Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino bóben
bíti na bóbnu ekspr.; pren.
 
Pomen
 
1. doživeti prisilno dražboSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKo sta bili v Hrušovju dve kmetiji na bobnu, je prišel prvič tja veletržec Jaraš in obe kupil. (M. Pugelj, Črni panter, 1920, 173)
… Zakaj večkrat se je pripetilo, da je bil kak Bornimovićev travnik ali gozd ali njiva na bobnu. (V. Zarnik, Maščevanje, SG 1862, 362)
V dveh letih bo Trata na bobnu ali pa še prej. (Z. Kveder, Njeno življenje, 1914, 136)
2. gospodarsko propastiSkrij zgled▾
 
Zgled rabeUmišljal si je, da je na bobnu; pokazalo se je, da njegove zadeve nikakor ne stoje tako slabo, kakor je mislil. (J. P. Eckermann – J. Vidmar, Pogovori z Goethejem, 1958, 598)
 
Izvor frazema
 
Gl. priti na boben.

bíti tóliko za kàj, kólikor zájec za bóben, gl. zajec.

bóben je zapél star.; pren.
 
Pomen
 
prišlo je do prisilne dražbeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNekega dne je pod Robom zapel boben, moj ded je kupil na dražbi hišo. (F. Bevk, Začudene oči, 10)
Boben je zapel, oderuh je vzel Komarju najlepšo njivo in travnik. (J. Pahor, Mladost na Krasu, 1959, 19)
Mu pošlje sekucjon cesar, / da plačano vn mora bit; /v nedeljo pa bo boben pel. (SNP 1599, Marija Snežna v Slovenskih goricah)
Soldaški boben poje, / Že fantje vriskajo. (SNP II, št. 1479, Kranjska)
 
Izvor frazema
 
Gl. priti na boben. Kot iztočnico omenja frazem boben poje z razlago ‘stvar je oklicana na dražbo’ J. Glonar (SSJ, 10). Kot kaže zadnji zgled, je boben lahko oznanjal tudi vpoklic v vojsko, mobilizacijo, začetek vojne, a tudi smrt v vojni. Da je to nedvomno, kaže sestavina soldaški.

dáti kóga/kàj na bóben, gl. spraviti koga/kaj na boben.

iméti trébuh kàkor bóben ekspr.; primera
 
Pomen
 
imeti zelo velik, okrogel trebuh; biti zelo sitSkrij zgled▾
 
Zgled rabePrišel je debeluh s palec debelo zlato verižico, ki se je cepila sredi prsi v dva cepa. Glavo je imel kakor stožec, lica, kakor bi mu jih kdo napihnil, trebuh kakor boben. (M. Pugelj, Evelina in Lina/Tri novele, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera imeti trebuh kakor boben temelji na predstavi, da je zelo velik, okrogel trebuh napet kot boben ali pa je napet zato, ker se je njegov imetnik zelo ali preveč najedel.

íti na bóben, gl. priti na boben.

kàkor kráva na bóben, gl. krava.

napét kot bóben ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo napetSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeZaprl je oči. Kožo na obrazu je imel napeto kot boben opno, pod njo je čutil lenobno bolečino, ki se je z vsakim utripom srca stopnjevala in mu hotela razbiti lobanjo. (Damijan Šinigoj, Neizstreljeni naboj, NB)
Svet – kot boben napet, / in kopita, trdi tolkači / ga bijó. (O. Župančič, V zarje Vidove, 1920, 16)
 
Izvor frazema
 
Primera napet kot boben je popolnoma razvidna. Nanaša se na opno bobna, ki mora biti napeta, da lahko boben oddaja bobneče glasove. Boben sam je sicer prispodoba za debelost in posledično tudi za nosečnost (prim. boben nositi ‘biti noseč’ v Sovretovem prevodu Lukianovih Satir in tudi nem. pog. die Trommel anhaben).

pognáti kóga/kàj na bóben ekspr.; pren., nedov.
 
Pomen
 
spraviti koga/kaj v prisilno dražbo; povzročiti gospodarski propad koga/česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»S te strani piha veter?« je dejal Gradnik zamolklo. »Uničiti me hočeš in posestvo pognati na boben? Ne boš kaše pihal!« (Gustav Šilih, Beli dvor, NB)
Če naju bodo skušali pognati na boben, se bova borila, dobil sem že ponudbe, imenitne ponudbe iz Detroita … (Dos Passos – Verbič, Veliki denar, 1962, 207, Trilogija ZDA III)
Moj ded je izoral vse tod okrog / in zasejal, gozdove zasadil, / zemljó je še z ženitvijo razširil, / zapite bajtarje pognal na boben … (M. Jarc, Novembrske pesmi, 1936, Sin, 23)
V tistih časih se je kmetom na Slovenskem slabo godilo, oderuhi so jih gonili na boben, davki so bili neznosni. (J. Pahor, Hodil po zemlji sem naši, 1951, 180)
 
Izvor frazema
 
Frazem pognati koga/kaj na boben je predstavno povezan s frazemom priti na boben, pri čemer je izhodišče na tem, da kdo tako dražbo, gospodarski propad povzroči. Gl. priti na boben.

príti na bóben ekspr.; pren.
 
