Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino krilátec
bíti med krilátci [bôžjimi] star.; mn., olepš.
 
Pomen
 
biti mrtevSkrij zgled▾
 
Zgled rabeToda kralj (tj. Albreht Habsburški, op. J. K.) je bil že leta 1439 med krilatci božjimi in po njem so na zemlji ostali dve hčerki ter posmrtno rojeni sin Ladislav, s katerim je poslej bila povezana usoda Celjskih … (Google, www.educa.fmf.uni-lj.si/…)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti med angelčki. Sestavina frazema krilatec božji je starejše poimenovanje za angela, krilatega nebeškega poslanca.

íti med krilátce star.; mn., olepš.
 
Pomen
 
umretiSkrij zgled▾
 
Zgled rabeŽena se še poslednjič zlaže, zavije oči in pravi: Za vsakega ljubimca naj se v grobu obrnem!« Izusti krilate besede in gre med krilatce. Kot se spodobi za zvestega zakonca, mož umre kmalu za njo, pride v nebesa in povprašuje, kje da je njegova žena. Pa mu poreko: »Poglejte jo, tam je. Neprenehoma se obrača, pa smo jo porabili za – ventilator.« (Google, web.czp-vecer.si/portali/toti list…)
 
Izvor frazema
 
Gl. iti med angelčke.
Slovar slovenskih frazemov