Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino dlán
bíti kot na dláni ekspr.; primera, v povedni rabi, navadno v 3. os. ed., tudi brez kot in nikal.
 
Pomen
 
biti zelo očitno, jasno, vidno, nedvoumno, zagotovljenoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVsa naša zgodovina, geološka in biološka, je kot na dlani. (M. Ogrin, Obzornik 1957, 224)
Ostal sem torej sam tu v središču, kjer se naj presodi v dobro, ali vsaj preseka jeza, in sem le za hipec krčevito tuhtal, kam naj speljem hudournik. Bilo je kot na dlani, da ju je treba spraviti narazen, sicer se bosta, ko bo le priložnost, spet sprijela. (Feri Lainšček, Petelinji zajtrk, NB)
Včasih je bil nebes kot ribje oko, vsa ljubljanska ravan je bila kot na dlani, do Nanosa je segel pogled, danes pa en sam mrč mrčasti. Svet zagrinja mrčnina in tega so krivi vsi ti aeroplani, ki se spreletavajo po nebu. (Miha Remec, Mana, NB)
V rogovili drevesa nad vasjo sem si naskrivaj obesil svojo visečo mrežo in od tam iz ptičje perspektive oprezal, kako žive moji novi prijatelji. Ker vas ni grajena tako, da bi ščitila pred pogledi iz zraka, je bilo vse kot na dlani. (Tomo Križnar, O iskanju ljubezni, NB)
Toda ta boj za obstanek je bil že tretji zapored in najbrž dovolj dober opomin za nadaljna snovanja, saj je več kot na dlani, da jih Ukrajinki Burjakova in Horbunova ne bosta mogli več reševati. (Delo, 20. maja 2002, NB)
Potem ko so mariborski televizijci odločili, da naj bi se Helios in Loka kava srečala prvi dan turnirja, Pivovarna Laško in Geoplin Slovan pa drugi dan, je bilo kot na dlani, da zmagovalca teh dveh tekem v medsebojnem polfinalnem dvoboju ne bosta v enakovrednem položaju. (Delo, 10. feb. 2005, NB)
Več kot na dlani je, da je za uglasitev potreben čas, predvsem pa je bilo treba vsem vzvišenim zvezdnikom ‘prečistiti glave’. Značajsko smo bili povsem neusklajeni. (Delo, 17. apr. 2004, NB)
Težava je kot na dlani – vprašanje je, kako standardizirati tehnologijo, ki je znana po tem, da se spreminja hitreje, kakor lahko dojamemo, kaj šele izvajamo. (Monitor, julij/avgust 2002, NB)
Pod nami so bile kot na dlani vidne razpršene poseke, poti in zasnežene njive z vasmi in zaselki: Godovič, Hotedrščica, Kalce, Logatec. Ura zemljepisa v sozvočju z naravo! (Aldo Rupel, Nočitve pod zvezdami, NB)
»Ali ni bilo jasno kot na dlani?« se je razburil stari Hleb, ki se je v zadnjih treh letih postaral za trikrat po tri leta. (A. Ingolič, Človek na meji, 1952, 250)
 
Izvor frazema
 
Primera biti kot na dlani, ki se večinoma uporablja z glagolom biti, včasih sama primerjalna sestavina kot na dlani tudi kot prilastek, je znana v večini slovanskih jezikov. Verjetno je povezana s hiromantijo, tj. s prerokovanjem usode iz dlani, po katerem sta življenje človeka in njegova duševnost odvisna od poteka črt in oblikovanosti dlani.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.jako na dlani
hr., srb.kao na dlanu
pol.[jasno] jak na dłonie
rus.kak na ladoni [otkrytyj, otčëtlivo vidimyj]
kak na ladoni [jasnyj, ponjatnyj]

bíti na dláni ekspr.; navadno v 3. os. ed., tudi nikal.
 
Pomen
 
biti zelo očiten, jasen, viden, zagotovljenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Da,« je rekel voznik in potem venomer molčal, čeprav je bilo na dlani, da želi še nekaj reči. (D. Smole, Črni dnevi in beli dan, 1958, 57)
Zdaj so raziskave pri kraju in ugotovitve na dlani. (E. Hrausky, TT 1964, št. 46, 4)
Vsi tehnični pogoji za razorožitev so zdaj na dlani. (Vprašanja naših dni, 1980, 504)
Ko je aprila vojska začela s »čistko« v državnem, političnem in kulturnem življenju, si je Lacerda prizadeval, da bi »izobčili« tudi Juscelina Kubitschka. Vzrok in namen sta bila kot na dlani. (Božo Kovač, Delo 1964, št. 310, 4)
Hočem povedati pač to, da tudi kriminogeni faktorji danes niso tako na dlani, da so nekako zamegljeni in kot življenje samo, komplicirani. (Edo Grgič, Naši razgledi 1963, 24)
Seveda je zanimivo zvedeti, kaj nam obetajo takšna raziskovanja, saj včasih dokazi in prepričevanja znanstvenikov-teoretikov niso tako na dlani, da bi bili dostopni vsakomur. (V. Ribarič, Življenje in tehnika 1966, št. 7–8, 587)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti kot na dlani. Na enaki predstavi temelji hr., srb. imati koga što [već] na dlanu ‘biti prepričan v uspeh, imeti na voljo kaj, koga’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to be evident
to be as clear as day
fr.être clair
être évident
se voir comme le nez au milieu du visage
nem.auf der Hand liegen

dlaní srbíjo kóga pog.; olepš., mn., kot grožnja sobesedniku, dov. zasrbeti
 
Pomen
 
1. ima željo, čuti potrebo, da bi udarilSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeŽef se je kar tresel od jeze. Mencal je z nogami in dvigal roke z mize; tako so ga srbele dlani, da bi Cestarja najrajši česnil za uho. (C. Kosmač, Sreča in kruh, NB)
Huj, podemo ga čakat, če ti je prav, in pokažemo mu, kje je najkrajša pot v njegovo vas! govori Jure. Huj, obljubi Matej, že tri dni je tega, kar me srbe dlani. (M. Pugelj, Mimo ciljev, NB)
2. nestrpno čakati na kako deloSkrij zgled▾
 
