Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino véter
bòj z mlíni na véter, gl. boj.

bojeváti se z mlíni na véter, gl. mlin.

boríti se z mlíni na véter, gl. mlin.

dáti kómu vétra ekspr.; 1. os. ed. (mn., dv.), prih. (jaz) ti (mu, vam, jim) bom dal, kot grožnja; tudi pret.
 
Pomen
 
1. nabiti kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeLe čakaj, jaz ti bom dal vetra! Kar od hiše te bom pognal. (J. Korban, Kralj Brkolin ali Marko skače …, 1932, 6)
»Ampak, čakaj,« reče, »le naj počakajo. Jim bom že dal vetra. Jebenti, jim bom dal vetra.« (D. Jančar, O bledem hudodelcu, 1979, 10)
»Banditov ne bo več nazaj, smo jim dali vetra,« so se hvalili po cesti. (Lovro Kuhar, Naši mejniki, 1946, 31)
Američani ga (tj. Chicago) imenujejo vetrovno mesto, tokrat pa so jim, namreč Američanom, dali vetra Slovenci. Podjetje Termo je zmagalo na tekmovanju Windows World Open 98 v kategoriji »tehnika in proizvodnja«. (Delo, 6. maja 1998, NB)
2. napraviti komu kaj neprijetnegaSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeNič nisva obljubila. A so nama dali vetra starejši. Še tistega dne so pokurili vse nabrano perje. (I. Sivec, Kruh ponoči spi, NB)
Užival je v ovacijah stoječega občinstva in si dajal duška. Na učinkovit način je dal vetra »ideološkemu« nasprotniku, trenerju, čigar egocentrizem presega vse meje. (Delo, 28. apr. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem dati komu vetra se kot grožnja uporablja samo v prihodnjiku in predvsem v prvi osebi v direktnem nagovoru druge osebe, sicer pa tudi v pretekliku. Navajata ga, a v nekoliko drugačnem, tj. prvotnejšem pomenu, že Plet. II, 764: vetra (veter) dati čemu verschwinden machen, schnell gebrauchen, verzehren: dal mu (vinu) je vetra! er hat tüchtig getrunken, jvzhŠt.; veter dal boš dvajseticam, Preš.; veter napraviti komu, jemanden ins Bockshorn jagen, vzhŠt., in J. Glonar, SSJ, 423: veter (vetra) dati čemu, komu: pognati; v veter iti: iti v zgubo. Pleteršnikovemu veter napraviti komu ustreza frazem ugnati koga v kozji rog. Sestavina veter (tudi v zvezi v veter, prim. govoriti v veter) ima tu negativen pomen ‘izguba, neprijetnost’, ki je usmerjana z glagolskimi sestavinami.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.dati komu vjetra
pol.wystawić kogoś (rufą) do wiatru
rus.dat‘ vetra komu

dírjati kot véter, gl. teči kot veter.

govoríti v véter ekspr.; pren., dov. izreči, izrečen, tudi nikal.
 
Pomen
 
govoriti v prazno, zaman, brez učinka, odzivaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMoje besede so morda govorjene v veter in ne najdejo ušes, katerim so namenjene. (O. Župančič, Veš, poet, svoj dolg?, 1948, 86)
»Zakaj bi tudi jaz ne govoril v veter? Lovi jih po zraku, moje besede, in če katero ujameš, si jo oglej na dlani.« (I. Cankar, Mona Lisa, Črtice 1911–1913, NB)
Predsedniki držav nikoli ne govorijo v veter, temveč se neobremenjeni z drobnimi problemi vsakdanje politike v odzivanju na pomembnejše zaplete obračajo k ciljnemu občinstvu. Pri tem morajo tenkočutno tehtati besede, saj z njihovim razsojanjem nedomišljena podpora eni strani lahko prizadene drugo. (Delo, 7. maja 2002, NB)
Celo kričanje, da je britanskega mandata v Palestini konec, ni bilo izrečeno v veter. Bližnjevzhodni konflikt je v mnogočem proizvod britanske kolonialne politike … (Delo, 20. mar. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem govoriti v veter temelji na prislovni zvezi v veter v pomenu ‘v prazno, zaman, brez učinka’. Ta pomen je nastal po prenosu z resničnega dejstva, da besede, izrečene v veter, slabo slišimo ali jih sploh ne slišimo. Po pretvorbi sestavine govoriti v govorjenje je nastal frazem govorjenje v veter.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.mluvit do větra
placat do větra
hr., srb.bacati riječi u vjetar
brbljati riječi u vjetar
govoriti riječi u vjetar
nem.in den Wind reden
pol.mówić na wiatr
rzucać słowa na wiatr
rus.brosat’ na veter slova
kidat’ na veter slova
puskat’ na veter slova
švyrjat’ na veter slova
govorit’ na veter

govorjênje v véter, gl. govorjenje.

