Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino trí
délati za trí ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zelo veliko delatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVojnac je delal, molil in molčal, Vojnačka pa je ukazovala, robantila, preklinjala in pretepala. Hodila je na dnino, kjer je delala za tri. Rodila je deset otrok – Žef je bil sedmi in se je rodil na njivi. (C. Kosmač, Človek na zemlji, NB)
Na vse je molčala. Polagoma šele je začela kazati svoje ženske zmožnosti in bojevala vitežki besedne boje s tovarišico Marijanico, pobožno staro devico, ki je delala za tri in molila za vse na Peči in ki jo je bila Katra udinjala z obljubo, da ji bo prosto obiskati letno tri božje poti. (I. Pregelj, Mlada Breda, NB)
Fantje, fantje, le korajžo. Jaz sem pogumen za tri. V zlatem čolnu se vozim. (Srečko Kosovel, Integrali – 26, NB)
Pastirček in čarovnikova hči. Živela je revna mati, ki je imela sina edinca. Bil je krepak in pogumen za tri sovrstnike. Služil je za pastirčka. (Slovenske pravljice, NB)
»Gani se in sprožim,« reče mu z mirnim glasom. Takega orožja se ni nadejal glavar; močan je bil za tri take, ali puška ga je v strah prijela; s takim orožjem ni da bi se norčeval, ne z možem, ki ga je imel v roki. (Josip Stritar, Rosana, NB)
Ker sem bil navajen poleg gospe Tarmanove molčati – ona je govorila za tri – zato nisem hotel pričeti nobenega razgovora in silno čudno se mi je zdelo, da nekaj časa tudi gospa ni zinila besedice. Ali naposled izpregovori nenadoma in se obrne s čudnim nasmehom k meni. (Ivan Cankar, Albert, NB)
In imel je prav, kajti h kosilu so bili povabljeni vsi pevci in pevke in bilo je dobro znano, da med njimi in tremi Peskarjevimi ni bilo bogve kakšnih ljubezenskih čustev. Še posebno so jih imeli na piki Ruparjev Franc, Pečanov Nace, Lužarjev Cene, ki je veljal za dva, in zidar Štefuc, ki je včasih veljal celo za tri. (Ciril Kosmač, Tistega lepega dne, NB)
In niso mu vzdeli zastonj ime Triander. Je res veljal za tri može. Za prvega kot močan in drzen bojevnik, za drugega po svoji vsestranski izvedenosti, in za tretjega zavoljo lokave zvitosti. (Janez Jalen, Bobri 3, Vrh, NB)
Ko so bili še negodni, je delal Lovrè za dva, vstajal ob treh zjutraj in legal opolnoči. Mati Polona je zalegla za tri in ni bilo treba ne hlapcev ne dekel, niti koscev niti ženjic. (Jan Plestenjak, Lovrač, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem delati za tri predstavno temelji na predložni zvezi za tri, ki najprej pomeni, da kdo dela toliko kot tri osebe skupaj, preneseno zelo veliko. Z menjavanjem glagolskih in drugih sestavin je nastalo veliko zvez, v katerih sestavina za tri izraža veliko mero, stopnjo tega, kar pomeni posamezna glagolska ali druga sestavina, npr. jesti za tri, veljati za tri, močen za tri, pogumen za tri.

govoríti tjà v trí dní, gl. dan.

govorjênje tjà v trí dní, gl. govorjenje.

íti v trí pírovske, gl. pirovski.

ne iméti tréh čístih, gl. čisti.

ne iméti trí číste, gl. čisti.

ne znáti štéti do trí ekspr.; pren., tudi trdilno
 
Pomen
 
biti neveden, naivenSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeV hiši arhitekta Mendelssohna v Berlinu je v kvartetu kot dober »ljubitelj« igral tudi takrat še ne tako znameniti fizik Albert Einstein. (1879 do 1955)
Ko se na nekem mestu v Beethovnovem kvartetu niso mogli prav ujeti, je violinist Adolf Busch z nasmehom rekel temu matematiku: »Ampak, Albert, a ne znaš šteti do tri?« (Delo, 1. jun. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. ne znati šteti do pet. Ustrezni poljski frazem se glasi nie umieć zliczyć do trzech.

tjà v trí dní, gl. dan.

v trí krásne, gl. krasni.

v trí pírovske, gl. pirovski.

znáti štéti do trí ekspr.; pren., tudi nikal.
 
Pomen
 
ne biti neveden, naivenSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeIn zato je začel minister argumentirati nižjo ceno vstopa v zavezništvo z napovedovanjem domnevnih stroškov, ki bi Sloveniji zagotavljali obrambo zunaj zavezništva Nato, kar na pamet in skrajno nerealno. Vsak, ki v politiki zna šteti do tri, ve, da v Sloveniji ne bi niti v sanjah prišel skozi parlament proračun s takšnimi izdatki za vojsko. (Delo, 25. jan. 2003, NB)
Najbolj znani slovenski minister brez listnice je kot v. d. predsednika vlade danes sklical posvet o varnosti cestnega prometa. Uradno je razlog za to povečanje števila mrtvih na cestah v zadnjem času, vsakomur, ki zna šteti do tri, pa je jasno, da gre še za eno v nizu populističnih potez tega človeka. (Delo, 21. avg. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. ne znati šteti do pet.
Slovar slovenskih frazemov