Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino krémpelj
dobíti kóga/kàj v svôje krémplje ekspr.; mn., pren.
 
Pomen
 
dobiti koga, kaj pod svoj vpliv, pod svojo oblastSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKot je bilo slišati na seji upravnega odbora, so slovenski avtomobilski športniki prepričani, da gre zgolj za nadaljevanje šikaniranja in nov poskus AMZS, da bi znova dobila v svoje kremplje ta šport, ki ga je pred nastankom AŠ 2005 pred petimi leti s slabim delom skorajda povsem ugonobila. (Delo, 11. sep. 2004, NB)
Izbrani 43-letni Pjotr Kuznecov, bradat, suhcen možak z divjim pogledom, je sekto ustanovil pred dvema letoma. V svoje kremplje je dobil cele družine, kot je to pri sektah običajno. Vernikom je vcepil v kosti, da so nekaj posebnega in da so izbrani od Boga. (Jana 2007, št. 48, NB)
Da je kaka lektorica dobila besedilo v svoje kremplje, o tem sploh ne dvomim, kajti v natisnjeni verziji je pravilni naslov Gospodar Prstanov dosledno popravljen v Gospodar prstanov, in takih popravkov brez posvetovanja s knjigo samo ni zmožna nobena duša razen lektorske. (Delo, 2. feb. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem dobiti koga v svoje kremplje je predstavno povezan s ptičjim svetom, v katerem ptice roparice uporabljajo svoje kremplje za to, da z njimi zgrabijo svoj plen, a tudi v boju za prevlado. Preneseno na človeka so kremplji postali prispodoba za vpliv, oblast. Glagolske sestavine dobiti, držati, imeti, pasti, pokazati, stegovati, znajti se kažejo, kaj kdo dela s tem vplivom, s to močjo ali v kakšnem odnosu je do njiju.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.dostat koho do drápů
nem.in die Finger bekommen
in die Krallen bekommen

držáti kóga/kàj v [svôjih] krémpljih ekspr.; mn., pren.
 
Pomen
 
imeti koga, kaj pod svojim vplivom, obvladovati kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeČe si prost kakor ptiček na veji, nimaš nobene skrbi. Če pa nekaj imaš, nimaš samo ti tiste stvari, ampak drži tudi stvar tebe v svojih krempljih. Tako je bilo tudi s čolnom. (Ignac Sivec, Kruh ponoči spi, NB)
Imeli bodo velike težave, da se bodo znebili politične oznake. Ali se jim bo to posrečilo, pa ni odvisno samo od njih, temveč še bolj od vlade oziroma od tega, kako jih bo držala v svojih krempljih. Povrh tega bo nad temi direktorji visela oznaka začasnosti njihovega položaja. (Delo, 23. jun. 2006, NB)
Zapravil je priložnost, ko ni pogledal v votlini na pesnikovem obrazu in tam odkril napovedujočo se smrt, ki ga je takrat že držala v krempljih, še več, že prekvasila njegov obilni trup, tako da je bil, slepec, na dotiku z njo. Zamudil je priložnost, zakrknil jasnovidnost, ni predrl vnanjosti, z odhodom iz šotora mu je zbledela pesnikova slika in se skrčila v nepovedno fazmo. (Florjan Lipuš, Srčne pege, NB)
Tega, da izgubiš obraz, ni mogoče opisati. V novih nemških zveznih deželah ta pošast brezposelnosti medtem posredno ali neposredno drži v krempljih večino prebivalstva. (Delo, 29. nov. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dobiti koga/kaj v svoje kremplje.

iméti kóga/kàj v [svôjih] krémpljih ekspr.; mn., pren.
 
