Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kolóna
pêta kolóna publ.; pren.
 
Pomen
 
sodelavci in plačanci zunanjega sovražnika v lastni državi; izdajalciSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZato naj bi bila opozicija »peta kolona, ki se bojuje za oblast samo zato, da bi jo potem prepustila Zahodu«, pravi podpredsednik srbske vlade Vojislav Šešelj. (Delo, 14. apr. 2000, NB)
FBI in CIA resno raziskujeta možnost, da so klice vraničnega prisada ameriškega in ne tujega izvora. Poleg zunanjega sovražnika je na delu morda še peta kolona. (Delo, 29. okt. 2001, NB)
In nazadnje ne pozabimo, da smo prenašali manjšino, ki se je v svojem večinskem delu udinjala kot nacistična peta kolona in sodelovala tako pri aneksiji kakor tudi pri germanizaciji slovenskega etničnega ozemlja. (Delo, 22. jul. 1998, NB)
Odkar je nekdanji češki premier Miloš Zeman sudetske Nemce imenoval Hitlerjeva peta kolona, spor grozi celo širitvi Evropske unije. (Delo, 24. avg. 2002, NB)
Je bila v SCT peta kolona, ki je hotela, da se podjetje podržavi, poceni razproda, denar pa vtakne v žep, za kmečko pojedino? (Delo, 17. okt. 1998, NB)
V založbi, kjer delam, imam npr. dan na dan opraviti s tujejezičnimi, predvsem angleškimi vzorci knjig, ki nam jih ponujajo bodisi tujci bodisi njihova peta kolona doma, tj. knjigotrški komercialisti. (D. Bajt, Odčitki, NB)
 
Izvor frazema
 
Izraz peta kolona je nastal med špansko državljansko vojno (1936–1939). Prvi ga je uporabil frankistični general Emilio Mola. Med napadom na Madrid je po radiju sporočil republikancem, ki so branili mesto, da ima razen štirih armadnih kolon v Madridu še peto kolono. Tako je poimenoval mrežo tajnih agentov, ovaduhov, a tudi izdajalskih frankističnih simpatizerjev, ki so delovali v mestu. Kasneje so tem izrazom poimenovali agente, ovaduhe, izdajalce nasploh, ki kje delujejo v korist zunanjega sovražnika.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.fifth column
češ.pátá kolona
fr.cinquième colonne
hr., srb.peta kolona
it.quinta colonna
nem.die fünfte Kolonne
rus.pjataja kolonna
Slovar slovenskih frazemov