Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino Kolúmbov
Kolúmbovo jájce ekspr.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
navidez nerešljiv problem, enostavno in domiselno rešenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeIn ravno ta Einsteinova poteza, namreč ukrivitev prostora-časa pri posplošitvi relativnostne teorije, je genialna … čeprav je v osnovi preprosta, kakor »Kolumbovo jajce«. (Marko Uršič, Štirje letni časi, Pomlad, NB)
Distribucija je pri časopisu ena od najdražjih postavk. Porodila se jim je najbolj preprosta ideja, tako rekoč odkrili so Kolumbovo jajce – spomnili so se na podzemno železnico. (Delo, 24. mar. 2001, NB)
Predlog nove institucionalne zgradbe, ki bi po prepričanju Prodijeve ekipe povečala učinkovitost delovanja razširjene Unije in hkrati odpravila nevarnost paralize, ki čedalje bolj grozi ministrskemu svetu … je močno podoben problemu Kolumbovega jajca. (Delo, 6. dec. 2002, NB)
V omenjenem poslovnem načrtu verjetno ni bilo kakšnega genialnega Kolumbovega jajca, kako uspešno konkurirati le streljaj oddaljenim letališčem v Gradcu, Zagrebu in Ljubljani, sicer bi banka verjetno le privolila v poroštvo. (Delo, 15. mar. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem Kolumbovo jajce izhaja iz stare španske ljudske zgodbe o neumnem Janezku, ki mu je na marmorni plošči uspelo postaviti jajce pokonci (pri tem je resda natolkel skorjo), kar ni uspelo modrijanom. Leta 1550 jo je predelal italijanski arhitekt Vasari v anekdoto o Bruneleschiju in florentinski katedrali, leta 1565 pa Benzoni o Kolumbu. Ta v knjigi Zgodovina Novega sveta prisoja to anekdoto Krištofu Kolumbu. V odgovor na ironično pripombo, da odkritje Amerike ni bilo tako težko, je Kolumb sobesedniku predlagal, da postavi jajce pokonci. Ko ta ni znal, je to opravil sam Kolumb rekoč, da to ni težko. Po tej zgodbi je izraz Kolumbovo jajce prišel v več jezikov (gl. razdelek s tujejezičnimi ustrezniki).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.Kolumbovo vejce
hr., srb.Kolumbovo jaje
nem.das Ei des Kolumbus
pol.jajko Kolumba
rus.Kolumbovo jajco
prosto kak Kolumbovo jajco
Slovar slovenskih frazemov