Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino črevó
pót se vléče kot kúrja čréva ekspr.; mn., primera
 
Pomen
 
pot se zelo vleče, je daljša od pričakovanjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeRes sva tvegala. Pot se je vlekla ko kurja čreva. Nisva odlegla. (F. S. Finžgar, Oj mladost…, NB)
Z avtobusi so se odpeljali v Šmihel in vso pot, ki se je zaradi blokiranih cest vlekla kot kurja čreva, so molčali, zatopljeni vsak v svoje črne misli. (Damijan Šinigoj, Neizstreljeni naboj, NB)
Po sedmih kilometrih sem staknil najprej kolovoz do Kogojeve domačije nato pa malo teže stezo, ki me je strmo dvignila na Kneške Ravne, medtem ko se makadam vleče kot kurja čreva po ključih do iste vasi. (Aldo Rupel, Nočitve pod zvezdami, NB)
Od tukaj do Vrha se pot vleče, kakor kurja čeva. (F. Levstik, Martin Krpan, 27, GS 1858, zv. 2)
se pot vleče kakor kurja čeva: Ljudsko reklo. Kurja čreva ali črevca pravijo neki rastlini, ki se vleče ob poteh. (Levstik – Slodnjak, ZD IV, 1954, 502; op. k Martin Krpan)
 
Izvor frazema
 
Kot kaže zadnji zgled, je možno primeri pot se vleče kot kurja čreva in vleči se kot kurja čreva povezovati z rastlinskim poimenovanjem kurja čreva, kurja črevca ‘njivski plevel s poleglimi stebelci in drobnimi belimi cveti, Stellaria media’. Ta naj bi rasla oziroma se vlekla ob poteh. Manj verjetno, čeprav ne nemogoče, je nastanek primere možno povezovati s pravimi kurjimi črevi, ki jih je pri čiščenju zaklane kokoši treba vleči iz trupa. Frazem omenja J. Glonar (SSJ, 428) pri iztočnici vleči: pot se vleče kakor kurja čreva, kakor tolminska bližnjica. Tu je še sopomenska primera pot se vleče kakor tolminska bližnjica. Plet. II, 777, pri iztočnici vleči omenja frazem brez primerjalne sestavine pot se vleče, der Weg zieht sich ter primero vleče se kakor megla brez vetra.

vléči se kot kúrja čréva ekspr.; primera, mn.
 
Pomen
 
zelo se vleči, odvijati se, potekati zelo počasiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMisli se nam vlečejo kot kurja čreva, dnevi se nam vlečejo kot kurja čreva, življenje se nam vleče kot kurja čreva. (E. Flisar, Kristusov samomor, 1967, 42)
Včeraj dopoldne sem delala, dan se je vlekel kot kurja čreva. (I. Bratko, Dekletov dnevnik, NB)
Povrnimo se zopet k pleniškim pésnim gospé Pajkovke. Kakšne so te pésni po obliki in po duhu? – Spakudrane po obliki, ter imajo slast, kakor neslan krop, in razblínjene misli se po njih vléčejo, kakor kurja čreva. (F. Levec, Pravda o slovenskem šestomeru, 1878, 44)
Ampak vseeno zapletu in absurdu ni bilo videti konca. Jalove razprave, dopovedovanja, takšno in drugačno dokazovanje se je vleklo kot kurja čreva, na koncu pa se je le našel nekdo, ki ji je bil kos. (Delo, 17. nov. 2000, NB)
Kakor kurja čreva se je Belšakov primer vlekel po sodnih dvoranah brez slehernega napredka, le leta 1993 je ptujsko sodišče izreklo delno sodbo in Belšaku pripisalo nadomestilo inovacijske nagrade v višini 15.781 nemških mark, ki mu jih je tovarna iz Kidričevega tudi plačala. (Delo, 4. okt. 2003, NB)
»Vernik, nujno je, da se odvadite vaših strahovitih podredij in priredij, sicer boste morali (ako se vam posreči kaj natisniti) priložiti ključ za razumevanje vaših kurjih črev. (V. Zupan, Potovanje na konec pomladi, 1972, 26)
 
Izvor frazema
 
Gl. pot se vleče kot kurja čreva. Iz obeh primer izhaja tudi izraz kurja čreva v pomenih ‘kar je zapleteno, težko razumljivo’; ‘težko čitljivo ali težko razumljivo besedilo’.

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 28. 3. 2024.