Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino mêja
do skrájne mêje ekspr.; prisl. zv., pren., tudi mn. do skrajnih mej
 
Pomen
 
zelo, močnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOd srca se zahvaljujem Tebi in Tvoji gospej za vso gostoljubnost in prijaznost. Šele zdaj se prav zavedam, kako sem oboje do skrajne meje izrabil. Morda bo le Bog dal, da vama kdaj povrnem dobro za dobro. (Ivan Cankar, Alojzu Kraigherju, Pisma III, NB)
Prihodnji dnevi in noči bodo težavni in zaradi skrivne navzočnosti ruske vojske bodo še nevarnejši. Privrženci premiera Viktorja Janukoviča so nespametno napolnili volilne skrinjice s ponarejenimi glasovnicami in zastrašili državno volilno komisijo do skrajne meje. (Delo, 26. nov. 2004, NB)
S poudarjanjem, da so pogajanja edina sprejemljiva pot do odločitve o končnem statusu Kosova, mora EU do skrajne meje pritisniti na Kosovce (in tudi na Beograd). V prav nikogaršnjem interesu ni, da bi se pogajalski proces zavlekel ali da bi ga celo namerno ovirali. (Delo, 11. okt. 2005, NB)
»Namesto da bi si vsako sezono kupili nov ‘snowboard’, dvajset let nosijo iste čevlje za hojo,« je ogorčen Aloys. V Ischglu rad vidi mlade, bitja, ki ljubijo zabavo, »iz svojih teles gradijo katedrale« in se do skrajne meje zadolžijo, da si lahko privoščijo petdnevni dopust v Ischglu. (Delo, 20. feb. 1999, NB)

do skrájnih mêj ekspr.; mn., prisl. zv., pren.
 
Pomen
 
zelo, močnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVzrok so bili Milanovi čevlji. Tako so bili strgani, da se jih niti mojster Pirc ni več upal zakrpati, čeprav bi se bil dražestni gospe Jerajevi na ljubo rad potrudil do skrajnih mej svoje obrtne spretnosti. (Fran Milčinski, Ptički brez gnezda, NB)
Na inštitutu deluje sorazmerno majhna, a izjemno kakvostna ter močno mednarodno usmerjena raziskovalna skupina. Skupina ima jasno usmeritev: filozofija je za vse nas predvsem delo s pojmi, to delo pa zahteva, da razviješ pojme do skrajnih mej njihovih pomenskih razsežnosti, da z njimi prehajaš ozke disciplinarne meje, da jih torej nenehno produktivno preoblikuješ. (Delo, 12. jun. 2006, NB)
Kdor pa motri svet preudarno in brez predsodkov, uvidi, da dragoceni življenjski dobrini, mladost in zdravje, nista tako prhljivi lupinici, marveč kleni jedri, ki ju zunanje sile pač ogražajo, a uničiti ju ne morejo zlahka, če se ne razkrajata od znotraj, po krivdi človeka samega. Kdor zna in hoče te dragocenosti ohraniti ali po samoraščem gonu ali preudarnem hotenju, ju obdrži do skrajnih mej naše dobe, saj sta mladost in zdravje zelo negotova pojma in nestalni količini, odvisni od raznih činiteljev, ponajveč pa bistveno od človeka samega. (Anton Brecelj, Zdrav kolikor hočeš, Zdravnikovi spomini, NB)

iméti svôje mêje ekspr.; mn., pren.
 
Pomen
 
pri vsakem dejanju, ravnanju je treba upoštevati določene normeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV glasu je bilo čutiti posmehljiv prizvok, ki ga niti ni poskušala skriti; ob poroki so jo prijateljice svarile, naj raje dvakrat premisli, preden se odloči za tako usoden korak zveze s človekom s povsem drugačno mentaliteto in vzgojo, a je bila pripravljena sprejeti njegovo kulturo, saj ga je ljubila. Zaradi ljubega miru se je večkrat raje ugriznila v jezik, čeprav je v njej vse gorelo in je požrla marsikaj, kar morda, če ne bi bila poročena z njim, ne bi, ampak vsaka stvar ima svoje meje. (Damijan Šinigoj, Neizstreljeni naboj, NB)
»Si igralka, moji frendi so te najeli, da se greš tole igrico z mano; priznam, res si uspešna, ampak, za božjo voljo, nehaj že! Vsaka stvar ima svoje meje. Daj, pokliči vse ostale,« sem jo prepričeval. (Iztok Vrhovec, Pust in druge zgodbe, NB)
Najprej sem hotel, da bi zaslužil potrebna sredstva s svojim peresom. Toda kmalu sem spoznal, da ima vsaka reč svoje meje; posebno v Slovencih. (Ivan Cankar, Franu Zbašniku, Pisma III, NB)
Svojim igralcem dopuščam pravico do drugačnosti, toda vse ima svoje meje. Rick Robery je bil nekoč moj najboljši prijatelj pri Bostonu. (Delo, 3. jan. 2000, NB)
Če pomislim, da vsi Azijci in Afričani želijo v Evropo in Ameriko, se vprašam, kam pa naj gre avtohtono prebivalstvo? Vse ima svoje meje, tudi preseljevanje narodov. (Delo, 3. feb. 2001, NB)
Pri tem ni treba podleči ksenofobiji niti dajati obljub. Lahko smo odprti, a vse ima svoje meje: Italija ne more sprejeti sto milijonov Kitajcev, določiti mejo pa je grozno, češ, on lahko, ti ne. (Delo, 3. nov. 2005, NB)
Ekipe ne moremo sestaviti po željah, ampak po omejenih finančnih zmožnostih. To poskušamo nadomestiti s trdim delom in motivacijo igralcev, a tudi to ima svoje meje. ( Delo, 22. nov. 2001, NB)
Vsak novinar ali karikaturist ima pravico povedati svoje mnenje. Toda tudi svoboda ima svoje meje. (Delo, 17. jul. 2006, NB)
Res mora v družbi vladati konsenz, sicer bi razpadla. A to soglasje ima tudi svoje meje. Nihče si recimo ne bi smel dovoliti vsiljevanja svojega prepričanja drugim. (Delo, 21. avg. 1999, NB)
Kdo je dal očetu pravico, dajati svojo hčer kakor blago komur se mu zdi? Očetova pravica ima svoje meje in tako tudi otroška dolžnost. (Josip Stritar, Gospod Mirodolski, NB)
Morda zbuja zdaj največjo zaskrbljenost pomanjkanje novih, drugačnih pobud za odpravo sodnih zaostankov. Storilnost sodnikov ima svoje meje (nekateri znotraj sodstva sicer pravijo, da bi lahko naredili še več). (Delo, 26. apr. 2000, NB)
»Delala sem veliko skakalnega treninga, vendar je bil vadbeni proces prav tak kot lani, ko sem imela peti rezultat na svetu. Očitno ima moje telo svoje meje. Na prvenstvu sem nastopila, ker sem upala, da bom vendarle preskočila 14 m,« je bila razočarana Valantova … (Delo, 10. avg. 2001, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to have one’s limits
everything has its limits
enough is enough
češ.mít své meze
fr.avoir ses limites
nem.seine Grenzen haben
rus.imet’ [svoj] predel

