, kot kaže, le zanje. Saj se slovenska prirediteljica, nacionalna televizija oziroma njen zabavni program, do tega vede kot mačeha. (Delo, 27. maja 2010, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem obnašati se kot mačeha z različico vesti se kakor mačeha je nastal na osnovi iz izkušenj splošno razširjenega mnenja, da so mačehe praviloma slabše kot prave matere, tj. neskrbne, sebične. V zvezi s tem je tudi pregovor kolikor mačeh dobrih, toliko vran belih (gl. Plet. I, 539). Po enaki predstavi sta nastala tudi frazema biti komu mačeha, mačehovsko se obnašati, [po] mačehovsko ravnati s kom/čim, mačehovsko odmerjen, vesti se mačehovsko do koga/česa.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.chovat se ke komu jako macecha
rus.obraščat‘sja s kem kak mačeha

vêsti se kàkor máčeha, gl. obnašati se kot mačeha.
Slovar slovenskih frazemov