Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kolésce
bíti [le] kolésce [kjé, kóga/čésa] ekspr.; pren., tudi postati, postajati
 
Pomen
 
brez lastne odgovornosti izbire biti samo majhen, nepomemben del česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSodišče je Tokačo oprostilo plačila stroškov kazenskega postopka, odvzelo pa mu je tovornjak, prirejen in uporabljen za izvršitev kaznivega dejanja. Sodniki so menili, da je obtoženi le kolesce v združbi, ki se ukvarja s tihotapljenjem ljudi, »v njegovem ravnanju pa je podana koristoljubnost«, čeprav za »avtoprevozniške« storitve ni prejel denarja. (Delo, 7. mar. 2000, NB)
Gospod Snow bo torej predvsem kolesce v Cheneyjevi in Rovejevi volilni mašineriji, katere najpomembnejši cilj je vnovična izvolitev tačas najbolj izpostavljenega člana waspovske dinastije Bush. (Delo, 11. dec. 2002, NB)
Na začetku sojenja je prvoobtoženi pripravil novo presenečenje: v pismu, ki ga je poslal flamski televiziji VTM, je odgovornost za strahotna dejanja naprtil Nihoulu, o katerem trdi, da je imel ključno vlogo, sam naj bi bil le kolesce v mehanizmu zla. (Delo, 2. mar. 2004, NB)
Moj brat je zelo uspešen v ameriški družbi, vendar je izgubil občutek za biti, izgubil je svojo človeškost. Ceniti uspeh pomeni postati kolesce v sistemu. Sistem ti narekuje tvoje potrebe. (Delo, 19. avg. 2000, NB)
Po uradnih informacijah turisti teh novih, nevarnih razmerij naj ne bi občutili, občutijo pa jih avtorji kritičnih pripomb, ki lahko prav hitro postanejo kolesce zlonamerne propagande, kakršno je pred nedavnim širil del avstrijskega tiska, ko je pisal o minah na Jadranu, ki pa jih ni bilo niti med hrvaško-srbsko vojno. (Delo, 11. jun. 1998, NB)
V naslovni vlogi Terezije je predano nastopila Mirjana Šajinović, ki je s krčevitostjo in fanatizmom premočrtno izrazila predanost ljubezni »brez računa« in pripravljenost na žrtev. Njeno sestro Pavlino, ki ji je sprva dobrohotno nadomeščala mater, v samostanu pa je kot sestra Agneza vse bolj postajala le kolesce v mehanizmu brezčutne institucije, je izoblikovala Maja Gal Štromar. (Delo, 16. jan. 2001, NB)
Kakor sporoča hrvaška cerkev, nedeljsko delo ne škodi le trgovcem, ampak tudi kupcem, saj državljani nezavedno postajajo le kolesce industrijske družbe, ki čez teden proizvaja, v nedeljo pa troši. (Delo, 17. dec. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem biti [le] kolesce [kje, koga/česa] se nanaša na delovanje določenega stroja, v katerem so nekateri deli, kot kolesca, zobniki itd., potrebni za njegovo delovanje, a nimajo pri tem nobene lastne pogonske moči. Če kak tak del izpade ali se pokvari, je delovanje stroja moteno ali včasih tudi onemogočeno. Preneseno na človekovo obnašanje sta na tem dejstvu nastala še frazema [eno] kolesce [v glavi] manjka komu in kak(šen) kolešček [v glavi] manjka komu. V nekaterih jezikih, npr. v nemškem, slovenskima pomensko enak frazem lahko temelji tudi na odvečnosti pokvarjenega kolesca: ein Rädchen zuviel haben.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.být pouhé kolečko v mašinérii
být jen kolečko v mašinérii
nem.nur ein Rädchen im Getriebe sein

[êno] kolésce [v glávi] mánjka kómu pog., šalj.; pren., 3. os.
 
Pomen
 
kdo je nekoliko čudaškiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMimogrede: poleg evfemizmov, ki so v nekaki razvojni liniji izpeljana nadomestila, so še drugi, taki, zgrajeni na – preskoku. Navaden evfemizem pove recimo, da temu in temu človeku manjka eno kolesce v glavi, preskočni evfemizem pa je zgrajen drugače. Če recimo kak španski gospod na stara leta ‘znori’ (ali pa tudi samo izreče kaj hudo neprimernega), bo takoj slišati: »A la vejez, viruela!« (Delo, 5. jun. 2000, NB)
Za sebe sam najbolje vem, kje mi kakšno kolesce manjka in katera so dobro namazana. Sicer pa na svetu ni človeka, ki bi mu v glavi vse delalo perfektno in vsakdo je idiot na kakem področju. (Google, www.alter.si/tabla…)
Genialno. V prihodnje bodo morali novinarji najprej počakati, da se proti pravosodnemu ministru Marušiču najprej vloži ovadba; šele potem bodo lahko obelodanili, da našemu pravosodju manjka kakšno kolesce. (Delo, 2. okt. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. bíti [le] kolesce [kje, koga/česa].
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.mít [v hlavě] o kolečko miň
mít [v hlavě] o kolečko víc
nem.eine Schraube locker haben
bei jmdm. ist ein Rädchen/eine Schraube locker, nicht alle Tassen im Schrank haben
rus.vintikov ne hvataet u kogo

postájati [le] kolésce [kjé, kóga/čésa], gl. biti [le] kolesce [kje, koga/česa].

postáti [le] kolésce [kjé, kóga/čésa], gl. biti [le] kolesce [kje, koga/česa].
Slovar slovenskih frazemov