Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino zavésa
želézna zavésa publ.; pren.
 
Pomen
 
v dobi hladne vojne od leta 1945 do 1990 umetna pregrada med kapitalističnimi državami in Sovjetsko zvezo ter njej podrejenimi socialističnimi državami, ki je temeljila na omejevanju političnih, gospodarskih in kulturnih stikovSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVeč kot petdeset let je minilo, nekdanji vzhodnoevropski »prisilni delavci«, kot lepo rečejo medvojnim sužnjem v Hitlerjevih tovarnah, pa še niso dobili niti pfeniga odškodnine. Odgovorni so se pol stoletja izgovarjali, da so z reparacijami poravnali vse, za neuresničene zahtevke posameznikov pa naj bi bila kriva železna zavesa. (Delo, 25. mar. 2000, NB)
Končno stojimo že v tretjem tisočletju, padla je železna zavesa, v ustavo RS smo zapisali, da smo demokratična država, še vedno pa se pojavljajo politikantske verzije nekakšnih »stebrov družbe«, kakor je nekoč zapisal Ibsen. Le od kod mandat posameznikom, da v imenu vseh za vse urbi et orbi oznanjajo tisto, kar so si v svojih glavah uzurpirali kot resnico. (Delo, 9. mar. 2002, NB)
Toda kaj so ti ljudje vendar mislili? Da bo padec železne zavese samo potrditev visokih evropskih kulturnih in političnih idealov? Da se bo ta del sveta preprosto vrnil v stanje pred revolucijami in nasilnimi prevzemi oblasti? (Drago Jančar, Poročilo iz devete dežele – privid ali resničnost, NB)
»Trg je hladnejši od sibirske zime,« je nastali položaj komentiral New York Times. Deset let je preteklo od padca berlinskega zidu, s padcem železne zavese pa je izginil tudi neki drug svet – temačni svet skrivnosti in fantazij. (Delo, 4. apr. 2000, NB)
Deset let po dvigu železne zavese ne bo nihče pri zdravi pameti – vsaj ne zunaj Kube in Severne Koreje – v javnosti prebiral Maovih knjižic, neonacisti pa bodo še naprej ponosno razstavljali Hitlerjeve podobe. Morda zato, ker njihova nagnjenost ni razumska, ampak čustvena. (Delo, 24. apr. 2001, NB)
V raznih državah imajo najraje različne junake. V državah nekdanjega vzhodnega bloka so, denimo, najbolj cenili Kljukca s streha, malega debeluščka, ki zna leteti: ravno pravo prikazen za družbo onstran železne zavese. (Delo, 29. jan. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Po prvi svetovni vojni so termin železna zavesa uporabljali še v zvezi s sovjetsko Rusijo in premagano Nemčijo. Toda šele leta 1930 je sovjetski komunist Lev Nikulin z izrazom »železna zavesa« prvič ponazoril oviro med vzhodom in zahodom Evrope. Za popularizacijo zveze ima daleč največ zaslug Winston Churchill. (Delo, 23. maja 2001, NB) | Noben drug pojem v drugi polovici 20. stoletja ni tako poosebljal nesvobode in negotovosti kakor železna zavesa. V splošno rabo je prišel po drugi svetovni vojni, izvira pa že od veliko prej – v angleških gledaliških spisih iz leta 1794 so obiskovalcem nekega londonskega gledališča pojasnjevali pomen »iron curtain« (železne zavese) in vodnega rezervoarja v primeru požara. (Delo, 23. maja 2001, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.the Iron Curtain
češ.železná opona
fr.rideau de fer
nem.eiserner Vorhang
rus.železnyj zanaves
Slovar slovenskih frazemov