híter kot véter ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo hiterSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeScena z olimpijskih iger leta 2020. Vse oči so uprte v 20-letnega nemškega športnika, ki je hiter kot veter. Rodil se je bil z nenavadno gensko pogojeno prednostjo – nabreklimi mišicami. (Delo, 19. avg. 2004, NB)
Na pohodu, sicer ne tako hitrem kot veter, je tudi fotovoltaika (sončne celice). Gre za neposredno pretvorbo sončnega obsevanja v električno energijo, za kar uporabljajo polprevodniške naprave, ki so najpogosteje narejene iz silicija (drugi najbolj razširjeni element). (Delo, 3. jun. 2000, NB)
Moj medvedek Momo živi v lepo urejeni (podnajemniški?) sobi in raznaša mojo elektronsko pošto tistim, ki imajo prav tako post peta inštaliranega na računalniku. Za zdaj je njegova edina in najboljša prijateljica mačka Pilar, poštna zveza računalniškega mojstra Uroša. Momo je nenehno v gibanju, ko odprete okno post peta, se Momo sprehaja, igra; lahko preberete tudi v kakšnem ritmu: počasi, hitro kot veter itd. (Delo, 19. jul. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. teči kot veter.

kot bi véter upíhnil svéčo, gl. veter.

letéti kot véter, gl. teči kot veter.

lúlanje proti vétru, gl. scanje.

na vsè štíri vetrôve ekspr.; mn., prisl. zv., pren.
 
Pomen
 
izraža neurejeno, neusmerjeno premikanje iz središčaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAko si služil, veš. Ko je Sapari vdrugič navalil na Tuzlo ter jo osvojil in je plevljanski mufti s svojimi Arnavti bežal proti Zvorniku, so se vstaši, ki so se bili iz tuzlanskega okraja, pridružili muftiju, razkropili na vse štiri vetrove. (Ivan Maselj-Podlimbarski, Gospodin Franjo, NB)
V hiši so pospravili posodo ter obložili svojo tovorno živino. Potem pa so se razpršili na vse štiri vetrove ter lazili po logih in skritih stezah ter stezali dolge roke po tujem imetju, dokler jih končno ni zasačila pravica ter jih obesila ali pa s kolesom pokončala. (Ivan Tavčar, Janez Sonce, NB)
Slovogoj si natoči kupico do vrha, zaluči steklenico z ostalim vinom v prepad, dvigne čašo in se zamakne v pogled čiste, mužeče rumenine. Potlej se obrne na vse štiri vetrove in govori počasi s slovesnim glasom: »Samo meni se spodobi ta kupica, meni, poslednjemu Slovencu, morda poslednja.« (Janez Mencinger, Abadon, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem na vse štiri vetrove izhaja iz predstave o štirih glavnih straneh neba, tj. o severu, jugu, vzhodu, zahodu. Ker ti zavzemajo vse vidno obzorje, je prislovna zveza na vse štiri vetrove dobila pomen ‘na vse strani’. Ustrezni italijanski frazem je ai quatro venti.

obráčanje po vétru, gl. obračanje.

obráčati plášč po vétru, gl. plašč.

obráčati se po vétru ekspr.; pren., dov. obrniti se
 
Pomen
 
zaradi koristi prilagajati svoje ravnanje, prepričanje trenutnim razmeramSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNe morem ga spremeniti, ker je tak, kakršen je. Edino ljudje so tisti, ki se spreminjajo v svoji duši in se obračajo po vetru, ker težko jim je vse. (Delo, 17. maj 1999, NB)
Vsem drugim prvakom je prav tako nadel podobo živali, od katerih je imela vsaka mesto v vladi leva – Bleiweisa. Ambrož je nastopal v vlogi kronskega zlatarja in velikega dostojanstvenika – lisice, ki se obrača po vetru. (Dragan Matić, Nemci v Ljubljani, NB)
Temperamentni Italijani, ki so še pred nekaj tedni vsevprek udrihali čez šprint, so se po ponedeljkovi tekmi novoletne turneje hitro obrnili po vetru. Njihov rojak, 29-letni Fabio Maj, je v finalu izkoristil spotikanje norveških tekmecev in si v klasičnem slogu pritekel sploh prvo zmago v svetovnem pokalu. (Delo, 29. dec. 1999, NB)
Le bivši župan, svetnik ZLSD Maks Večko, se ni obrnil po vetru in je ostal zvest pogodbi, do katere je v resnici prišlo pred drugim krogom županskih volitev v njegovo podporo. (Delo, 12. apr. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. obračati plašč po vetru.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to set/trim one’s sails to the wind
to set/trim one’s sails to every wind
češ.být kam vítr tam plašt’
fr.tourner a tout vent
tourner comme une girouette
hr.okretati kabanicu [prema (po) vjetru]
okrenuti kabanicu [prema (po) vjetru]
obrtati kabanicu [prema (po) vjetru]
okretati kaput prema vjetru
okrenuti kaput prema vjetru
okretati se kako vjetar puše
okretati se prema vjetru
povijati se kako vjetar puše
nem.Mantel nach dem Wind hängen
sein (das) Mäntelchen nach dem Wind hängen
pol.wiać jak wiatr zawieje
rus.znat’ otkuda veter duet
videt’ otkuda veter duet
deržat’ nos po vetru
byt’ kak fljuger