Pomen
 
doživeti prisilno dražbo; gospodarsko propastiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTudi je nazadnje možno, da je gospodarstvo tako zelo zavoženo, da pride kratko malo premoženje kar na boben. Potem se lahko vsi obrišejo za dediščino. (Alojz Kraigher, Peter Drozeg, NB)
Kako boste spremenili finančno plat pomoči, zato da upravičenci prav zaradi nje ne bodo prišli na boben. (Delo, 24. aprila 2001, NB)
Nama je dolžan hvalo, da že zdavnaj ni prišel na boben. (P. Golia, Igre, 1953, 263)
Vsa zveza z Blažetom je bila tako že kmalu po očetovi smrti zrušena, ker njegovega očeta kmetija, tako že zadolžena, je po zapravljivosti očeta in sina šla vedno bolj pod nič, in je prišla nazadnje na boben. (S. Jenko, Spomini, SG 1858, 1, 131)
Kmetije so šle na boben, propadal je kmet, rastel je bankir. (Sadar, Naše žito, 6)
Bila je pač svetovna gospodarska kriza kot posledica v prvi vojni gospodarsko izčrpanih držav. Toda dobremu gospodarju, pa še mogoče z malo sreče, se ni bilo treba bati, da mu bi šla kmetija na boben, in tudi zadolževati se mu ni bilo treba. (Delo, 30. jan. 1998, NB)
Samo v tekstilni oziroma konfekcijski industriji so izračunali, da bi bil brez sedanjega statusa izvoz teh izdelkov za 13 odstotkov dražji. Tako bi šlo več podjetij na boben, delavci pa na cesto. (Delo, 29. aprila 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem priti na boben je nastal po nekdanjem načinu razglasitve rubeža z bobnom. Na to izrecno kaže frazem boben je zapel. Boben se je nekdaj uporabljal tudi za razglasitev vojnega stanja, mobilizacije: zapel je vojaški boben. V angleškem, francoskem in nemškem jeziku se v enakopomenskih frazemih namesto bobna pojavlja kladivo, ki ga avkcionar uporablja na dražbi oziroma licitaciji, ko razglasi prodajo (gl. razdelek s tujejezičnimi ustrezniki). Pomensko ustrezna poljski in ruski frazem nimata povezave z dražbo. Pri tem je pol. zejść na psy zelo blizu sln. priti na psa in biti na psu. Pri iztočnici boben poje: stvar je oklicana na dražbo (gl. J. Glonar, SSJ, 10) je naveden tudi frazem na boben priti: na nič priti. Še pred njim ga v enaki obliki navaja Murko (1833) za nem. die Trommel rühren, in sicer pri iztočnici Trommel.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to lose one’s shirt
to end up in the poor house
češ.přijít na buben
dostat se na buben
přijít na mizinu
fr.passer sous le marteau
finir aux enchères
faire faillite
hr., srb.doći na bubanj
dospjeti na bubanj
ići na bubanj
otići na bubanj
nem.unter den Hammer kommen
pol.zejść na psy
rus.vyletet’ v trubu
okazat’sja na meli

razuméti se na kàj kot zájec na bóben, gl. zajec.

sìt kot bóben ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo sitSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSit kot boben za drobiž. (Delo, 1. sep. 2004, NB)
… so ležali okoli koč pijani do nezavesti in siti ko bobni. (K. May, Sužnji III, 309)
In prišel je trenutek, ko se je kozliček, sit ko boben, zleknil poleg Floke. (Vildrac, Kozliček, 85)
Obstaja pa jed, ki jo Rok lahko jé, tudi če je sit kot boben. To so palačinke, in sicer z nadevom iz čokolade ali marelične marmelade. (Viva, januar 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera sit kot boben temelji na predstavi, da je kdo zelo sit, ker ima trebuh (okrogel, napet) kot boben. V zvezi s tem glej primero imeti trebuh kakor boben, ki sicer pomeni, da ima kdo zelo velik, okrogel trebuh, a tudi da je zelo sit.

soldáški bóben pôje, gl. boben je zapel.

spoznáti se na kàj kot zájec na bóben, gl. zajec.

správiti kóga/kàj na bóben ekspr.; pren.
 
Pomen
 
spraviti koga/kaj v prisilno dražbo; povzročiti gospodarski propad koga/česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMiha, Miha, vzdrami se, tule sem ujel enega tistih ptičev, ki so te spravili na boben! Pojdi, oskubi, oskubi ga! (F. Maselj-Podlimbarski, Gorski potoki, NB)
Imamo pa zato precej bolj otipljiv in močan vinarski in pivovarski lobi; pa tudi gostinci so že ob sprejemanju zakona iz leta 1998 bili plat zvona, češ da jim bo novi zakon drastično oklestil promet in jih spravil na boben. (Delo, 2. jun. 2001, NB)
Obljubi, da me ne daš na boben, Bogatin, gospod Bogatin … (Anton Novačan, Veleja, 1921, 33)
Domačijo ti je na boben dala gosposka … (F. Milčinski, Kresnice III, 1930, 45)
 
Izvor frazema
 
Gl. priti na boben. Frazem ima različici dati koga na boben, pognati koga na boben. Prvo omenja že Plet. I, 36: na boben so ga dejali, er hat falliert.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.dat něco na buben

zapél je vojáški bóben, gl. priti na boben.
Slovar slovenskih frazemov