Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino lúknja
čŕna lúknja ekspr.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
kraj, kjer kaj izginja, se čuti pomanjkanje česa; prazen prostor, luknjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAzorsko področje je postalo nova uganka, črna luknja za ladje, ki plujejo v tem področju … (Teleks 1981, št. 15, 38)
Danes je slabo vreme, nizek pritisk in se počutim kot črna luknja v vesolju, kjer se vsa pozitivna energija spremni v negativno in kjer se vse posesa in ničesar ne oddaja. (I. Jakša, pogovor po telefonu, marec 1980)
Občutek ima, da se bo ves pretočil v Evino notranjost. Kakor da se del njega izteka v drugo osvetje, v nasprotni prostor in čas, kakor da ga je vsrkala črna luknja … (Miha Remec, Iksion, NB)
Instinkt ima prav, um nima pojma, sprostitev mentalnih napetosti dá odgovor na vse, treba je ubogati zakon, ki pravi, da te »luknja da, za luknjo živiš in v luknjo greš.« Stvarnost je črna luknja. (Tomo Križnar, Samotne poti, NB)
Velika črna luknja se je pojavila v izdajanju teh del, ki so največkrat ostala neobjavljena ali skrita kot tipkopisi v gledaliških arhivih … (Delo, 6. apr. 2000, NB)
Območje nekdanje Jugoslavije ni več brezizhodna črna luknja, kakor je bilo pred tremi leti, čeprav njegov središčni del še vedno sestavljajo protektorati. (Delo, 15. mar. 2002, NB)
Kadar pade beseda Auschwitz, vselej najprej pomislim na Prima Levija. Beseda je težka in neznanska, njene konture so nedoločljive in jih ni mogoče zamejiti, vselej je videti kot črna luknja, ki preti, da bo pogoltnila sleherno konceptualnost in pokazala nemoč vseh zgodovinskih podatkov … (Delo, 1. sep. 2003, NB)
Zato, ker se v Evropski uniji še marsikdo zaveda, da se južno od Kolpe in tja do grških meja na evropskem zemljevidu še vedno razteza velikanska bela lisa (Rupel ji je robato rekel »črna luknja«), ki je Slovenija sama ne more evropeizirati, regionalnim članicam EU pa tega zapletenega procesa ne bodo prepustili. (Delo, 8. okt. 2003, NB)
Spoštljivo, kot se spodobi, smo se vsak zase in vsi skupaj poslovili od reprezentance in nekega pravljičnega obdobja. Ostala je praznina, grozovita črna luknja. In vrtinec, ki grozi, da bo posesal še tisto malo pozitivne mase, ki jo premore slovenski nogomet, in pustil nogometne zaljubljence brez vsakršnega upanja. (Delo, 26. nov. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Za bolj nazorno predstavo o tem, kaj v vesolju predstavlja pojem črna luknja, navajam najprej naslednje zglede: Črna luknja nastane vedno takrat, ko se dogorela zvezda, ki ima še posebej veliko maso, pod pritiskom lastne težnosti sprime v zelo zgoščeno kepo materije. Pri tem zvezda prostor tako močno ukrivi, da noben elementarni delec in noben svetlobni žarek ne more uiti njenemu temačnemu žrelu. (Delo, 19. jan. 2002, NB) | Črne luknje so, kot je rekel že Laplace, »zvezde«, ki imajo tako močno polje gravitacije, da z njihove površine ne more uiti niti svetloba, kaj šele kakšen drugačen signal ali delec. Zaradi tega jih tudi imenujemo »črne«. Luknje pa jim rečemo zato, ker lahko snov vanje le pada, nič pa ne more priti iz njihove notranjosti v okolni svet. Okrog njih se razteza le gravitacijsko polje, ki je enako gravitacijskemu polju katerekoli mase. (A. Čadež, Naši razgledi 1977, št. 11, 280) | Medtem ko je dosedanje opazovanje komaj kaj več kot dopuščala možnost, da lahko zvezdo uniči črna luknja, pa so novi izsledki prvi neizpodbitni dokaz, da je to res. (Delo, 20. feb. 2004, NB) | V frazeologiji se izraz črna luknja uporablja v prenesenem pomenu za druga področja življenja, večkrat tudi kot primera.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik pol.czarna dziura
nem.schwarzes Loch

dáti kóga v lúknjo, gl. vtakniti koga v luknjo.

