Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kúrec (kúrc)
kúrc te gléda vulg.; v medm. rabi
 
Pomen
 
izraža jezo, omalovaževanjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe1. Oče Janez ječmen seje na tem polju pri Lubljan, mim se vandrovček prismeje, sam presveti Kozmijan. 2. Prav prijazno ga pozdravi: »Janez, kaj pa delaš tu?« Janez govorit ne mara: »Kurc te gleda, pravi mu.« (Google, forum.feri.uni-mb.si)
13. Apr. 2011 – »Ja, mamca, kaj ne vidite, da tu piše, da ne smete naslanjati koles ob steno!« »Ah, gospod policaj, na te napise pa jaz nič več ne dam! Zadnjič je na naši drvarnici pisalo, kurc te gleda, pa sem vsa drva premetala in ga nikjer ni bilo.« (Google, moji-vici.tk/tag…)
Mulc se zvečer vozi s kolesom brez luči. Ustavi ga policist in pokara zaradi kršitve. »Kurc te gleda!«, je predrzen falot, ki pritisne na pedale in zbeži. Policist pa na moped in za njim. Ko ga ujame, je njegovo prvo vprašanje: »Koga si rekel, da kurc gleda?« »Ja, zdaj mene.« (Google, krajnc.net/humor…)
 
Izvor frazema
 
Frazem kurc te gleda, kot kratica ktg, izhaja verjetno iz nekaterih izzivalnih gest, s katerimi so nekdaj (ali še danes) slikovito izražali jezo, omalovaževanje, močno zanikanje in podobna negativna čustva. Med temi je tudi kazanje moškega spolnega uda, kar je danes značilno tudi za ekshibicioniste. Moški spolni ud je s poimenovanjem kurec postal tudi vulgarna metafora v pomenu ‘ničvreden, slab moški’. V boljši družbi je frazem kurc te gleda zamenjan s frazemom falus te okulira, v otroškem jeziku lulek te opazuje (gl. Razvezani jezik, kurc te gleda). Sopomenka frazema kurc te gleda je frazem klinc te gleda, ki je nastal na enak način.
Slovar slovenskih frazemov