Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino račún
bogatéti na túj račún, gl. na tuj račun.

délati račún brez krčmárja, gl. račun brez krčmarja.

íti za račún brez krčmárja, gl. račun brez krčmarja.

naredíti račún brez krčmárja, gl. račun brez krčmarja.

na túj račún nevtr.; ed., prisl. zv.
 
Pomen
 
na stroške, v škodo drugihSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMuren pa je malo pil, zakaj pijače ni bil vajen in nespodobno se mu je zdelo, da bi prišel prvo jutro z mačkom v davčni urad. Zavest, da pije na tuj račun, mu tudi ni bila kakor je toliko drugim povod, da bi se vdal nezmernosti, marveč plemenit nagib zdržnosti. (Fran Detela, Spominska plošča in druge humoreske, NB)
Ne vem, ali smo vlagali certifikate v podjetja osebam, ki se sedaj bogatijo na tuj račun. Klicala sem podjetje Trdnjava, a tudi tukaj se zdi, da vlagajo v svoje žepe, za nas se pa ne zmenijo. (Delo, 12. jul. 2000, NB)
Dr. Ribnikar pa tudi zdaj poudarja, da je bila slovenska privatizacija zastavljena narobe, a se k sreči ni iztekla tragično. Po njegovem predvsem zato, ker ni bila izvedena na hitro in ker je Slovenija majhna. »Tako rekoč vsi se poznamo, bogateti na tuj račun je bilo vpletenim nerodno. Moralni pritisk okolja je bil zelo koristen.« (Delo, 13. nov. 2004, NB)
Ti reveži nočejo prositi za oblačila, čeprav so jim na dosegu roke. Dostojanstvo je tisto, ki jim preprečuje, da bi ljudje živeli na tuj račun. (Franc Rozman, Človek sem, ustvarjam, NB)
Poldrugo leto je 45-letni Italijan L. D. Z. na obalnem in goriškem območju lagodno živel na tuj račun. Tega je zdaj konec, saj so mu koprski kriminalisti z oddelka za gospodarsko kriminaliteto pred kratkim zasegli kar petnajst italijanskih in ameriških bančnih kartic, ki jih je uporabljal, čeprav niso bile njegove. (Delo, 30. nov. 2001, NB)
Menda vlada ja ne bo dopustila, da bi morale športne organizacije, ki so praktično brez lastnih sredstev, plačevati najemnino ali odškodnino agrarnim skupnostim. To bi bilo kot živeti na tuj račun. (Delo, 27. feb. 1998, NB)
SDS je tudi najbolj zagreta stranka za popravo krivic grofom, baronom, cerkvi in drugim privilegirancem, tem, ki so vedno živeli na tuj račun. Tu gre za ogromne odškodnine, ki naj jih plačujejo generacije, ki šele prihajajo. (Delo, 6. jun. 1998, NB)
Kdor se rad šali na tuj račun, se mora znati tudi na svojega. Jaz se rad na vsakega, ne da bi pri tem koga užalil. (Delo, 19. nov. 2000, NB)
Naše smehljanje je morda rahlo poceni, je po več kot zabavnem literarnem večeru pripomnil eden izmed poslušalcev. Gospod je imel prav, lahko se je smejati na tuj račun. (Delo, 6. mar. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem na tuj račun kot prislovna zveza izhaja iz predložne zveze na račun v pomenih: a) ‘izraža predmet glagolskega dejanja, kot ga določa prilastek’ in b) ‘izraža odvisnost glagolskega dejanja od njegovega, po vrednosti nasprotnega določila’. Sestavina tuj torej tu usmerja glagolsko dejanje na stroške, v škodo drugih.

