Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino lônec
dáti v èn lônec, gl. metati kaj v isti lonec.

glédanje [kómu] v lônec, gl. gledanje.

glédati kómu v lônec ekspr.; pren.
 
Pomen
 
radovedno, vsiljivo zanimati se za zasebno življenje kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNekateri bi bili sami po sebi mali balkanski kmetje, ki drug drugemu merijo rep in gledajo v lonec, kaj se kuha. Ponekod to počenjajo tudi zdaj, vendar marsičesa ne morejo speljati, ker je od zgoraj ukazano: Tovariši, bodimo gospodje … (Marjan Rožanc, Svoboda in narod, Dnevniški zapiski, NB)
Predsednik Zelenih Obale Žare Lipušček pa je še dejal: »Bistvo vsega je v tem, da javni delavec ni navaden človek. Mora se zavedati, da veljajo za javne delavce strožja merila, da je treba polagati račune, da ti ljudje gledajo v lonec, ker imaš veliko možnosti, da zlorabiš zaupanje volivcev.« (Delo, 26. jan. 2001, NB)
Potem sta ne čisto enakopravna velikana odšla, mi pa smo ostali, kjer smo zmeraj bili in bomo za vekomaj ostali, če ne bomo prej izumrli, ker delamo premalo otrok. Pomembni smo in uspešni, ampak majhni, vsi se poznamo in drug drugemu gledamo v lonec. (Delo, 21. jun. 2001, NB)
Nikoli ne bo škodoval drugim ljudem z jezikom in nikoli ne bo gledal sosedom v lonec ali v posteljo. (B. Zupančič, Plat zvona, 1970, 298)
 
Izvor frazema
 
Frazem gledati komu v lonec temelji na dejstvu, da lahko po tem, kaj kdo kuha v loncu ali kaj jé, sklepamo, kakšen je njegov materialni položaj. Tako gledanje, tj. radovedno, vsiljivo zanimanje za življenje in posle koga, je na splošno ocenjeno kot nesprejemljivo.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.koukat komu do hrnce
dívat se komu do hrnce
nahlížet do cizích hrnců
koukat komu pod pokličku
hr., srb.zavirivati u tuđi lonac
zavirivati u tuđe lonce
zavirivati u svačiji lonac
nem.jmdm. in den Topf gucken
seine Nase in alle Töpfe stecken
rus.sovat’ [svoj] nos v č’i dela
sovat’sja v č’i dela

kàkor ubít lônec, gl. kot počen lonec.

kot póčen lônec ekspr.; primera, tudi ubit
 
Pomen
 
nerazločen, skrhan (o glasu)Skrij zgleda▾
 
Zgleda rabe»To je cirkus, ali ne?« Njegov glas je zvenel kot počen lonec, oči pa so se megleno odzivale na dogodke. »Šel bom domov, utrujen sem in boli me glava,« je še rekel. (Sonja Koranter, Golobji vodnjak, NB)
Glas pa kakor ubit lonec. Kakšen pridigar bo to neki. (Ivan Pregelj, ID VII, To je moje ceste pesem, 1970, 115)
 
Izvor frazema
 
Primera kot počen lonec temelji na slušnem vtisu, ki ga dobimo, če udarjamo po počenem loncu.

lônec na hŕbtu nosíti star.; pren.
 
Pomen
 
nekdanja kazen za otroke, ki so v nemških šolah govorili slovenskoSkrij zgled▾
 
Zgled rabe… ko smo še paglavci tukaj hodili v šolo, slovenski meniti se pa smeli nismo, ti nikoli nisi zató lonca na hrbtu nosil, ker si raji molčal, kadar nisi vedel po nemški odgovoriti. (F. Levstik, Deseti brat, 1863, 134)
 
Izvor frazema
 
Frazem lonec na hrbtu nositi omenja pri iztočnici lonec J. Glonar (SSJ, 198) z razlago: nekdaj kazen za otroke, ki so v nemških šolah slovensko govorili.

