Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino krík
dvígniti vík in krík, gl. vik.

krík vpijóčega v puščávi, gl. glas

vpijočega v puščavi.

vík in krík, gl. vik.

zádnji krík čésa ekspr.; s prilastkom, tudi kot primera, in pren.
 
Pomen
 
kar je najnovejše na kakem področjuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDober krojač vam vedno lahko naredi obleko, v kateri boste videti pravi brezimnež. Obleka ne sme biti premoderna, nikakor ne zadnji krik mode. (George Mikes, Priročnik za snobe, NB)
Izurjeno snobovsko oko mimogrede ošvrkne kreatorske kopalke, očala, sandale in ne nazadnje tudi torbe za na plažo, zadnji krik modnih stez, in si na tej podlagi ustvari sliko o tistem, ki jih nosi. (Delo, 17. jun. 2000, NB)
Zdi se, da zadnje čase noben omembe vreden športni dogodek v Veliki Britaniji ne mine brez ekshibicionističnih izpadov. Sleči vsa oblačila in se nato gol prebiti s tribune do športnega igrišča, kamor so usmerjene televizijske kamere pa tudi radovedni pogledi občinstva, je postalo zadnji krik mode. (Delo, 9. avg. 2000, NB)
Od takrat se njihove puhovke niso kaj dosti spremenile. Zdajšnji lastnik Remo Ruffini poudarja, da jih kupci ne nosijo le kot zadnji krik mode, temveč po več let, saj so zelo trpežne. (Delo, 8. dec. 2003, NB)
Takšno potrošniško usmerjenost je najlepše pokazal uspeh Applovega iMaca, ki navkljub rožnati propagandi nikakor ni zadnji krik računalniške tehnike. (Monitor, sep. 1999, NB)
Zvočna kartica je Creativov SoundBlaster 64, ki sicer ni zadnji krik tehnike, za veliko večino večpredstavnih potreb pa vsekakor zadostuje. (Monitor, mar. 1999, NB)
Če so rdeči tako uspešni z lanskim modelom, kako bo šele potem, ko bodo iz garaže končno privlekli letošnjega, ki naj bi bil nasploh revolucionaren in zadnji krik tehnike. (Delo, 16. mar. 2002, NB)
Enoprostorci že lep čas uspešno konkurirajo navadnim štirikolesnikom in tudi pri avtomobilskih zmikavtih so kar visoko cenjeni, čeprav niso zadnji krik avtomobilskih snovalcev. (Delo, 30. jan. 2003, NB)
Zabave ob rojstnih dnevih, še zlasti ob »abrahamih«, s slači-plesalko so menda zdaj dokaj moderne za moške družbe in tudi na mariborskem območju naj bi bil to zadnji krik tovrstnega zabavljaštva. (Delo, 4. jul. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem zadnji krik česa temelji na prenesenem pomenu sestavine krik, ki večinoma v povezavi s prilastkom zadnji pomeni ‘kar je najnovejše na kakem področju’. Osnovna predstava frazema verjetno izhaja iz dejstva, da se nove stvari ponujajo, prodajajo ali uveljavljajo glasno, tj. z vikom in krikom. Nekateri nemški in ruski frazeologi imajo frazem za kalk po fr. dernier cri, večinoma pa se v drugih jezikih uporablja s sestavino moda.
Slovenska vezljivostna sestavina česa se v funkciji desnega prilastka nadomešča s konkretno sestavino, npr. mode, tehnike ipd., predmet, področje tega, kar je najnovejše, pa se izraža z osebkom širšega sintaktičnega okolja frazema, npr. Obleka ne sme biti zadnji krik mode. Letošnji model naj bi bil zadnji krik tehnike.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.poslední výkřik módy
fr.dernier cri de la mode
hr., srb.poslednji krik mode
zadnji krik mode
nem.der letzte Modeschrei
der letzte Schrei
der neuste Schrei
rus.poslednij krik mody

zádnji krík móde, gl. zadnji krik česa.

zádnji krík téhnike, gl. zadnji krik česa.

zagnáti vík in krík, gl. vik.