Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino spév
labódji spév knj., ekspr.; pren.
 
Pomen
 
1. ustvarjalčevo zadnje pomembno delo pred smrtjoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNa Slovenskem je letos že drugič zazvenela Offenbachova barkarola. V nasprotju z Renskimi nimfami, za katerih notni material je bilo treba pač nekoliko truda, da se je spet sestavil v opero, je skladateljev labodji spev nedokončan. (Delo, 6. apr. 2005, NB)
Jedro pesmi je povzeto s kompilacijske plošče neobjavljenih posnetkov Time Of No Reply (1987), ki pa tokrat zažive v prearanžirani obliki. Največji biser je zagotovo do pred kratkim izgubljena pesem Tow The Line, Nickovo zadnje posvetilo, labodji spev. Od tam do večnosti je bilo zgolj še nekaj mesecev. (Delo, 16. apr. 2005, NB)
Risbam iz taborišča sledijo portret Ide, beneški akvareli, konjički v različnih tehnikah, nekaj brodnikov, sienske in umbrijske krajine, ciklusi Nismo poslednji, manjša serija ožganih plutovcev, vedute Benetk, skopo zastopane notranjosti katedral, podobe s panoramo Pariza in kot labodji spev skice slikarja v ateljeju ter številni avtoportreti iz starostnega obdobja. (Delo, 14. jul. 2007, NB)
Leta 1903 je (Čehov) napisal zadnje dramsko delo Češnjev vrt, svoj labodji spev. (B. Kreft. Portreti, 1956, 264)
2. zadnje dejanje, dosežek pred slovesom koga splohSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeImpozantni protikorupcijski shod opozicijskih strank v Ljubljani, 30. maja 1926, na katerem so poleg s cvetjem posutega Korošca nastopili tudi Davidović, Spaho in Jovanović, je bil pravzaprav labodji spev t. i. Združene opozicije. (Andrej Rahten, Slovenska ljudska stranka v beograjski skupščini, NB)
Desetdnevna vojna je bila labodji spev slovenske kolektivistične solidarnosti. Ivan Oman in Milan Kučan, Janez Janša in Igor Bavčar, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel, Zmago Jelinčič in Alojzij Šuštar, Jani Sever in Danilo Slivnik, vsi skupaj so se ali smo se borili, da bi bilo od nekega dne naprej prav vse drugače … (Delo, 31. mar. 2001, NB)
Zgolj idealisti so upali, da bi se zadnje dejanje predtekmovanja v ligi prvakov lahko utegnilo spremeniti v labodji spev sanjskega moštva iz Madrida. V Rimu se je pravzaprav zgodila farsa, saj je bila domača rezervna zasedba le sparing partner Ronaldu in drugim madridskim asom … (Delo, 10. dec. 2004, NB)
Veteranu (v šahu) je uspel labodji spev po vseh predpisih. (Delo, 31. dec. 1979)
 
Izvor frazema
 
Frazem labodji spev s sopomenko labodja pesem naj bi izhajal iz starih verovanj o tem, da labod poje samo enkrat v življenju, tj. pred smrtjo, in ta pesem naj bi bila zelo lepa. Izraz se pojavlja v delih starogrških in starorimskih pisateljev in pesnikov: prvič očitno v Ajshilovi tragediji Agamemnon. Izraz se glasi v grščini kukneion asma, v latinščini cycnea vox. V slovenski jezik je prišel verjetno prek nemškega Schwanengesang. Tako Cigale (II, 1431) nemško der Schwanengesang prevaja s slovenskim labudovo petje, besedno zvezo der letzte Gesang eines Dichters pa s slovenskim poslednja pesem. V Plet. I, 494, je izraz labodnica, ki je razložen s sln. labodja pesen in nem. Schwanengesang. Za njim J. Glonar (SSJ, 188) doda še slovensko razlago izraza labodnica: labodja pesem: zadnja pred smrtjo.
Motiv labodje pesmi je uporabljen tudi kot pesniška prispodoba: Labodja pesem. Tiho je sklonil svoj beli vrat v loku nad vodó, v vodi grmovje, stolp in grad, zaprl je oko. In sredi jezera ni mogel utoniti, to je bil strašen ukaz: živeti, trpeti, strmeti v razbiti svoj obraz. (Srečko Kosovel, Živeti je smisel človeka, Izbrane pesmi, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.swan song
češ.labutí píseň
labutí zpěv
fr.chant du cygne
hr., srb.labuđa pjesma
labuđi pjev
nem.Schwanengesang
pol.łabędzi śpiew
łabędzia pieśń
rus.lebedinaja pesnja
Slovar slovenskih frazemov