eSSKJ: Slovar slovenskega knjižnega jezika 2016–2017, www.fran.si, dostop 1. 6. 2024.
ájda ájdesamostalnik ženskega spola[ájda]
1. kulturna rastlina z gostimi rdečkastimi ali belimi cvetovi v socvetjih in užitnimi semeni; primerjaj lat.Fagopyrum esculentum; SINONIMI: iz botanikenavadna ajda
STALNE ZVEZE: navadna ajda, tatarska ajda ETIMOLOGIJA: prevzeto iz star.nem.Heiden k nem.Heide‛ajd, pogan’, ker so ajdo v Evropo prinesli iz nekrščanskih krajev - več ...
1. kulturna rastlina z okroglim kolenčastim steblom, podolgovatimi zašiljenimi listi in velikimi storži z navadno rumenimi zrni
1. kulturna rastlina z lati, sestavljenimi iz pecljatih klaskov
1. kulturna rastlina z okroglim kolenčastim steblom, podolgovatimi zašiljenimi listi in velikimi storži z navadno rumenimi zrni
1. kulturna rastlina z lati, sestavljenimi iz pecljatih klaskov
bombáž bombážasamostalnik moškega spola[bombáš bombáža]
1. kulturna rastlina z belkastimi, rumenkastimi cvetovi in vati podobnimi vlakni okrog semen, ki raste v tropskih in subtropskih krajih; primerjaj lat.Gossypium; SINONIMI: iz botanikebombaževec
1.1. vlakna okrog semen te rastline kot surovina za blago
STALNE ZVEZE: egiptovski bombaž, strelni bombaž ETIMOLOGIJA: prevzeto iz ben. it.bombaso ali furl.bombâs < poznolat.bombax, kar je prevzeto prek gr.pámbaks iz srperz.pambak - več ...
1. kulturna rastlina z manjšimi cvetovi na vlaknatih steblih in semeni z visoko vsebnostjo maščob
1.2. lahko, trpežno tkano blago iz vlaken te rastline
cvetáča cvetáčesamostalnik ženskega spola[cvetáča]
1. kulturna rastlina z omesenelim socvetjem navadno bele barve; primerjaj lat.Brassica oleracea
1.1. ta rastlina, zlasti njeno socvetje, kot hrana, jed
1. narediti, povzročiti, da kje ni več umazanije, odpadkov, neželenih snovi
1.2. odstraniti neuporabne, neužitne dele hrane, živil
1. odliti počasi in navadno v manjših količinah
1.1. s takim odlivanjem odstraniti tekočino s česa
. ki ima zaradi dodatnega pečenja v pečici, navadno skupaj s prelivom, naribanim sirom, hrustljavo skorjo
1. ki nima več umazanije, odpadkov, neželenih snovi
1.1. ki ima odstranjene neuporabne, neužitne dele
. pri katerem je tekočina odstranjena z odlivanjem počasi in v manjših količinah
cvíček cvíčkasamostalnik moškega spola[cvíčək]
vino svetlo rdeče barve kiselkastega okusa, z manjšo vsebnostjo alkohola, ki ga iz belih in rdečih sort grozdja po predpisanem tradicionalnem postopku proizvajajo na Dolenjskem
FRAZEOLOGIJA: dežela cvička ETIMOLOGIJA: iz *cvikniti‛skisati se’, prvotno ‛kislo, kakor ciknjeno vino’ - več ...
1. uživanje hrane, pijače v manjših količinah z namenom seznaniti se z njenim okusom, aromo
. rdeče vino s sadno aromo iz grozdja trte refošk, ki ga po predpisanem tradicionalnem postopku proizvajajo na Krasu
jájčevec jájčevcasamostalnik moškega spola[jájčevəc]
1. kulturna rastlina z ovalnimi dlakavimi listi in navadno temno vijoličastimi podolgovatimi mesnatimi plodovi; primerjaj lat.Solanum melongena; SINONIMI: manj formalnomelancan, manj formalnomelancana
1.1. plod te rastline kot hrana, jed; SINONIMI: manj formalnomelancan, manj formalnomelancana
ETIMOLOGIJA: ↑jajce
1. narediti, povzročiti, da kje ni več umazanije, odpadkov, neželenih snovi
1.2. odstraniti neuporabne, neužitne dele hrane, živil
1. užitna buča podolgovate oblike, zlasti kot hrana, jed
1. mehek nezorjen mlečni izdelek, narejen iz sirotke ali mleka
1.1. temu podoben živilski izdelek rastlinskega izvora
STALNE ZVEZE: albuminska skuta, sirarska skuta, sladka skuta ETIMOLOGIJA: prevzeto iz neke roman. predloge, sorodne s furl.scòta < lat.excocta, deležnik od excoquere‛pokuhati’, iz lat.ex‛iz’ + coquere‛kuhati’, prvotno torej ‛pokuhana (jed)’ - več ...
. pri katerem je tekočina odstranjena z odlivanjem počasi in v manjših količinah
. tekočina, ki kot stranski produkt ostane pri izdelavi sira, skute
1. mlečni izdelek, ki se dobi s strjevanjem mleka, odstranitvijo sirotke, navadno z zorenjem
terán teránasamostalnik moškega spola[terán]
rdeče vino s sadno aromo iz grozdja trte refošk, ki ga po predpisanem tradicionalnem postopku proizvajajo na Krasu
ETIMOLOGIJA: prevzeto iz ben. it. ali furl.teràn, prvotno ‛zemeljski’, iz ben. it., furl.tera‛zemlja’ < lat.terra, zaradi okusa, v katerem naj bi se občutila sled zemlje - več ...
. vino svetlo rdeče barve kiselkastega okusa, z manjšo vsebnostjo alkohola, ki ga iz belih in rdečih sort grozdja po predpisanem tradicionalnem postopku proizvajajo na Dolenjskem