Zgled rabeA eno najmlajših teniških upokojenk (tj. Martino Hingis, op. J. K.) so zdaj spet zasrbele dlani in če se bo njen nastop konec meseca v Pataji obnesel, bi jo kaj lahko spet videvali tudi na igriščih. (Delo, 12. jan. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem dlani srbijo koga temelji na dejstvu, da je dlan del roke, ki skupaj s prsti tvori delovno in telesno ustvarjalno najbolj vsestranski in najučinkovitejši človeški organ. Skupaj s stisnjenimi prsti tvori pest, ki je kot tudi sama dlan zelo prikladna za udarjanje. Sestavina srbeti v pomenu ekspr. ‘močno želeti, hoteti’ kaže na to, da kdo želi, hoče dlan ali pest uporabiti za udarjanje ali tudi za kako bolj pozitivno dejavnost.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.svrbi koga dlan

dlaní zasrbíjo kóga, gl. dlani srbijo koga.

iméti srcé na dláni, gl. srce.

kàj je kot na dláni, gl. biti kot na dlani.

nosíti srcé na dláni, gl. srce.

vêlik kot dlán nevtr.; primera, tudi za dlan
 
Pomen
 
1. v velikosti dlaniSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŠli so mimo mene, ti obrazi, ko sem se zgnetel naprej, mimo vseh, stopil čisto blizu, zraven k tistemu ležišču, kjer je ležal mrtvec. Kot dlan velik obraz je imel, izsušen kakor tisti zunaj, stisnjeni med rute in nizka čela, čisto droben obraz je bil to in drobno telo v preveliki črni obleki. (Drago Jančar, V Filisteji, NB)
Koreografija je izpopolnjena do skrajnosti. Proizvajalec tega novega zabavnega robota, imenovanega Rolly, je japonski Sony. Rolly je velik kot dlan in tehta 300 gramov. (Delo, 18. sep. 2007, NB)
Z napravo, malo večjo kot dlan, lahko v številnih restavracijah s hitro pripravljeno prehrano preverjajo njeno higiensko neoporečnost. Že v petnajstih do tridesetih minutah se pokaže, ali je nevarna za zdravje ali ne. (Delo, 12. okt. 2001, NB)
Noče se vključiti v metadonski program, še manj v terapevtsko skupnost, edino po čiste igle se odpravi. Preživel je nekaj predoziranj s heroinom, z okuženim priborom si je že prislužil hepatitis C, stegenska rana zaradi sepse, velika za dlan, je nenehno odprta, manjše, teh je ogromno, niso omembe vredne. (Delo, 23. jun. 2001, NB)
Tistega jutra jih je kanila speči kakih dvesto. Mesnatih, kosmatih, srebrno svetlikajočih se, skoraj za dlan velikih, črnikastih tarantel. (Mladina 2007, št. 09, NB)
Petru Penu je iztrgalo za dlan velik kos mase iz drsne obloge in je zato dosegel le 45. čas z 1:59,47, Jernej Koblar pa je bil 56. z 2:00,99. (Delo, 31. jan. 1998, NB)
2. sorazmerno majhenSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabePredpraznični, resda le nekajminutni sprehod po oddelku za intenzivno terapijo ljubljanske porodnišnice je bil nekaj posebnega. Polno štručk, shranjenih v umetnih maternicah, otročičkov, od za dlan velikih in malo večjih je pripovedovalo čisto svojo zgodbo. Zgodbo o življenju, ki ga medicina ohranja v še tako zgodnji fazi, in o neverjetni volji, s katero bo iz malega zraslo veliko. (Delo, 21. dec. 2002, NB)
Obiskujejo vrtce, končajo šolanje, postanejo pubertetniki, se zaljubijo, na splošno se veselijo življenja in so v veselje svojim staršem. Zdravniki in sestre, ki skrbimo za te, komaj za dlan velike otroke (tako jih je imenovala naša vodilna medicinska sestra), imamo srečo, ker lahko spremljamo njihov razvoj in s tem uspehe svojega dela. (Jana 2007, št. 33, NB)
 
Izvor frazema
 
Primeri velik kot dlan, velik za dlan temeljita na nekdanji uporabi nekaterih delov telesa, zlasti okončin, kot so palec, prst, laket, dlan pest, glava, vrat, peta, koleno itd. za merjenje. Tako merjenje seveda ni bilo tako natančno kot današnje v metrih ali centimetrih, a je kljub temu zelo uporabno še danes, vsaj v jeziku. Dlan je sicer sorazmerno majhna merska enota, a kljub temu zelo pogojena s tem, kaj merimo, tj. velike ali majhne stvari.

vêlik za dlán, gl. velik kot dlan.
Slovar slovenskih frazemov