obrníti se po vétru, gl. obračati se po vetru.

počásen kot meglà brez vétra, gl. megla.

scánje proti vétru, gl. scanje.

scáti proti vétru vulg.; pren., tudi nikal.
 
Pomen
 
delati, ravnati drugače kot večina, vodilni ljudjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOn: Edo Maajka, največja balkanska zvezda hip hopa. Pa saj ne moreš nenehno scati proti vetru. (Delo, 28. feb. 2005, NB)
Sam veš, da se en sam človek ne more zaletavati v zid, ker bi si kmalu razbil glavo. Ne moreš scati proti vetru, to ti je menda jasno, dovolj star si, da bi lahko vedel. Komaj bi odprl usta, bi vsi planili po meni. (B. Novak, Na drugi strani Ljubljanice, 1962, 91)
Ali sem moralen v imenu socializma, ko pa sem (glede na odnose v šoli) prisiljen v enem šolskem dnevu šestkrat obračati misli, zatirati lastno mnenje – scati po vetru. (Teleks 1980, let. 36, št. 4, 27)
Dojel sem, da če ščiješ proti vetru, si pošprican, če pa se obrneš v smer vetra in ščiješ skupaj z ostalimi ovčicami, ti nese dlje. Če se je spreobrnila večina slovenskega naroda, zakaj se ne bi še jaz? (Mladina 2006, št. 6, NB)
Ne ščij proti vetru, boš sam poscan. (P. Zidar, Most 1968, 166)
Vsakemu pa še po 5000 tolarjev povprečnine. Ker se nista pritožila, kaže, da sta bila s sodnikovo odločitvijo zadovoljna ali pa nista imela volje proti vetru »mokriti« … (Delo, 18. dec. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem scati proti vetru je po vsem svetu razširjena prispodoba za odporništvo oziroma (odvisno od govorca) nesmiselno, jalovo početje. Glede na slabšalno konotacijo (če ščiješ proti vetru, si moker in smrdiš), se navadno uporablja kot opomin nekonformistu: - Ne moreš celo življenje proti vetru scat! - Ni dobro scati proti vetru. - Za zaslužek je potrebno scati v tisto smer, kamor veter piha. Reklo HOMO SAPIENS NON URINAT IN VENTUM uživa velik ugled v Amsterdamu, kjer so mu namenili časten prostor na velikem portalu. Izraz menda izhaja iz morjeplovskega izročila. Še danes je poznan običaj, da po uspešno preplutem težavnem delu Cap Horna mornarji pridobijo pravico scanja proti vetru. Po Nemčiji kroži vic, ki je smešen verjetno samo njim: - Zakaj imajo Bavarci rumene trebuhe? - Ker ščijejo proti vetru. (ha,ha,…) Leta 1973 je bila v najožjem izboru takrat popularnih Mao Cetungovih misli tudi naslednja: Vse na svetu je sranje razen scanja pa še tisto je sranje, če ščiješ proti vetru. (Razvezani jezik, Prosti slovar žive slovenščine, NB; Google, iskalna beseda URINAT).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to piss against/into the wind
češ.chcát proti větra
čurat proti větru
močit proti větru
fr.pisser contre le vent
nem.pissen gegen den Wind
rus.plevat’ protiv vetra
ssat‘ protiv vetra

