Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino móčnik
bíti v [lépem] móčniku ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti v neprijetnem, zapletenem položajuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Kadar si enkrat v močniku, se ne izvlečeš zlepa iz njega,« je rekel Jojo. (B. Pahor, Onkraj pekla so ljudje, 1958, 522)
»Kaj če nam ne bi uspelo priti čez progo do dne?« »Zaprli bi nas med njihovo bojno črto in železnico ter prečesali gozdove. Spet bi bili v močniku, še v večjem, kakor smo zdaj,« mu je odgovoril Peter. (Mile Pavlin, Najhuje je biti sam, 1962, 56)
Vidiš, kam si naju pripravila s svojo poezijo? V lepem močniku sva, kaj? In zdaj naju spravijo pred sodišče … (G. de Maupassant, V gozdu, 23)
 
Izvor frazema
 
Frazem biti v [lepem] močniku, enako frazema pasti v močnik, zaiti v močnik, temelji na prenesenem pomenu sestavine močnik: ekspr. ‘neprijeten, zapleten položaj’. Možna sestavina lep pridaja jedrni sestavini rahel poudarjalno ironični ton. Enako velja za frazem [lep] močnik skuhati [komu].

kómaj za móčnik ekspr.; pren., tudi niti, kakor
 
Pomen
 
zelo maloSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Če bi mi tako obdelovali, kot se spodobi,« je menil, »bi lahko vse drugače živeli; tako nam pa komaj za koruzni močnik zraste.« (M. Kranjec, Pesem ceste, 1934, 113)
Oziroma gospod je hodil gor in dol, mrko gledal na mizo, kjer se je iz sklede in s krožnikov kadil z mlekom politi močnik, in se kregal. »Ali res več ne zaslužim kakor za močnik?« »Kam pa daješ denar, da si že sredi meseca brez njega?« (F. Milčinski, Ptički brez gnezda, NB)
Prej ga je človek vsaj vsako nedeljo in ob praznikih videl. Zdaj nimaš groša; še za močnik ne, kam li za vino. (Zofka Kvedrova, Amerikanci, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem komaj za močnik, tudi zanikano niti za močnik, kakor za močnik je nastal na osnovi dejstva, da je bil močnik kot preprosta jed nekdaj zelo pogosto na mizi manj premožnih ljudi. Kdor ni imel niti za močnik, temu pa je že trda predla.

kot múha v móčniku, gl. muha.

[lép] móčnik skúhati [kómu] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
povzročiti, da je kdo v neprijetnem, zapletenem položajuSkrij zgled▾
 
Zgled rabe»Zdaj si skuhal močnik« /nevaren zaplet/, mu je /Megliču/ rekel stari Konrad. (M. Malenšek, Kovinarji, 62)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti v [lepem] močniku.

pásti v móčnik star.; pren.
 
Pomen
 
znajti se v neprijetnem, zapletenem položajuSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeŽena bi se ga rada znebila, pa je izdala ljubimcu vse, kar je vedela. In tako sem tudi jaz padel v ta močnik … (Fr. Bevk, Razgledi I , 1946, 55)
Bije se (Bojan) zato, ker je zašel v močnik, kakor jih je zašlo nešteto. (M. Malenšek, V življenje 2, 341)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti v [lepem] močniku.

zaíti v móčnik, gl. pasti v močnik.
Slovar slovenskih frazemov