Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino jáma
kàj je [práva] zláta jáma za kóga, gl. zlata jama.

kopáti jámo kómu/čému ekspr.; pren.
 
Pomen
 
pripravljati komu, čemu nesrečo, pogubo, propadSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeGuvernerji so znali doslej napredovati do predsednika republike ali vlade, Fazio pa ne bo. Ni čisto jasno, kdo mu je kopal jamo, nasprotniki ali zavezniki. (Delo, 14. jan. 2006, NB)
Dandanes, dobro desetletje po čistih rokah in očiščenju, ki je bilo prej navidezno kot kaj drugega – samo nekaj politikov je odšlo v pozabo, pa še to tistih, ki so bili izbrani za dežurne krivce – se prva devetdeseta leta ponavljajo z vso paro, le da zdaj na trenutke sploh ni več jasno, kdo komu koplje jamo in kdo potem pade vanjo. (Delo, 14. jan. 2006, NB)
Kjer je zaškripalo, je na pomoč priskočila država, da socialni udarci niso bili prehudi. Ta je sicer tekstilni industriji po drugi strani tudi sama pomagala kopati jamo, ko ji je z davki močno obremenila delo, ni pa ji dovolila, da bi odpuščala manj produktivne ali zmanjševala število zaposlenih, ko so posli usahnili, zaradi izgube trga na primer. (Delo, 7. feb. 2005, NB)
Tistega, čemur pravijo ameriški sistem globalizacije, Evropejci – upravičeno ali ne – nočejo prepoznati za svoj model razvoja. Tisto, kar naj bi odlikovalo evropski sistem, pa zavira gospodarsko rast in na dolgi rok koplje jamo vsej družbi. (Delo, 12. jun. 2004, NB)
Relativizem koplje jamo stari Evropi tako, da enači vse kulture, ne dovoli primerjanja in presojanja, katera kultura je boljša od drugih in katera je nad katero. (Delo, 23. avg. 2005, NB)
Digitalni posnetek koplje jamo klasičnemu filmu. Znana imena fotografskega papirja, filma in kemikalij klecajo zaradi novih tehnik. (Delo, 15. maja 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem kopati jamo komu/čemu je verjetno nastal po krajšanju in preoblikovanju iz pregovora Kdor drugim jamo koplje, sam vanjo pade v pomenu ‘nesreča, ki jo kdo pripravlja drugim, navadno zadene njega samega’. V nasprotju s pregovorom se frazem ne uporablja samo za osebe, ampak tudi za nežive stvari. Sestavina jama je tu uporabljena v prenesenem pomenu ‘grob’. V zvezi s tem je v Plet. I, 357, riman rek prvo v jamo, drugo v slamo (vdovcu, ki kmalu po smrti prve žene vzame drugo). Nekoliko prirejenega ga ponovi J. Glonar (SSJ, 136): prvo (ženo) v jamo, drugo v slamo: tako se pravi vdovcu, ki hiti z ženitvijo. Prav tam je tudi izhodiščni pregovor 3. preneseno: kdor drugemu jamo koplje, sam v njo pade.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to dig a pit for so.
češ.kopat jámu komu
hr., srb.kopati komu jamu
kopati drugome jamu
kopati pod kim jamu
nem.jmdm. eine Grube graben
rus.ryt’ jamu komu
kopat’ jamu komu

kopáti jámo sám sêbi, gl. kopati si jamo.

kopáti si jámo ekspr.; pren., tudi sam sebi
 
Pomen
 
sam sebi delati stvari, ki spravljajo v nesrečo, so v poguboSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePravijo, da se mora vlada naučiti pravil kapitalizma in naj jih tudi uporablja. Na mnogih točkah si sama koplje jamo. Po vzorcu EU kopirana agencija za zaščito konkurence je v tako majhni državi (manjši od večjega evropskega mesta) nesmiselna, ker preprečuje združevanje slovenskih podjetij, da bi bila odpornejša proti tujcem … (Delo, 12. okt. 2002, NB)
A če je ne boste, boste sami prispevali k smešenju svojega »vrhovnega zakonodajalca« in k spodbujanju pravnega nereda, so trdili tisti poslanci, ki jim je uspelo ohraniti trezno glavo. Če namreč parlament sprejema zakone, ne da bi bil sposoben zagotoviti njihovo izvajanje, koplje jamo sebi in pravni državi. (Delo, 7. feb. 1998, NB)
Poleg podrobne proučitve stanja na pristopnih pogajanjih s Hrvaško in Turčijo – zadnja si koplje jamo z zavračanjem uresničevanja protokola o razširitvi carinske unije na deseterico novih članic …– naj bi na zadnjem letošnjem zasedanju evropskega sveta razpravljali tudi o strategiji širjenja Unije. (Delo, 4. jul. 2006, NB)
Ne vem, ali mora biti potem »majhna svinjarija« – tista pa verjetno je kaznivo dejanje; kurji tatovi verjetno so kaznivo dejanje, »velika svinjarija« pa ni. Stroka sama – če seveda je stroka – si sama koplje jamo ali sama sebe diskreditira in sama sebi znižuje ugled. (Državni zbor RS: 15. redna seja 24. 06. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem kopati si jamo z različico kopati jamo sam sebi je verjetno nastal po krajšanju in preoblikovanju iz pregovora Kdor drugim jamo koplje, sam vanjo pade v pomenu ‘nesreča, ki jo kdo pripravlja drugim, navadno zadene njega samega’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to dig one’s own grave
češ.kopat si jámu
it.scavarsi la fossa
rus.podvodit’ samogo sebja