Pomen
 
imeti koga, kaj pod svojim vplivom, svojo oblastjoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Glej, glej? kako me vleče ta dedec!« je govoril sam pri sebi. »O, že me je imel v svojih krempljih Prisanek, pa tudi Pehta me je že bila pograbila. Saj Prisanek je vsaj govoril, pa tudi Pehta mi je privoščila prijazno besedo …« (Josip Vandot, Kekec nad samotnim breznom, NB)
Precejšnji del borzne javnosti sumi, da so tudi Ptujčani podobno kot Laščani vlekli nekatere zakonsko sporne poteze, med drugim parkiranje delnic Jate pri povezanih prijateljskih osebah. Menda imajo s tem Ptujčani v svojih krempljih že več kot polovico Jate, kar pravzaprav pomeni, da ima Slovenija na perutninarskem trgu že zdaj več kot 90-odstotno koncentracijo. (Delo, 1. avg. 2002, NB)
Zaradi spleta mednarodnih okoliščin obstaja instrument, ki omogoča njihovo kaznovanje – haaški tribunal. Mednarodna roka pravice je že dosegla nekaj stranskih igralcev balkanske srhljivke, v svojih krempljih pa ima tudi človeka, za katerega meni, da je scenarist in režiser tega grozljivega filma. (Delo, 2. nov. 2001, NB)
Ko so novinarji pred leti imeli v krempljih vladno letalo, jih je takratni predsednik vlade označil kot mrhovinarje. Novinarji so se medtem iz črnih ujed spremenili v nežnega, snežno belega laboda in predsednik države si je zaželel, da bi še naprej peli v svobodi. (Delo, 20. maja 2005, NB)
Očitno ima našega španskega prijatelja v krempljih ženska – gotovo kakšna čudovita temnooka señorita. Birdie se je spraševala, zakaj neki ji je srce vztrepetalo, ko je čakala, kaj bo lady Daphne odgovorila. (Delo, 26. feb. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dobiti koga/kaj v svoje kremplje.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.mít v drápech koho
nem.in den Krallen haben
in seinen Klauen haben
rus.deržat‘ kogo v kogtjah

pásti v krémplje kóga/čésa ekspr.; mn., pren.
 
Pomen
 
pasti pod vpliv, oblast koga, česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeResnično vam povem, ne enega ni za to mizo, ki se ne bi bil, kaj pravim: enkrat – petkrat in desetkrat že pregrešil zoper to ali drugo kazensko določbo, pa le sedimo drug z drugim in se imamo radi. Zato pravim: Grešniki smo vsi, ločimo se le v tem: nekateri imajo smolo, da padejo pravici v kremplje, drugi se ji pa srečno umikamo do konca svojih dni. (Fran Milčinski, Zločinci, NB)
Zmagal je Hindenburg, za katerega je v strahu pred nacistom glasovala tudi vsa levica, toda že leto pozneje je rjava NSDAP na parlamentarnih volitvah dobila skoraj 44 odstotkov glasov. Zgodovinske primerjave je sicer treba jemati z dobršno mero pridržkov, toda Weimar bo kljub temu za vekomaj ostal kričeči primer družbe, ki se ni bila zmožna prenoviti in je zato padla v kremplje svojemu najtemačnejšemu delu. (Delo, 26. apr. 2002, NB)
V tako grozljivih življenjskih razmerah veliko otrok pade v kremplje organiziranega kriminala. Zasačene pri takih ali drugačnih kaznivih dejanjih družba usmeri v šole za mlade prestopnike, kjer jih navadno čaka nadaljevanje »groze«. (Delo, 19. mar. 2003, NB)
Čeprav je težko reči ne, ko si dvakrat rekel ja (smeh). Ampak res ne bi rad padel v kremplje severnoameriške produkcije, ki ne spoštuje ničesar in sledi le svoji močni volji. Če snemajo film po moji knjigi, je najmanj, kar lahko pričakujem, da bo film govoril o isti stvari kot knjiga. (Delo, 28. sep. 2002, NB)
Če se IMF in Svetovna banka ne bosta iz gasilcev uspešno spremenili v preprečevalca kriz, tudi njima grozi manjši vpliv. Mnoge države si kopičijo dolarske rezerve tudi zato, da ne bi nikoli več padle v kremplje svetovnih posojilodajalcev z dvomljivim razvojnim ugledom. (Delo, 25. apr. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dobiti koga/kaj v svoje kremplje.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to fall into so.'s clutches
češ.padnout do drápů komu
dostat se do drápů komu
nem.in die Klauen fallen
in die Krallen fallen
in die Hand fallen
rus.popast‘ v lapy komu
popast‘ v kogti komu

pokazáti [svôje] krémplje ekspr.; pren.
 