têči kot véter ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo hitro tečiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeGail Devers res teče kot veter – snežaki pa niso ravno njena močna stran. Tik preden je zmagala v teku na 60 m na mitingu v Stockholmu, je posebej za fotografe zgradila majhno sneženo skropucalo. (Delo, 15. mar. 1999, NB)
Še vedno se učim. Nisem še dosegla popolnosti, a ne nameravam odnehati. Rada bi tekla kot veter, mehko, sproščeno in hitro. (Delo, 28. jun. 2003, NB)
Živali imajo sicer tudi nekateri odrasli, kot na primer zagoreli jezdec, za katerega se zdi, da mu je njegov konj več kot le prijatelj in zaveznik, že kar brat. Skupaj sta močna in letita kot veter, vsak sam pohabljenec, obsojen na čakanje. (Delo, 8. okt. 2005, NB)
Grofici se je stemnilo pred očmi, gospod v zeleni obleki in z rdečo čepico na glavi – ki je bil sam vrag, žaba pa njegova žena – pa je prijel grofico pod pazduho, jo odvedel k vozu in jo posadil vanj. Sam pa je sedel na voz, mahnil z bičem po konjih in ti so dirjali kot veter dalje. (Slovenske pravljice, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera teči kot veter z glagolskimi različicami leteti kot veter in dirjati kot veter temelji na sestavini veter, ki je tako kot blisk prispodoba za hitrost in je verjetno nastala iz primere *hitro kot veter. V primeri hiter kot veter sestavina hiter to tudi dokazuje.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to run like the wind
to go like the wind
češ.běžet jako vítr
letět jako vítr
fr.courir comme le vent
nem.schnell wie der Wind gehen
schnell wie der Wind fliegen
rus.mčat‘sja kak veter
letet‘ kak veter

trésti se kàkor trepetlíka [v vétru], gl. trepetlika.

ugotovíti, kám véter píha, gl. vedeti, kam veter piha.

védeti, kám véter píha ekspr.; pren., tudi kako, od kod
 
Pomen
 
vedeti, kakšen je skriti namen takega govorjenja, ravnanjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV nevihtnih časih ostane pri življenju drevo, ki se zna upogniti v smeri vetra, pravi stara kitajska modrost. Treba je le natanko vedeti, kam piha veter, dodajajo Američani in nadaljujejo z mirnim, na videz celo prijateljskim dialogom s Kitajci. Iz tega dialoga bodo ocenili, kam piha kitajski veter … (Delo, 6. mar. 1999, NB)
Je vsaj nekaj časa doma mir in baroni se lahko posvečajo živahnim čokoladnim mulatkam in redkeje posejanim indijanskim padlim angelom. Indijanci v teh časih že dolgo vedo, kako piha veter. Čeprav je Brazilija suženjstvo odpravila med zadnjimi, Indijanci v pragozdovih pri kavčuku še vedno garajo kot de facto sužnji. (Delo, 29. mar. 2003, NB)
Vest o polomu pogajanj se je hitro razvedela. Hotel je videti, kam piha veter. Rekel je, da so samo nekateri malo obvezani. (Drago Jančar, Zvenenje v glavi, NB)
Pri pecejih je pa malo drugače, saj se kar naprej postavlja vprašanje: »Boljši kot kaj?« Kot lanski model? Kot letošnji ali kot tisti iz prihodnjega leta? Do takrat, ko azijski proizvajalci mislijo, da so ugotovili, kam piha veter, se stanje stvari navadno že spremeni. (Robert X. Cringely, Naključni imperiji, NB)
Takrat je kot politični predstavnik sefardskih Židov potegnil na dan očitek, da so njegovi rojaki socialno-gospodarsko zapostavljeni. Je Levi tudi tokrat pravi čas ugotovil, kam piha veter, in se odločil zapustiti Baraka, ker je zaslutil njegov poraz, ali pa se je morda uštel? (Delo, 4. avg. 2000, NB)
Toda Gerhard Schröder, ki je v nekem intervjuju dejal »Kancler sem in ne filozof«, se je v svoji karieri naučil pragmatičnosti in tudi umetnosti političnega preživetja. Pravi čas je zaznal, kam piha veter. (Delo, 3. jan. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem vedeti, kam veter piha z različicami vedeti, kako veter piha in vedeti, od kod veter piha izhaja verjetno iz jezika pomorščakov, pri katerih je védenje o tem, kam, kako, od kod in kdaj pihajo vetrovi na morskih poteh, zelo pomembno za čim bolj varno plovbo. Preneseno na druga področja življenja se je razvil pomen, da ima kdo občutek za ugotovitev, zaznavo, vedenje skritih namenov določenega govorjenja, ravnanja koga. Glagolska sestavina vedeti je lahko zamenjana z glagoli videti, ugotoviti, zaznati ipd.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to know which way the wind blows / is blowing
češ.vědět, odkud vítr fouka
vědět, odkud vítr vane
vědět, odkud vítr věje
fr.sentir d'où vient le vent
nem.wissen, woher der Wind weht
merken, woher der Wind weht
pol.wiedzieć, skąd wiatr wieje
rus.znat‘, odkuda veter duet
znat‘, kuda veter duet

vídeti, kám véter píha, gl. vedeti, kam veter piha.

vláčiti se kot meglà brez vétra, gl. megla.
Slovar slovenskih frazemov