iméti lúknjo v žêpu ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti brez denarjaSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeMi kdo lahko pojasni vzrok za nenadno podražitev bonov? Ima kdo spet preveliko luknjo v žepu? (Delo, 9. mar. 2001, NB)
Zmikavti, od tistih čisto navadnih in pohlevnih do bolj divjih oziroma nasilnih, imajo proti koncu tedna vedno čedalje večjo luknjo v žepu in tudi zato je za vikend več tatvin, vlomov in drugih »napadov« na tujo lastnino kot med tednom. (Delo, 1. mar. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem imeti luknjo v žepu je nastal po predstavi, da v luknjastem žepu ne more biti denarja. Luknja v žepu, tudi v denarnici, blagajni, je tako postala prispodoba za pomanjkanje denarja, ki je splošnoevropska (gl. razdelek s tujejezičnimi ustrezniki).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.mít děravou kapsu
nem.ein Loch in der Tasche haben
rus.imet’ dyrjavyj karman

iskáti lúknjo v zakónu, gl. najti luknjo v zakonu.

íti v lúknjo ekspr.; ed., pren.
 
Pomen
 
iti v zapor, ječoSkrij zgled▾
 
Zgled rabeSkratka, pride do nekakšnega čudnega vrtenja, kroga, iz katerega je nemogoče pobegniti. Ker si klatež, greš v luknjo, ker si bil v luknji, ne dobiš dela, ker si brez denarja oziroma zaposlitve, si spet na cesti in torej spet klatež in spet greš na hladno. (Delo, 5. mar. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem iti v luknjo temelji na prenesenem pomenu sestavine luknja: ekspr. ‘zapor, ječa’. Ta izhaja iz pomenov 3. ‘prebivališče živali, zlasti pod zemljo’ in 4. ekspr. ‘slabo, neprimerno stanovanje’ (gl. SSKJ II, 651).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik nem.ins Loch gehen
ins Loch kommen

nájti lúknjo v zakónu ekspr.; pren., nedov. iskati
 
Pomen
 
izkoristiti premalo natančno formuliran zakon z namenom, izogniti se njegovemu izpolnjevanjuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOpozorili so tudi na svojevrstno moralno dilemo socialnega delavca pri vsakdanjem delu: ali naj pomaga uporabniku tudi tako, da najde »luknjo v zakonu«, ali mora biti strokovni delavec lojalen delodajalcu (državi), in torej ne pomaga človeku v stiski po vseh svojih močeh. (Delo, 21. okt. 2002, NB)
Kot kaže, so velika podjetja ali matične družbe našle luknjo v zakonu in zaposlene množično odpuščajo brez odpravnin. Začelo se je z Jutranjko Brežice, nadaljevalo z Labodom Krško in končalo z Beti Dobova. (Delo, 4. feb. 2004, NB)
Ker pa se 6. člen zakona o RTVS ne izvaja, so nekateri našli luknjo v zakonu o javnih naročilih, kjer je določeno, da se brez javnega razpisa lahko oddajajo dela z neposredno pogodbo, če je izvajalec lastnik intelektualnih pravic. (Delo, 27. feb. 1998, NB)
Da bi se izognili tretjinskemu omejevanju lastništva, so morali luknjo v zakonu iskati tudi Američani, ko so pri nas ustanavljali komercialno televizijo. Nastal je vsem dobro znani primer televizijskega programa Pop tv, ki ga trem televizijskim družbam prodaja družba Pro plus. (Delo, 5. feb. 2001, NB)
Komu bomo torej prisluhnili – tistim, ki vselej iščejo luknjo v zakonu, vselej iščejo, kaj se da eventualno voziti mimo in »saj bo državni zbor potem že popravil pa spremenil nam v korist, da bo spet volk sit in koza cela«. (Državni zbor RS, 19. redna seja 24. 10. 2002, NB)
Takšen izvoz pa je prepovedan. Potemtakem je razumljivo, če izdelovalci orožja poiščejo luknje v zakonu. (T. Green – M. Napast, Tihotapci, 1972, 130)
S svojo odločitvijo o mestni občini Koper pa je po mnenju dr. Janeza Šmidovnika ustavno sodišče naredilo luknjo v zakonu, ki predvideva, da se nove občine delajo samo enkrat v štiriletnem mandatu … (Delo, 28. sep. 1998, NB)
Diskusija je v tej zvezi potrdila, da je treba to stanje popraviti in pripomoči, da bi se ljudje orientirali ne na iskanje »lukenj« v predpisih in na tržne fluktuacije in na trike, temveč na resnično dviganje produktivnosti. (Stane Krašovec, Naša sodobnost 1954, 568)