odkríti zláto jámo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
najti kaj, kar prinaša zelo velik dobičekSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Saj ni pomembno,« je rekla. Še isti hip pa je pomislila, da je odkrila zlato jamo. Končno bo videla Paris in končno bo smela stati na mostu Pont Neuf. (Sonja Koranter, Dovška baba, NB)
Glede na to, da vse več staršev s svojimi otroki preživi vedno manj časa, kar obupani roditelji nadomeščajo s kupovanjem različnih stvari, se zdi, da so trgovci odkrili zlato jamo. (Delo, 5. avg. 2004, NB)
Prava posebnost so številni napisi Dental Klinik ali Zahnartz na vratih, svetlobnih plastičnih tablah in celo na balkonih. Avstrijci, najštevilnejši obiskovalci tega obmejnega mesta (tj. Sopron, avstrijsko Odenburg, op. J. K.), imajo vesel nasmeh, saj so madžarski zobozdravniki v njihovih ustih odkrili pravo zlato jamo. (Delo, 30. mar. 2005, NB)
Ker nekateri izmed njih po koncu testiranja sredstva niso hoteli vrniti (eden je celo vlomil v laboratorij), so Pfizerjevi menedžerji zaslutili, da so naleteli na zlato jamo. Tako se je rodila viagra. (Delo, 2. mar. 2002, NB)
Soba s cvetnim prahom po prodani nakladi in številu prevodov v tuje jezike (blizu 20) zadobiva razsežnosti svetovne uspešnice. Zoë Jenny je roman napisala, ko je imela vsega 21 let, nenavadno pa je, da so ga zavrnili vsi švicarski založniki in šele eden od nemških je spregledal, da ima pred seboj zlato jamo. (Delo, 28. maja 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. zlata jama.

postáti zláta jáma, gl. zlata jama.

zláta jáma ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kar prinaša zelo velik dobičekSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKakšno zalogo sem imel, pa so mi, strele hudičeve, že čisto izpraznili trgovino! In še režali so se, češ kakšna zlata jama je ta tvoja štacuna, koder smo hodili doslej, je bilo že na pol izropano, pri tebi je pa še vsega. (Gitica Jakopin, Devet fantov in eno dekle, NB)
Dobro, da jima nisem povedal za predor. Uf, tam bo zlata jama, pravi Eldorado. »Vrednost delnic je padla na kritično mejo,« je rekel Orhan. (Sonja Koranter, Sonata za Cezarja in diamante, NB)
Za slovenske založbe bi bili lahko slovarji prava zlata jama. Že zdaj veliko zaslužijo z njimi; a če bi imeli prave in dobre, bi zaslužile še neprimerno več. (Drago Bajt, Odčitki, NB)
Brez politike ne gre niti pri nogometu. Tako je mogoče razumeti potezo velenjskega Rudarja, ki je navkljub drugoligaškemu naslovu izbral životarjenje na drugoligaški sceni, potem ko so jim v domačem okolju oblastniki in gospodarstveniki (rudnik že dolgo ni več zlata jama, medtem ko je Gorenje »rokometno«) dali vedeti, da je rokomet mestni šport številka 1 ne glede na tradicijo in denarni vložek. (Delo, 30. jun. 2004, NB)
Brazilija, kjer je 165 milijonov potencialnih kupcev in stanje na tržišču nadzira le malo tržnih inšpektorjev, je postala zlata jama za preprodajalce ponaredkov. (Delo, 28. avg. 2000, NB)
Starševstva se je mogoče naučiti na večernih tečajih. Ti so v Veliki Britaniji postali prava zlata jama, piše Le Point. Podjetje, ki si že kuje lep dobiček z njimi, se imenuje Parent Company in v eni izmed uglednejših londonskih četrti prireja triurne seminarje. (Delo, 31. jan. 2002, NB)
Takrat je bilo tamkajšnje okolje – arhitektura, ljudje – v pravem pomenu besede tako arhaično, da je pustilo v meni neizbrisen pečat. Ta svet me je prav usodno osvojil in tako rekoč postal moja zlata jama, iz katere sem črpal ideje za svoj ‘repertoar’. (Delo, 2. dec. 2002, NB)
Prav industrija je projekt genom dolgo imela za gospodarsko nezanimivo temeljno raziskavo. Zdaj pa se je gora podatkov izkazala za zlato jamo. Analitiki kar tekmujejo drug z drugim z napovedmi brstečega milijarde vrednega trga. (Delo, 15. apr. 2000, NB)
Po drugi strani se tudi omrežja oziroma programi za izmenjavo datotek niso izkazali za zlato jamo. (Monitor, oktober 2003, NB)
Postojnska jama se že nekaj let vztrajno pred začetkom sezone z vsemi njenimi magneti in čari spremeni v pravi Vatikan, državo v državi. In da Postojna torej nič od tega nima, radi rečemo (pisoči se ne izvzemamo), pa da imamo zlato jamo, ki je prazna … (Delo, 9. maja 2006, NB)
Osemdeset tisoč trgovin v mestu in okolici pomeni zlato jamo za mafijske družine, ki sestavljajo podzemlje in se delijo na dva velika klana, ti na manjše klane, pa na družine, naposled na posameznike … (Delo, 11. nov. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem zlata jama izhaja iz besedne zveze zlata jama ‘prostor pod zemeljskim površjem, v katerem se koplje ruda, ki vsebuje zlato’. Ker je zlato draga kovina, je zlata jama postala prispodoba za to, kar prinaša zelo velik dobiček.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik fr.mine d‘or
hr., srb.zlatni rudnik
it.una miniera d‘oro
nem.eine [wahre] Goldgrube
die Fundgrube
die Goldgrube
Slovar slovenskih frazemov