Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino mezínec
iméti kàj v mezíncu ekspr.; pren.
 
Pomen
 
dobro znati, poznati kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTEREZA: Vladimir, kdo pa! Matematiko ima v mezincu, poglej si samo njegov pribor, vse kot novó, in vedno trije pikolovsko ošiljeni svinčniki na klopi. (Gitica Jakopin, Mala nočna glasba, NB)
Teta Anca, ki je služila za kuharico v Gorici in ki je bila prav tiste dni prišla k mami na obisk, je bila res živa pratika. Vso vas je imela v mezincu, kakor se reče. (C. Kosmač, Pomladni dan, NB)
»Knjigovodstvo mi je važnejše,« je razlagal. »Stenografijo imam v štirinajstih dneh v mezincu.« (Zofka Kvedrova, Njeno življenje, NB)
Poznate tiste sprevodnike, ki imajo vse urnike v mezincu? Takšnega sva srečala in kljub upokojitvi je vedel vse, zlasti pa naju je pomiril glede poti, ki sva jo morala še opraviti. (Aldo Rupel, Nočitve pod zvezdami, NB)
Policija, ki je menda ujela dva kurirja in njunega koordinatorja, v sredino pajkove mreže še ni prodrla. Če tam v resnici sedi nekdo, ki ima znanje o delovanju trga vrednostnih papirjev v mezincu, je imel dovolj časa, da zabriše sledi. (Delo, 14. jun. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem imeti kaj v mezincu je verjetno nastal po predstavi, da kdo kaj tako obvlada, je tako spreten, da lahko to opravi samo z mezincem brez pomoči drugih prstov.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to know sth. backwards and forwards
češ.mít něco v malíku
mít něco v malíčku
fr.savoir. qc. sur le bout des doigts
hr., srb.držati što u malom prstu
imati što u malom prstu
nem.etwas im kleinen Finger haben
rus.znat’ čto kak svoi pjat’ pal’cev
znat’ čto kak svoi pjat’ nazubok

ovíjati kóga okoli mezínca ekspr.; pren.
 
Pomen
 
pripraviti koga, da stori vse, kar kdo želi, hočeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZa dolgočasne pridige se maščuj in razgrebi jih, tvoje nove žrtve, da bo zastrupil tudi nje okus ogoljufane ljubezni, takó nam bodo vsaj po tem podobni, ki nam je ogoljufana ljubezen vsakdanji kruh. Omami jih, ovij si jih okoli mezinca, srček! (B. Pahor, Na sipini, NB)
»To je najhujše pri hčerkah,« je zastokal Andrej, »že pri zibki ko jih prvič pogledaš v čiste, lepe očke, te stisne, ker so tako sladke in nežne, vse prisrčne in nabrite, kadar hočejo, te navijejo okoli mezinca in nič ni lepšega kot to; ampak potem kar iz zraka pride neki grobijan in primitivec, ki jih vidi čisto drugače, ki ga zanima ena sama stvar, in one mu en-dva-tri nasedejo, kot bi se v njih sprožil peklenski mehanizem, tempirana absurdna zvijača, to je grozno!« (Delo, 26. sep. 1998, NB)
Ana Kurnikova še vedno ostaja prva športna ljubljenka teniškega občinstva. Devetnajstletnica, ki okrog mezinca suka kar dva vrhunska Sergeja, o svojem zasebnem življenju še vedno noče veliko govoriti. (Delo, 17. apr. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. oviti koga okoli prsta.
Slovar slovenskih frazemov