porávnati stáre račúne [s kóm] ekspr., pren., nedov. poravnavati
 
Pomen
 
poravnati stare obveznosti, spore, zadeveSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Kaj hočeš?« »Poravnal boš stare račune. Plačal vsako besedo.« »Pa prijateljstvo?« »Prijateljstvo je v tvojem besednjaku sinonim za izkoriščanje.« (Sonja Votolen, Pravica do sebe, NB)
Postali smo tako močni, da lahko presenetimo prav vsakega nasprotnika. Jugoslovane in Norvežane na primer, prvi nas bodo podcenjevali, z drugimi pa bi v tretjem poskusu poravnali stare račune. (Delo, 21. feb. 2000, NB)
V Rimu in Trstu sedijo trdno v sedlih ljudje, ki bi s Slovenijo predvsem radi poravnali namišljene stare račune. Zamisel, da bi predsedniki Slovenije, Italije in Hrvaške s poklonitvijo žrtvam iz preteklih konfliktov opravili spravno dejanje med sosedi in s tem presekali sedanje vozle v odnosih, ni realna. (Delo, 3. feb. 2005, NB)
Po zlomu komunizma so hoteli balkanski narodi poravnati stare račune, a časi so se medtem spremenili. Medtem ko se severozahodna Evropa počasi že loteva problemov 21. stoletja, Balkan še ni popolnoma opravil z 19. stoletjem. (Delo, 10. okt. 1998, NB)
Preživ je še spomin na Jiang Qing, zloglasno ženo velikega Maa Zedonga, ki je pred desetimi leti naredila samomor v pekinški ječi. Še zdaj pooseblja podobo ambiciozne žene, ki izkorišča moževo moč in z njo poravnava stare račune. Maovi sodelavci so namreč nasprotovali Maovi tretji poroki s šanghajsko igralko in so to nasprotovanje drago plačali, ko je postala gospa Mao. (Delo, 8. jul. 1998, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.vyrovnat si [staré] účty s kym
vyrovnat si [starý] účet s kym
nem.eine alte Rechnung [mit jmdm.] begleichen
rus.svesti [starye] sčëty s kem

porávnavati stáre račúne[s kóm], gl. poravnati stare račune [s kom].

prekrížati kómu račúne ekspr.; mn., pren.
 
Pomen
 
povzročiti, da se komu načrti ne uresničijoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDvaindvajsetletni Španec Julian Alonso je v svoji karieri že nekajkrat prekrižal račune favoriziranim tekmecem. Najbolj jo je pred tremi leti zagodel Čilencu Marcelu Riosu, ki mu je v finalu njegovega domačega turnirja v Santiagu preprečil zmago in s tem nastop na ATP finalu v Hannovru. (Delo, 10. maja 2000, NB)
V Bejrutu novačita zaveznike za spremembo režima v Damasku. Pariz seveda iz drugih razlogov kakor Washington. Izrael, ki mu Amerika vedno stoji ob strani, je z invazijo na Libanon obema prekrižal račune. (Delo, 14. jul. 2006, NB)
Razsvetljena hotelska dvorana. Slavnostna večerja na čast višjim zavezniškim častnikom, ki so takoj prve dni po vojni prišli v Ljubljano na obisk, da bi si pobliže ogledali partizane, ki so jim prekrižali račune ter jim tako rekoč pred nosom vkorakali v Trst. (Ciril Kosmač, Pomladni dan, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem prekrižati komu račune temelji na prenesenih pomenih sestavin prekrižati ekspr. ‘preprečiti, onemogočiti’ in račun navadno mn., ekspr. ‘načrt, cilj, zlasti glede na koristi’. Tu omenjeni pomen glagola prekrižati je tesno povezan s frazemom napraviti križ čez kaj v pomenu ‘odpovedati se čemu, obupati nad čim’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik fr.contrecarrer les projets de qn.
it.mettere i bastoni tra le ruote
intralciare i progetti a qc.
ostacolare i progetti a qc.
nem.jmdm. einen Strich durch die Rechnung machen

príti na svój račún pog.; pren.
 
Pomen
 
biti zadovoljen s čim, doseči pričakovano, želenoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBil, bil v Londonu. Ulice so bile zatrpane z vozovi in vsakršno kramo na njih, vojaki so utirali pot vojvodskim in kraljevskim kočijam, tatovi, roparji in vsakršna svojat je prišla na svoj račun, mestna golazen je lezla v hiše in odnašala, kar je ostalo. (D. Jančar, Katarina, pav in jezuit, NB)
Medtem ko je v javnosti besnela najnovejša afera, so Nemci v občinskem svetu končno prišli na svoj račun – z zadovoljstvom so lahko začeli obračunavati s Costo. Ta se je z odobritvijo deželnega predsednika Conrada sicer smel vrniti na župansko mesto. (Dragan Matić, Nemci v Ljubljani, NB)
V dvorani Tabor je kakih 1500 ljubiteljev nogometa prišlo na svoj račun. Troboj med Mariborom Pivovarno Laško, Železničarjem Ligrom in ekipo mariborskih zvezdnikov je prinesel spektakularne igre in mojstrske poteze, s katerimi se je odlikoval tudi naš prvi as Zlatko Zahovič. (Delo, 18. jan. 2000, NB)
Njuna sinočnja generalka je bila zanimiva predvsem zaradi dvoboja najbolj »vročih« imen v NBA, prvega strelca sezone Allena Iversona in atraktivnega Vincea Carterja. »Air Canada« tokrat ni prišel na svoj račun, saj ni niti enkrat zabil žoge v koš, njegov Toronto pa je doživel drugi zaporedni poraz; pred tem je dobil kar 11 od 12 tekem. (Delo, 24. mar. 2000, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik fr.trouver son compte [à qc.]
hr., srb.doći na svoj račun
it.trovarci il proprio tornaconto
trarre vantaggio
nem.auf seine Rechnung kommen

račún brez krčmárja pog.; pren., tudi nikal.
 