poglédati v vsáko [míšjo] lúknjo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zelo natančno vse pregledati, preiskatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDva dni ga že povsod iščemo. V vsako mišjo luknjo v trgu sva že pogledala. (L. Suhadolčan, Ukaz rdečega zmaja, 1964, 211)
Šel je po stopnicah, kakor bi šel v pivnico in prišel do krčme, ki je bila okamenela z vsem, kar je bilo v njej. Najprej je stopil Markec v klet, v kuhinjo in je pogledal v vsako luknjo. Ko je prišel v sobo, je našel okamenelo natakarico. (Slovenske pravljice, NB)
Če človek sledi našim opicam, ki se med drugim prehranjujejo tudi z žuželkami, vidi še posebej veliko gozdnih čudakov. Ko se skupina tamarink odpravi na lov, se nekoliko razkropijo in obrnejo vsak list ter pogledajo v vsako luknjo. (Delo, 26. maja 2007, NB)

sedéti v lúknji ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti zaprtSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSrednji, ki je hotel s pepelam slepariti, je še hujši sedel. Ko je začel od biserjev praviti, ki so bili v sodih in od njih spreobernjenja, je prišel policaj, ki ga je zadergnil, kot goljufa s sabo vlakel in ga potem gosposki v roke dal. Sedel je sedem dni v luknji, je bil tepen, de joj in stradan na preterge. (J. Trdina, Pripovedka od mlajšiga, LČ 1850, str. 120)
Brez njegove besede bi sedela v luknji do belih las. (Leskovec, Dva bregova, 1928, 38)
Pablo je sunil gos in jo skril v grm, pa je tista gos šavsnila Pabla pa je Pablo zakričal in so ga prijeli. Zdaj sedi v luknji in bo sedel šest mesecev. (J. Steinbeck – C. Kosmač, Polentarska polica, 1953, 18)
Če bi te dobili, bi te zašili. V najboljšem primeru bi vse življenje presedel v luknji. (Vladimir Kavčič, Ognji so potemneli, 1960, 119)
 
Izvor frazema
 
Gl. iti v luknjo.

