Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino Bósna
[in] mírna Bósna pog., ekspr.; pren., v medmetni rabi, kot podkrepitev
 
Pomen
 
v redu, končano jeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSaj je prav in le naravno, da se druži vsak, kdor ima količkaj potrebe po družbi, čeprav mu gre le za tarok! Ko se naveličajo drug drugega, gredo zopet vsaksebi in mirna Bosna! (F. Milčinski, Ptički brez gnezda, NB)
Vzorne in brez madeža sicer niso bile vžigalice niti tedaj, vsaka se ni vnela, ali na šest do osem jalovih je vendar prišla, ako Bog da, ena dobra, da si zapalil si cigareto, pa mirna Bosna. In za deset dobrih v vsaki škatlici ti je, brate, tvornica celo jamčila. (Fran Milčinski, Dvanajst kratkočasnih zgodbic, NB)
Zato se v razmere na Marsu naša država po pravici ne vtika. Mi smo zase, Mars je zase, pa mirna Bosna! Mislim, temu se pravi suvereniteta. (Fran Milčinski, Resnici na ljubo, Podlistki I. 1922–1924, NB)
Reči je menda treba ljudstvu pojasniti, čeprav imamo vlado za to, da sama sprejema odločitve in jih požegna v parlamentu. Če se vlada ne strinja s poslanci, naj preprosto odstopi in mirna Bosna! (Delo, 5. feb. 2003, NB)
Da mu je tožilka neupravičeno naprtila ritoplazništvo, podkupljivost in aroganco. Potem bo pač morala ona na zatožno klop in mirna Bosna. (Delo, 14. dec. 2002, NB)
Odločno sem proti taki logiki Pošte, češ naslovnik ni osebno vnaprej podaljšal in vnaprej plačal naročila, zato bomo v nabiralnik naslovnika zabrisali papirčič »na Pošti vas čaka …«, tako kot to delamo za tiste, ki naročila niso nikoli dali, in mirna Bosna. (Delo, 24. mar. 2004, NB)
In dejstvo je, da lahko kralj oziroma vladajoči razred prav preko davčnih bremen najuspešneje manipulira s plebsom – enim vzameš več, drugim celo kaj daš in mirna Bosna. (Delo, 14. okt. 2006, NB)
Da bo pa mir besedi in obema prav, naj se suče vsaka zemeljska poluta sama zase, ena na desno, ena na levo. Pa mirna Bosna! (F. Maselj-Podlimbarski, Iz vojaškega arhiva/Novele in črtice, NB)
Bobojedac je vedel svojega konjiča za jezdeci. Slišali so, kako je za njimi momljal in vzdihoval: »Bogu božje, carju carjevo, pa mirna Bosna! O, gospodine Franjo dober človek!« (Fran Maselj-Podlimbarski, Gospodin Franjo, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem [in] mirna Bosna z različico [pa] mirna Bosna omenjata npr. I. Šašelj (Pregovori, 1934) in E. Bojc (Pregovori in reki na Slovenskem, 1974, 27). Frazem je očitno prišel k nam s hrvaškega ali srbskega jezikovnega področja. Med prvimi ga je uporabljal Fran Maselj-Podlimbarski v delih Gospodin Franjo in Iz vojaškega arhiva, ki je vojaško služboval v Bosni, potem Fran Milčinski, npr. v delih Ptički brez gnezda in Resnici na ljubo, torej že vsaj v prvih desetletjih 20. stoletja. Sestavina [in] se več uporablja v najnovejši publicistiki, sestavina [pa] je starejša in tudi hrvaška ali srbska, tj. [pa (i)] mirna Bosna, a se uporablja od 19. stoletja naprej do danes. Izraz pa mirna Bosna je pri nas slovarsko najprej prikazan v SSKJ pri iztočnicah Bosna in miren. Nastal je verjetno v časih, ko je bila Bosna v zgodovinskem pogledu zelo nemirna pokrajina z burnimi političnimi dogajanji in je bil izraz pa mirna Bosna ali in mirna Bosna prispodoba za umirjanje, končanje takega stanja, kar je omogočilo nastanek današnjega pomena. To kaže tudi medmetna raba, navadno kot podkrepitev trditve.

[pa] mírna Bósna, gl. [in] mirna Bosna.
Slovar slovenskih frazemov