Pomen
 
pokazati svojo predrznost, hudobnost; pokazati moč, sposobnostSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeBilo bi nespametno, če bi me odpisali,« je poudaril 25-letni Američan glede svojih ambicij o zmagi na letošnjem drugem turnirju major v ameriški zvezni državi Oklahoma. Tako je Tiger znova pokazal kremplje. (Delo, 18. jun. 2001, NB)
Toda v takšnem položaju je Tiger, ki se lahko pohvali z desetimi naslovi s turnirjev major, še posebej nevaren in se lahko zgodi, da bo znova pokazal kremplje. »Imam več izkušenj in moja igra je veliko boljša.« (Delo, 11. avg. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dobiti koga/kaj v svoje kremplje.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to show one‘s claws
to bare one‘s teeth
češ.ukázat drápky
fr.montrer ses griffes
sortir ses griffes
nem.die Krallen zeigen
die Zähne zeigen
rus.vypustit‘ kogti
pokazyvat‘ kogti

stegováti svôje krémplje po čém ekspr.; pren.
 
Pomen
 
prizadevati si dobiti kaj pod svoj vpliv, svojo oblastSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeProslava v Ajdovščini naj bi bila pomembna tudi zato, da bi jasno in glasno odgovorili na nacionalistično-fašistična trobila in provokacije, ki v zadnjem času prihajajo z italijanske strani. Ti zopet stegujejo svoje kremplje proti primorski zemlji. (Delo, 12. mar. 2005, NB)
Evropa pa je bila tedaj, samo poldrugo desetletje po rušilni prvi svetovni vojni, na zanesljivi poti navzdol. Samo mesec dni pred Rooseveltovim govorom je v Berlinu zavladal kancler Adolf Hitler, Japonska je svoje kremplje že stegovala po Mandžuriji, a je celo FDR potreboval slabo desetletje, da se je lahko spopadel z njima. (Delo, 7. maja 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dobiti koga/kaj v svoje kremplje.

znájti se v krémpljih kóga/čésa ekspr.; mn., pren.
 
Pomen
 
biti pod vplivom, oblastjo koga, česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTudi Krstić sicer ni majhna riba, pač pa, ob Blaškiću, doslej najvišji vojaški oficir z območja nekdanje SFRJ, ki se je znašel v krempljih haaškega tribunala. Krstić je bil poveljnik bosanskosrbskih vojakov, ki so julija 1995 zagrešili pokol v Srebrenici, najhujše grozodejstvo v Evropi po letu 1945, pri čemer je bil neposredno podrejen Ratku Mladiću. (Delo, 3. avg. 2001, NB)
V zadnjem času stopajo v ospredje pozornosti podobne teme kot v začetku devetdesetih, o prestrašenih in zaskrbljenih delavcih, ki nemo, s topimi pogledi spremljajo roko, ki jim maha z delavskimi knjižicami. Slovensko gospodarstvo se je znašlo v krempljih globalizacije, prostega trga in pravil, ki sicer v nasprotju z izrazom, ki ga označuje, močno omejujejo dejansko svobodo. (Delo, 7. feb. 2002, NB)
Velika zgodba o uspehu naše mlade države se v hipu sesuje, ko obstane na pragu delavca, ki je ostal brez zaposlitve, državljana, ki se je znašel v krempljih nekega Oriona, Zbiljskega gaja, Trzina. Naša oblast očitno ne najde moči, da bi blokirala pogoltno samovoljo nenasitnih podjetnikov, da bi z zakonom in strogo represijo onemogočila oderuške obresti … (Delo, 7. feb. 2004, NB)
»To je bila verjetno moja zadnja tekma v predsedniški loži,« je po tekmi 17. kola španskega nogometnega prvenstva izjavil karizmatični predsednik madridskega Atletica Jesus Gil, ki se je zaradi denarnih malverzacij znašel v krempljih sodnih mlinov. (Delo, 24. dec. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dobiti koga/kaj v svoje kremplje.
Slovar slovenskih frazemov