Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino možgáni
iméti kúrje možgáne ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti omejen, neumenSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeMisliš, da imamo mi, ki smo ostali tukaj, kurje možgane … (Petrovič, Ploha, 61)
Anžiček se zasmeje in topotne z nogo ob tla. »Tebe pa ni sveti duh obsenčil!« – pravi. »Kurje možgane moraš imeti!« – No, veš kaj? (Milan Pugelj, Evelina in Lina, Tri novele, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem imeti kurje možgane temelji na sestavini kurji možgani, ki je prispodoba omejenosti, neumnosti, kot se pripisujeta kuram.

iméti volôvske možgáne, gl. volovski možgani.

kúrji možgáni ekspr.; pren.
 
Pomen
 
omejenost, neumnostSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabe»Ne skrbi, mama, nisi ti kriva. Naravo bo treba vprašati, zakaj je prav tvoji hčeri podarila kurje možgane.« Prepadenost. (Sonja Votolen, Pravica do sebe, NB)
Vam ni treba niti s prstom migati. Vse vam samo prileti v vamp. Svoje babe pošiljate okoli, obenem pa se jezite, da nosijo hlače. Na zapečku sedite in dremate s svojimi kurjimi možgani. (N. Matičič, Ljudje z rdečim nebom, 1969, 37)
 
Izvor frazema
 
Frazem kurji možgani temelji na dejstvu, da se kuram pripisujeta omejenost, neumnost. To je razvidno tudi iz primer biti kot slepa kura, kot kura brez glave, kot mokra kura.

možgáni kóga so kot rešêto, gl. rešeto.

opráti kómu možgáne ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zelo ošteti kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNajprej je predsednik Ongania sklical v svojo rezidenco v Olivosu smetano državne uprave z vlado vred in ji opral možgane, češ da je neprizadevna in neučinkovita. (A. Novak, Delo 1968, št. 106, 4)
V njem je zapisal: »Eno zanimivejših slovenskih imen z Golega otoka je Dušan Senčar, ki je bil eden redkih, če ne edini slovenski ‘kapo’ na otoku. To funkcijo naj bi imeli tisti, ki so jih zlomili in jim oprali možgane; ti so bili pozneje nadzorniki drugih jetnikov.« (Delo, 7. avg. 2000, NB)
Vsi se imajo za mučenike. Pogosto jim »operejo možgane«. V dolgih urah in dnevih ideološkega pranja možganov jim obljubijo muslimanski raj ali obet, da bodo pozneje dobili častno mesto med nacionalnimi junaki. (Delo, 18. avg. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. oprati komu glavo.

volôvski možgáni slabš.; pren.
 
Pomen
 
možgani z zelo počasnimi, nerodnimi mislimi, omejenim dojemanjemSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeČe bo poplava res huda – čaka nas še ena noč – utegne odplaviti tudi brozgo iz volovskih možganov, ki se klanjajo Jankovičevemu uspešnemu zadolževanju občine … (Google, www.finance.si/289670/Foto-Poplave-org)
Dajmo ljudje, operite si že enkrat možgane!! Pozabite garažo in Senico. RAAKP … Če so, moram reči, da so prav tako volovski, kot oni od vola (Google, www.rtvslo.si/slovenija/…)
 
Izvor frazema
 
Frazem volovski možgani temelji na predstavi o volu kot neumni živali. To potrjuje tudi metaforični pomen poimenovanja vol: slabš. ‘neumen, nedomiseln človek’, npr. ti si vol; s takim volom se ne da pogovarjati. Besedna zveza volovski možgani je tudi v frazemu imeti volovske možgane ‘misliti, dojemati zelo počasi, nerodno’.
Slovar slovenskih frazemov