skríti se v míšjo lúknjo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
pritajiti se, opustiti kako aktivnost, ne upati se prikazatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKakšno bi bilo danes politično prizorišče, če ne bi bilo mitingov, če bi torej takoj po vojni Miloševiću dovolili, da nam vsili svoj način obnove? Tako pa se je moral skriti v mišjo luknjo in gledati, kako ljudje po Srbiji demonstrirajo in zahtevajo njegov odstop. (Delo, 23. mar. 2000, NB)
Niste odšli, ste se pa, kot pravite v filmu, v določnem trenutku skrili v mišjo luknjo: potem ko vam je grozila »likvidacija«? Bil sem opozorjen, da sem na seznamu za likvidacijo, kar pa očitno ni bilo izglasovano. (Delo, 7. sep. 2002, NB)
Jeseniško moštvo je v zadnjih letih prestalo nekaj »vrtiljakov« v režiji uglednih tekmecev iz tujine, preostro bi bilo oceniti, da tudi nedeljska predstava sodi v ta razred. Ne, slovenski prvaki so igrali živahno, poskušali najti »luknje« v domači obrambi, si priigrali precej akcij in se še zdaleč niso skrili v mišjo luknjo. (Delo, 3. okt. 2004, NB)
Glede na izkušnje, armado glasnih privržencev in sploh vložek okolice z radodarnim zagrebškim županom ter pokrovitelji se tehtnica nedvomno nagiba na hrvaško stran. Toda Domžalčanom se ni treba skriti v mišjo luknjo. (Delo, 27. jul. 2007, NB)
Jutarnji list kljub temu ugotavlja, da je bil slovenski »bunker« neokusen, sramoten in strahopeten. Nihče da ni pričakoval, da se bodo izbranci Bojana Prašnikarja skrili v mišjo luknjo in čakali na vizum za Portugalsko, saj sploh niso pokazali želje, da pridejo v kazenski prostor. (Delo, 21. nov. 2003, NB)
Ljudje, ki so prve dni prevrata izginili, se poskrili v mišje luknje, so začeli počasi tipaje – prihajati na svetlo, drug za drugim. (L. Kuhar, Požganica, 1939, 70)

správiti kóga v lúknjo, gl. vtakniti koga v luknjo.

správiti kóga v míšjo lúknjo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
prisiliti koga, da se povsem umakne, zelo prestrašiti koga, popolnoma ugnati, nadigrati kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKo je gorel Vukovar, je bila v Zagrebu Miloševićeva delegacija, ki jo je vodila dr. Smilja Avramov; skupaj s Tuđmanovo delegacijo, ki jo je vodil Hrvoje Šarinić, sta risala ozemeljsko delitev Bosne. Šlo je za dogovor, po katerem je bilo večnacionalno okolje, kakršno je Vojvodina, zelo preprosto spraviti v mišjo luknjo, saj je ni podpiral nihče. (Delo, 29. apr. 2000, NB)
Agresivno, ne hazardersko, na vse ali nič. Nasprotnika je spravil v mišjo luknjo. Kraljica še gledati ni mogla, kaj šele, da bi se premikala, tako je bila zaprta. (Delo, 5. jul. 2004, NB)
Analizo dvoboja je mogoče strniti na kratko: favorizirani tekmeci so z značilno igro kratkih in številnih podaj spravili naše v »mišjo luknjo«, jih potrpežljivo lomili in nazadnje dočakali, da so Slovenci podlegli pritisku. (Delo, 19. okt. 2007, NB)
»Ne, ne spomnim, da bi Vrage na katerikoli od naših zadnjih tekem tako stisnili v mišjo luknjo kot tokrat,« je bil presrečen Čeh Martin Ručinsky, strelec 1. Montrealovega gola, s katerim so gostitelji izničili uvodno tekmečevo prednost. (Delo, 15. okt. 2001, NB)
Drži, a evforija, ki ste jo omenili, je bila tudi upravičena. Le kdaj doslej je slovenska reprezentanca vodila proti velesili Finski z 2 : 0 in s 3 : 2 ali v končnici tekme stisnila v mišjo luknjo svetovne prvake Čehe. (Delo, 16. maja 2006, NB)
V drugem kolu je odpor Trinidada in Tobaga strla šele v končnici tekme. Ob remiju s Švedsko je bila Erikssonova četa v drugem polčasu stisnjena v mišjo luknjo in se je komajda izvlekla s točko. (Delo, 27. jun. 2006, NB)

spustíti vrága iz lúknje, gl. vrag.

stísniti kóga v míšjo lúknjo, gl. spraviti koga v mišjo luknjo.

vtakníti kóga v lúknjo ekspr.; ed., pren.
 
