Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino mádež
čŕni mádež ekspr.; pren.
 
Pomen
 
sramota, krivda; slaba stran, pomanjkljivostSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeČutil je, da zoper to, kar se dogaja, ne more nič storiti. S črnim madežem na čelu je stopal po ulicah in zdelo se mu je, da je med temi mladimi obrazi, ki se smejejo, vse polno novih uslužbencev ihaena, obrazov, ki jih še ne pozna. (D. Jančar, Zalezovanje človeka, NB)
Vsak drug spomin je lahko zabrisati s kesanjem in z blago mislijo – tega ni mogoče zabrisati. Črn madež je na srcu in ostane na vekomaj. (I. Cankar, Skodelica kave, NB)
Trdovratna inflacija, na katero po ocenah bruseljskih analitikov vplivajo zvišanje davka na dodano vrednost in trošarin, nadzorovane cene in draga energija, je edini črni madež na sicer nadvse ugodni podobi slovenskih makroekonomskih kazalnikov, tako v primerjavi s povprečnimi dosežki Unije kot tudi pristopnic. (Delo, 14. nov. 2002, NB)
… rajši so sprejeli orožje, obleko in denar od okupatorjev za boj zoper brate Slovence. To je v slovenski zgodovini najbridkejši črni madež, ki ga noben izgovor ne more izbrisati … nerazumljiva in po vesoljnem svetu obsojena je drznost, da sežeš po orožju smrtnega narodnega sovražnika za boj zoper svoje brate. (Delo, 15. nov. 2003, NB)
Na Rokometni zvezi Slovenije so včeraj potegnili črto pod minulo sezono. S Krimovim naslovom evropskega klubskega prvaka ter uvrstitvijo Prul in Celja v polfinale lige prvakov in pokala pokalnih zmagovalcev je bila vsekakor uspešna, velik črn madež pa ostaja razpad prulske ekipe. (Delo, 5. jun. 2003, NB)
Da bi nogometna pravljica utegnila dobiti svoj črni madež prav na SP, je tik pred odhodom na Daljni vzhod napovedala prijateljska tekma z Gano. Kljub dogovoru, da bo igral vseh 90 minut, ga je selektor sredi drugega polčasa zamenjal. (Delo, 6. jun. 2002, NB)
Nikakor pa ni ostalo čisto naše tožilstvo. Kvečjemu še nekoliko večji črni madež je dobilo po vsem skupaj. Če nekdo opravlja tožilsko funkcijo, kot jo je Železnik, pa mu ne zmorejo dokazati niti nevestnega dela v službi, kako se bodo spoprijeli šele z zahtevnimi primeri gospodarskega kriminala? (Mag, januar–december 2008, NB)
Ministrstvo za izobraževanje je sporočilo, da so nadzorovali 106 učiteljev, ki so imeli »črne madeže« iz preteklosti, kljub obtožbam o spolnem nadlegovanju otrok pa so delali v šolstvu. (Delo, 18. apr. 1998, NB)
Ruševini v centru Postojne, nekdanji gostilni Lovec, bodo postojnski svetniki dali še eno možnost. Potem ko prejšnji teden niso zbrali dovolj glasov za to, da bi občina kupila propadajočo hišo, jo obnovila in potem prodala in tako vsaj deloma odpravila največji črni madež v mestu, kaže, da je svetnikom zdaj za takšno odločitev žal. (Delo, 8. dec. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem črni madež temelji na prenesenem pomenu sestavine madež: nav. ekspr. ‘kar dela kaj moralno, nravno slabše’. Sestavina črni ta pomen še krepi s pomeni: ekspr. ‘za človeka zelo neprijeten; ki vsebuje, izraža hudobijo, zlobo; ki poudarja pomen samostalnika, na katerega se veže’. Navadno se rabi v povedni rabi z glagoloma biti, ostati, a tudi z drugimi glagoli, kot dobiti, imeti, odpraviti, ki glede na svoj pomen dopolnjujejo pomen sestavine črni madež.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik rus.čërnoe pjatno

dobíti čŕni mádež, gl. črni madež.

iméti čŕni mádež, gl. črni madež.

odpráviti čŕni mádež, gl. črni madež.
Slovar slovenskih frazemov