Pomen
 
neuspeh zaradi neupoštevanja vseh okoliščinSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Tudi sam nič ne vem!« sem ji odvrnil. »In zdi se mi, da dela račun brez krčmarja.« (I. Sivec, Triglavski kralj, NB)
Sestri sta delali račun brez krčmarja. Mlajšo so z vsem, kar je »kupila«, prestregli varnostniki, potem pa so policisti vzeli s seboj kar obe. (Delo, 30. dec. 2002, NB)
»Računali smo na točki, ki bi jih osvojili proti drugemu luksemburškemu igralcu, a se je zdaj izkazalo, da smo delali račun brez krčmarja,« je bil razočaran vodja reprezentance Andrej Jeras. (Delo, 21. sep. 2002, NB)
Pomiloval je uboge čete, med katerimi jih je dosti iz Kranjske. Berlinski kongres in Andrassy sta po njegovem mnenju naredila račun brez krčmarja, pobite junake pa je treba maščevati. (Dragan Matić, Nemci v Ljubljani, NB)
Tekma je bila navidez odločena, a le na papirju, kajti račun brez krčmarja prevečkrat naredi vsakdo, kdor v smučarskih skokih sprejema vnaprejšnje sodbe, še preden v ravnino izteka ne prismuča zadnji skakalec na tekmi. (Delo, 28. nov. 2005, NB)
V taboru Manchester Uniteda se na favoriziranje domačega moštva pač ne ozirajo. »To je račun brez krčmarja,« pravijo Angleži, pritrjujejo pa jim tudi »kraljevi« fantje iz Madrida. (Delo, 3. jan. 2000, NB)
Ajdovci so vse stavili na hitrost in mladost, toda proti izkušenim in v obrambi zanesljivim Mariborčanom je bil to račun brez krčmarja. (Delo, 27. mar. 2000, NB)
Kalin pravi, da njegov optimizem ni račun brez krčmarja. Tako kot drugi člani slovenske odprave je zadnje dni, ko so se v Mozartovem mestu začeli zbirati delegati, poizvedoval, za koga bodo glasovali. (Delo, 15. jun. 2002, NB)
Če bi slovenska oblast pokazala malo več politične volje in vzpostavila vsaj diplomatske odnose, bi za velenjski koncern Srbija lahko postala tretji največji izvozni trg, je prepričan predsednik uprave Jože Stanič. To ne bi bil račun brez krčmarja. (Delo, 11. jun. 1998, NB)
Ali gre za račun brez krčmarja, se bo videlo v dveh tednih. Kako bo Coexal plačal na 27 milijonov tolarjev ocenjeni program, ni znano. (Delo, 21. jan. 2004, NB)
Na javni dražbi bi sprva ponudili dobro polovico premoženja, razdeljenega na petnajst sektorjev. Čeprav so napovedovali, da je za vključitev v konzorcij zainteresirana tudi mestna občina Maribor, ki naj bi prevzela energetske in komunalne naprave, kaže, da gre za račun brez krčmarja. (Delo, 20. maja 1999, NB)
V rubriki Pa še to na zadnji strani Dela (9. decembra) je bil objavljen zapis z zgornjim naslovom, v katerem lahko preberemo vrsto popolnih neresnic in žaljivih trditev, ki so bile izrečene na moj račun. Opozoriti moram, da je v tem primeru šlo za račun brez krčmarja. (Delo, 14. dec. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem račun brez krčmarja z glagolskimi sestavinami delati, narediti, iti za je verjetno nastal na osnovi dejstva, da je lastna presoja gosta, koliko je zapil in pojedel, pogosto napačna. Pri tem pa ima seveda lahko tudi krčmar svojo posebno računico.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to reckon without one’s host
češ.dělat účet bez hostinského
dělat účet bez krčmáře
fr.compter sans son hôte
se tromper dans son calcul
hr., srb.praviti račun bez krčmara
napraviti račun bez krčmara
nem.die Rechnung ohne den Wirt machen

smejáti se na túj račún, gl. na tuj račun.

šáliti se na túj račún, gl. na tuj račun.

živéti na túj račún, gl. na tuj račun.

življênje na túj račún, gl. življenje.

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 28. 3. 2024.