metáti kàj v ísti lônec ekspr.; pren., tudi v en, dov. zmetati
 
Pomen
 
ne upoštevati razlik med stvarmi, problemiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Poglejte,« je vzkipel visoki brkati možak, ki je iz kombija nosil zabojčke s korenjem. »Gospodarska sistema sta tako različna, prav tako plače in stroški proizvodnje, da tega ne bi smeli metati v isti lonec.« (Delo, 30. apr. 2004, NB)
Vsak veliki avtor si namreč zasluži spoštovanje, da se ga spomnijo s presekom kariere. Vendar je treba biti previden in ne vseh začimb tlačiti v isti lonec. Včasih bi bilo dobro vprašati poslušalce (generacije) ali pa glasbenike, ki jih je navdihoval. (Delo, 22. jan. 2005, NB)
Pri tem me sicer ne moti, če se je novinar tokrat zmotil, moti me, da si novinar drzne podajati izmišljene, netočne in mestoma tudi lažne informacije na zelo nizkoten način, kar je v nasprotju s kodeksom novinarke etike. Vaši nizkotni nameni se nadaljujejo tudi v naslednji številki Mladine, saj mečete v en lonec kar vse, ki so kakor koli povezani s »PAPALO«. Odnosa nima niti do gostov, ki so v našem lokalu že jedli, niti do bralcev in bralk, niti do ljudi, ki z ljubeznijo pripravljajo hrano … (Mladina 2007, št. 12, NB)
Ni zmetati vsega v en lonec. (V 1922, 117)
V teh mestih sem bil v času, ko so bila kulturna prestolnica Evrope, vsaj nekaj dni, omenjam pa samo majhna mesta, ki so prišla na vrsto, ko so izčrpali kot kulturne prestolnice Evrope vsa glavna mesta držav, ki so se prijavila na ta razpis. Vsa ta mesta so izpolnila pogoje predvsem tako, da so projekt vsebinsko zastavili kot proces razvoja, v katerega je bila vključena kulturna produkcija, infrastruktura in seveda vse druge razvojne komponente mesta, ki sodijo v kulturno podobo mesta v najširšem smislu, ne pa da bi določili pomembne in manj pomembne lokacije in točke kulturnih dejavnosti, jih sešteli in dali v en lonec, ki se mu reče program šestih mest. (Mladina 2007, št. 20, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.házet všechno do jedného hrnce
hr., srb.bacati sve u jedan lonac
baciti sve u jedan lonac
trpati sve u jedan lonac
nem.alles in einen Topf werfen
rus.valit’ vsë v odnu kuču
merit’ vsë odnoj merkoj

metáti [vsè] v èn lônec, gl. metati kaj v isti lonec.

ne iméti čésa dáti v lônec ekspr.; pren., tudi kaj
 
Pomen
 
ne imeti živeža ne denarja za hranoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZ bedno pokojnino, katere polovico je prejela šele za januar, ne more plačati niti stroškov za stanovanje. Sin in snaha z majhnim otrokom sta brezposelna in dobesedno nimajo česa dati v lonec. (Delo, 23. mar. 2000, NB)
Ob tem Rebolja, sicer profesorja na mariborski gradbeni fakulteti, veseli, da so nekateri sodelavci Marša še nekaj časa pripravljeni delati brezplačno, kar je po svoje sicer hvale vredno, a po drugi strani lahko njihov idealizem kaj hitro izpuhti. Še zlasti, če bodo spoznali, da nimajo česa dati v lonec ali pa jim bo na vrata trkal delavec elektra, ki jim bo zaradi neplačanih računov vsak hip odklopil električni kabel. (Delo, 28. feb. 2007, NB)
Še največ bi lahko storili z oblikovanjem občinskega programa razvoja, da bi se mladi lahko izučili za poklic, dobili delo. Sekretar območne organizacije ZSSS Anton Stražišar ugotavlja, da se ne konča vse pri spoznanju o tem, da nimaš kaj dati v lonec. (Delo, 29. jun. 1998, NB)
Pa jih ni tako malo. Res pa je, da so ti ljudje dobri državljani Republike Slovenije, da ne organizirajo javnih protestov, da se ne odločajo za gladovne stavke, čeprav dostikrat nimajo kaj dati v lonec. (Državni zbor RS: 8. redna seja 14. 07. 2005, NB)

ne iméti kàj dáti v lônec, gl. ne imeti česa dati v lonec.

pristáviti svój lônec ekspr.; pren.
 
Pomen
 
pri čem tudi zase poiskati koristSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Sedaj si ti na vrsti, žalostni Miha! Pristavi svoj lonec k ognju in razkrij se nam kakor zakonski mož, o katerem se že tako pripoveduje to in óno.« »Ne branim se, ne branim se,« odreže se Miha, »a napačna je misel, da bi bil pri vas na preji in da bi ob tem ostalo suho moje grlo«. (Ivan Tavčar, V Zali, NB)
Ker pogosto bentim nad vetrom, naj ga omenim tudi tokrat. Občasno je vseeno mogel pristaviti svoj lonec, ampak zgleda je v zadnjih dveh tednih izčrpal svoje bistvo in se je včeraj kazal le kot bleda senca samega sebe in je v kombinacji s pravo temperaturo postal celo prijetna sapica. (Google, Igor Papotnik, Šoderplac: Zakaj tja gor, 16. jun. 2010)
Pa da še sam pristavim svoj lonec: Čedo, se bom dotaknil tvojega citata iz oddaje na RTV. Turk je govoril o sporazumu med Slo in Cro … (Google, nogomania.com, Pugo 1, 07. 05. 08)
No, da še jaz malo pristavim svoj lonec. Poznam nekoga, ki ima privat servis za TV-je, stolpe, zvočnike,… in lahko rečem, da model obvlada zadeve, on pa pravi, da je Sony zakon. (Google, forum bmwslo.com, 5. 12. 2009)
 