preségati vsè mêje ekspr.; mn., pren., 3. os.
 
Pomen
 
izraža nedopustnost, nesprejemljivost česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeProsim vas, Rajnik, vaša domišljavost presega vse meje. Človek bi vam povedal, kar se vam spodobi, ali stvar je tako smešna, da se ni vredno zaradi nje jeziti … (Ivan Cankar, Dve družini, NB)
To, kar počno kolesarji tu v Mariboru in več ali manj po vsej Sloveniji, namreč počasi presega vse meje. Še malo, pa bodo pešce popolnoma izrinili s pločnikov. (Delo, 15. sep. 2001, NB)
Dopis odvetnika Antona Grilca iz Ljubljane, ki je prevzel zastopanje dimnikarskih podjetij v Sloveniji, češ da sem okrnil ugled in dobro ime dimnikarskih podjetij in povzročil materialno škodo, presega vse meje. (Delo, 30. maja 2007, NB)
Lovec blizu osemdesetih let je ustrelil medvedjega mladiča, ker je mislil, da se mu bliža divji prašič. Oprostite, to pa že presega vse meje. Da po pomoti ubiješ neko živo bitje, tu pa ni opravičila. (Delo, 9. maja 2007, NB)

tó preséga vsè mêje ekspr.; mn., pren., 3. os. ed.
 
Pomen
 
izraža nedopustnost česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKolika nehvaležnost! Res je, da nisem še užil mnogo zahvale, mnogo priznanja za svoje delo in svojo dobroto, toda če mi tako vračajo stari, skušeni možje, prenašam to z ravnodušnostjo; kar pa počenja dandanes mladina, to presega vse meje. (Fran Detela, Spominska plošča in druge humoreske)
»Pha … ta pa je dobra,« je prasnil v smeh moj šef, »nafta v Sloveniji, na tem delu ozemlja, dajte no. To pa že presega vse meje. Očitno bomo morali povabiti še energetskega strokovnjaka.« (Sonja Koranter, Divja raca in škrlatna vdova, NB)
Nikoli nisem bil proti plačilu dajatev, ki imajo neko osnovo, a to presega vse meje. Zato upam, da bodo odgovorni to proučili in predlagali spremembo zakona, ki bi bil bolj pošten kot ta, ki je v veljavi. (Delo, 24. avg. 2005, NB)

v razúmnih mêjah nevtr.; prisl. zv.
 
Pomen
 
v ustrezni meri, razumno, v skladu z možnostmi, tj. ustrezno z njimi na način, s katerim se ne presegajoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDandanes so jim dosegljivi vsi izdelki najbolj znanih svetovnih znamk, od kozmetike in konfekcije do najnovejših modelov avtomobilov. Problem je samo, kako zaslužiti toliko, da bi lahko to široko ponudbo konzumirali v razumnih mejah. (Delo, 14. nov. 2000, NB)
Šele ko bomo tudi v Sloveniji zmogli položiti karte na mizo in si povedati – pa ne le pri porazdeljevanju davčnega bremena –, da sicer cenimo kmete in njihovo delo in da v razumnih mejah podpiramo kmetijstvo, ne privolimo pa v vsiljeno vladavino kmetov, bomo postali normalna država. (Delo, 15. jul. 2005, NB)
Mlade ženske imajo boljšo presnovo in jim zato uspeva ohranjati telesno težo v razumnih mejah tudi med nosečnostjo, v nasprotju s starejšimi mamicami pa po porodu tudi laže shujšajo. (Delo, 21. avg. 2006, NB)

vsáka stvár imá svôje mêje, gl. imeti svoje meje.

vsè imá svôje mêje, gl. imeti svoje meje.
Slovar slovenskih frazemov