Pomen
 
zapreti koga; dati koga v zapor, ječoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŠtefuc jih je že večkrat oploskal s svojo lopatasto roko in je bil zaradi tega tudi dvakrat zašit, kakor pravimo, toda Peskarjevi so se ga vendarle bali, češ kaj ti pomaga, če ga lahko vtakneš v luknjo, klofute, ki ti jo je prilepil, ti sam Mussolini ne sname več z glave. (Ciril Kosmač, Tistega lepega ne, NB)
Kdo je škric? Koj te vtaknem v luknjo, da boš črn in višnjev, preden venkaj prideš. Da boš pomnil škrica zalitega! (Fran Milčinski, Drobiž, NB)
Bila sta Levec in Matija. Če bi to naznanil oblastem, bi imeli precejšnje sitnosti, kaj? Najbrže bi vas vtaknili v luknjo, knjub vašim starim letom. (K. Grabeljšek, V novi svet, 1950, 173)
Medtem ko lumpi dobe pravnika v zaščito od države, kjer jim tehtajo, za koliko dni jih bodo dali v luknjo, če sploh, pač glede na težo lumparije, ki so jo zagrešili, človeku, ki je sicer poštenjak in ki samo noče plačati, česar ni naročil, temu ne merijo, kolikšna je njegova odgovornost, temveč mu vzamejo, kar največ morejo; če je lastnik stanovanja, pa stanovanje. (Delo, 11. okt. 2004, NB)
Vinski človek govori več v enej uri, kakor sicer ves teden. Skrivnosti, ki so se mu prisušile na dnu srca, odmoči vino, da mu splavajo na vrh in na zadnje šinejo skozi usta. Marsikoga je ta vinska lastnost spravila že v temno luknjo, ali pa celo povzdignila za seženj nad zemljo. (J. Stritar, Vino, SG, 1868, 56)
Da bi šel v farovž, on, Tepan? K temu srbskemu farju, ki ga ni mogel spraviti v luknjo, čeprav ga je pri oblasteh neprenehoma tožaril veleizdaje. (L. Kuhar, Požganica, 1939, 27)
… in če bo manjkal le en sam kos, vas spravim v luknjo, kjer ne sije ne solnce in ne Kasijopeja. (A. Strindberg, Velika noč, 65)
Ti je bilo tako všeč v zaporu? … Kam pa te bo spravil sindikat drugam – kakor spet nazaj v luknjo. (A. Maltz-J. Moder, V jami gori, 1965, 38)
 
Izvor frazema
 
Gl. iti v luknjo. Frazem omenjata že Plet. I, 536 – v luknjo vtekniti koga, einen ins Loch werfen; za njim J. Glonar (SSJ, 199) pri iztočnici luknja: 2. slabo stanovanje; zapor; v luknjo vtakniti: zapreti.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to put so. behind bars
to put so. away
fr.mettre en taule
it.mettere qc. in gattabuia
mettere qc. al fresco
nem.jmdn. ins Loch stecken

z lúknjo v žêpu ekspr.; pren., prisl. zv., tudi kot pril.
 
Pomen
 
brez denarjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBrezdelneži, predvsem mlajši in z luknjo v žepu, ki pohajkujejo po mestnih ulicah, imajo te dni kaj videti. (Delo, 11. dec. 2003, NB)
Tistega daljnega leta, ko sem si ustvaril štalʼco in se, sicer z luknjo v žepu, končno znebil nadležne tašče ter se vselil v novi domek, se je zame odprl raj na Zemlji. (Delo, 15. jun. 2004, NB)
Kdo jo bo pa vzel, naličkano in načičkano, pa z luknjo v žepu. (Trajb. 139)
 
Izvor frazema
 
Gl. imeti luknjo v žepu.
Slovar slovenskih frazemov