Izvor frazema
 
Frazem pristaviti svoj lonec, prav tako pristaviti svoj lonček, je predstavno zelo nazorno povezan s kuhanjem hrane v loncu, lončku, pri čemer sestavina pristaviti nakazuje, da kdo skuša v lonec tudi kaj dati, preneseno na druga področja življenja pa pri čem tudi zase poiskati korist ali se pridružiti čemu, kar je v danem položaju najbolj koristno. Na podobni predstavi v zvezi s hrano je nastal npr. pomensko ustrezen poljski frazem upiec własną pieczeń przy czyimś ogniu. Sicer pa v drugih jezikih ni pomensko ustreznih frazemov z enako besedno sestavo.
Frazem pristaviti svoj lonec med starejšimi slovarji omenja J. Glonar (SSJ, 198) v obliki svoj lonec pristaviti: tudi zase iskati dobička.

talílni lônec publ.; pren.
 
Pomen
 
to, v čemer se kdo, kaj staplja, predela, prilagodiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeS tem ko je odrešitveni in razrešitveni načrt ta brbotajoči lonec pokril, je vanj spravil tudi vso tisto količino napetosti in zla, ki ga ti kompleksi nosijo s seboj. Čudežni talilni lonec človeških problemov ni uspel zvariti čudežnega zvarka. Eksplodiral je in brozge je do kolen. (Drago Jančar, Poročilo iz devete dežele – privid ali resničnost, NB)
Dokler izraz Gesamtkunstwerk (ali »celostno umetniško delo«) pomeni, da je integracija nekakšna zmešnjava, dokler velja, da naj bi se umetnosti »stapljale«, bodo vse njegove prvine enako degradirane; vsaka od njih bo delovala kot zgolj »hranilo« preostalih. Proces zlivanja se razširi na gledalca, ki je tudi vržen v ta talilni lonec, zaradi česar postane pasiven (trpeč) del totalnega umetniškega dela. Proti takšnemu čarovništvu se je seveda treba boriti. (Emil Hrvatin, ur., Teorije sodobnega plesa, Maske, NB)
Včasih je komunikacija Slovencev segla do Dunaja in Münchna, danes meja ni več. Tudi projekt združene Evrope je lahko nekakšen talilni lonec, ki bo morda odpravil multikulturnost, lokalne specifike in kolektivni narodov spomin, obenem pa bo lahko vzpostavil novo identiteto na drugih, morda kakovostnejših izhodiščih, čeprav je težko napovedovati, kaj se bo zgodilo. (Delo, 26. apr. 2000, NB)
Veliko bližji je Stoogesom, Quincyju Jonesu, Herbieju Hancocku ali Public Image Limited. Kar hkrati pomeni, da je njegova glasba velik talilni lonec, v katerem se srečujejo pank energija, svoboda jazza in blodnje psihadelije šestdesetih. (Delo, 24. jun. 2000, NB)
Spoštovani g. Korošec: jezik vsakega naroda je eden od bistvenih dejavnikov njegove identitete, ki bi jo Slovenci radi ohranili tudi v Evropski zvezi, ki noče postati talilni lonec narodov kot ZDA, kjer pa tudi posamezni narodi skrbijo za ohranitev svojega jezika in kulture. (Delo, 12. apr. 2001, NB)
Nobena politika tudi ni dala dobrih rezultatov. Denimo v petdesetih letih so jih skušali iz rezervatov preseliti v mesta, kjer naj bi jih »prekuhal« znameniti ameriški talilni lonec. V šestdesetih so to nehali početi in nova generacija indijanskih voditeljev je pod vplivom rastočega nacionalizma v tretjem svetu na sodiščih začela pridobivati izgubljeno plemensko zemljo oziroma jo poskušala trajno zaščititi pred grabežljivimi politiki in korporacijami. (Delo, 7. dec. 2001, NB)
Temeljno bogastvo je prav različnost kultur, jezikov, tradicij, ki se med seboj prepletajo, dopolnjujejo in bogatijo. V tem se Evropa drastično razlikuje od Amerike, kjer že od njene ustanovitve neusmiljeno deluje »talilni lonec«. In v tem je tudi naša prednost. (Delo, 16. apr. 2002, NB)
Vstop v EU to identiteto hkrati ogroža in varuje. Srk velikih držav bo postal močnejši, toda Unija ni ameriški talilni lonec, ampak »Evropa domovin«, ki svoje člane do neke mere varuje pred trdim liberalizmom in pretresi nadnacionalne globalizacije. (Delo, 18. okt. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
V zvezi z nastankom izraza talilni lonec je naslednji navedek: Če je ameriški Melting pot (talilni lonec) katero nacionalno sestavino zares uspešno talil, potem so bili to Slovenci. Ta znameniti ameriški termin se je rodil iz naslova drame The Melting Pot, ki so jo prvič igrali na Broadwayu leta 1908 in jo je napisal židovski pisatelj Israel Zangwill. (Drago Jančar, Slovenski eksil, NB)

tláčiti kàj v ísti lônec, gl. metati kaj v isti lonec.
Slovar slovenskih frazemov