Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino ahílov (Ahílov)
ahílova (Ahílova) pêta kóga/čésa knj.; pren., v povedni rabi
 
Pomen
 
1. slabost, napakaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŽe ničkolikokrat smo zapisali, da je Ahilova peta slovenskega zdravstva pravzaprav neustrezen nadzor oziroma nadzor, ki ga ni. (Delo, 5. jan. 2000, NB)
Od vseh, ki v Ljubljani beračijo, in teh ni malo, so klošarski pijančki deležni največjih simpatij. Je alkoholizem naša Ahilova peta, ali naša primerjalna prednost? (Delo, 2. junija 2001, NB)
Najprej je kajpada treba zapolniti kronično bolečo vrzel, ki še zdaleč ni ahilova peta le v švicarskem športu: športni naraščaj. (Delo, 18. sep. 1999, NB)
2. občutljivo, ranljivo mestoSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeVsi pa smo že videli, kaj se zgodi z Lewisom po prejetem močnem udarcu. Govorim o njegovi bradi, ki je zelo ranljiva, Shields dobro ve, kje tiči prvakova ahilova peta. (Delo, 13. maja 2002, NB)
Slovenci imamo radi morje. Do te mere, da postaja ta ljubezen že slovenska Ahilova peta, šibka točka, zaradi katere se nam naši prijazni južni sosedje smejijo v obraz. (Delo, 16. avg. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem ahilova peta, tudi Ahilova peta, je nastal po slavnem grškem junaku pred Trojo Ahilu, ki je bil ranljiv samo v peto, za katero ga je mati Tetida prijela, ko ga je kopala po porodu. Ko je Ahil iz maščevanja za smrt prijatelja Patrokla v boju ubil Hektorja, se mu je Hektorjev brat Paris maščeval s tem, da ga je z Apolonovo pomočjo zadel v peto z zastrupljeno puščico.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.Achilles heel
fr.le talon d’Achille de qn./qc.
hr., srb.Ahilova peta
nem.Achillesferse
pol.pięta Achillesa [achillesowa]
rus.ahillesova pjata

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 28. 3. 2024.