Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino nôrec
délati se nôrca iz kóga/čésa pog.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
ne upoštevati, ne obravnavati koga, česa resno; norčevati, šaliti se iz koga, česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeEgo in pomanjkanje iskrenosti rezultirata kljub ekstrovertnosti določeno zavrtost pri vzpostavljanju novih, globljih odnosov. Znan je izrek »fare fesso il prossimo«, kar pomeni: Delati se norca iz bližnjega. To, čemur pravijo Srbi »nadmudrivanje«, je tudi Italijanom največji užitek. (Delo, 18. dec. 1999, NB)
Pri tem minister nekritično ocenjuje podatke ankete iz Združenja zasebnih zdravnikov Slovenije, ki finančne razloge za odločitev odhoda med zasebnike postavljajo šele na peto do šesto mesto. Takšno stališče pomeni tudi delati se norca iz zdravega razuma javnosti, saj je sindikat zdravnikov Fides z grožnjo po odhodu zdravnikov med koncesionarje postavil plačni sistem in finančni učinek na prvo mesto. (Državni zbor RS: 25. izredna seja 12. 12. 2006, NB)
Radovan Tavzes je drugačnega mnenja. »Lastniki teh objektov se dobesedno delajo norca iz države. Mi smo jim ponudili možnost, da bi rušili z našo pomočjo, vendar so jo odklonili. (Delo, 21. dec. 2000, NB)
Skoraj bolj se me je dotaknila ta, ki pravi, da nelogičnosti, krivice in celo zlorabe ljudi prav nič ne motijo, dokler ne postanejo javno znane. In da si lahko celo povsem srečen, dokler ne izveš, da se drugi delajo norca iz tebe. (Delo, 30. sep. 2003, NB)
Zdi se, kot da se dobro plačani državni uradniki dobesedno delajo norca iz vseh poštenih ljudi, saj si ni mogoče predstavljati, da so kaznivo dejanje izsiljevanja zgolj na podlagi faksiranega sporočila osebe, ki je tudi med osumljenci, prekvalificirali v samovoljo. (Delo, 21. mar. 1998, NB)

iméti kóga za nôrca ekspr.; pren.
 
Pomen
 
norčevati se iz koga; šaliti se s kom; varati kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZvečer se je vrnil ves razdražen in izjavil, da ni o merjascu ne duha ne sluha. Da imajo mene za norca, ki sem ravno toliko star kakor škof Sedej, je pa že od sile. Vsedel se je v zdič in jezno bzikal v velikem loku po izbi. (Ciril Kosmač, Obisk, NB)
Pratika je tudi kazala dež in komarji so na večer pikali, da je bilo joj – ali dežja le vendar ni bilo. Bog ve, kolikokrat na dan sem pogledal na Krim, ali si je že nategnil sivo megleno kapo nad oči – pa vse zastonj, nobene meglice ni bilo videti; kot bi me hotel imeti za norca, se mi je dan za dnevom smejal v jasnem zraku. (Fran Erjavec, Šaljivi potopisi, NB)
»Grdo si me bil osleparil, grdo! To veš, da meni ni za tiste krajcarje, čeprav bi jih bil lahko bolje obrnil; ampak, da si me imel tako za norca!« (Fran Detela, Malo življenje, NB)
»Lahko rečem le, da smo moja ekipa in jaz naredili vse, da ostanemo čisti. Če je v karavani kdo, ki hoče tvegati, ga lahko imamo le za norca,« je odgovoril Armstrong. (Delo, 7. jul. 2001, NB)
SODNIK vstane razjarjen: Človek! Prijateljstvo sem, prijateljstvo tja – ne imejte me za norca! Naposled stvar ni tako vesela, da bi izbijali budalosti zraven … (Ivan Cankar, Kralj na Betajnovi, NB)

kot nôrec ekspr.; primera, prisl.
 
Pomen
 
izraža veliko stopnjo, mero dejanjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Kdor trdi, da je Schumacher prestar za formulo 1, mora takoj spremeniti svoje mnenje. Navkljub 37 letom se še vedno bori kot norec!?« so – »Schumijevo« – dih jemajočo vožnjo v Magny-Coursu na vse pretege hvalili pri športnem časniku La Gazzetta dello Sport. (Delo, 18. jul. 2006, NB)
Krogla je zadela trup tik ob Natanu, zagledal je Karla, kako teče za njim in kriči kot norec, hkrati pa strelja. Ko je več krogel zdrobilo helikopterjeva stranska stekla, je Natan dvignil pištolo. (Victor Ostrovsky, Lev iz Judeje, NB)
Ko se leta 2004 nisem uvrstil v slovensko reprezentanco in sem zapravil priložnost za lov za olimpijsko vozovnico za Atene, se je nekaj premaknilo. Celo zimo sem potem garal kot norec, tudi na psihološkem področju. Vedel sem, da tako ne gre naprej. (Delo, 19. jun. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. kot nor.

nôrce bríti iz kóga pog.; pren., mn.
 
Pomen
 
norčevati se, šaliti seSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTiho bodi, Glažek! S kmetiškimi fanti ni dobro norce briti. JAKA Anžè, pameten bodi! (A. T. Linhart, Županova Micka, Komedija v dveh aktih, NB)
V tem gnevu mi je raslo sovraštvo do človeške družbe in se jeklenilo v meni prepričanje, da je pravica za nesrečnika drugačna nego li za tistega, ki je rojen pod srečno zvezdo. Zakaj drugi so se smeli šaliti in norce briti z menoj brez kazni; a kadar sem se jaz maščeval nad njimi, kar sem se, bogme, moral, tedaj mi je moja šala, moja burka, toliko da je bila storjena, že nakopala hudo kazen in sramoto. (Janez Mencinger, Moja hoja na Triglav, NB)
Kritiki so brili norce iz njegovih stvaritev, bralci (še posebno bralke) pa so noreli za njimi. Ne meneč se za kritike si je Sheldon neomajno delal reklamo: »Prizadevam si pisati takšne knjige, da jih bralec ne more odložiti,« je pojasnil v intervjuju leta 1982. (Delo, 1. feb. 2007, NB)
Odlični organizator igre Phoenixa bi s ponovitvijo podviga izenačil rekord legendarnih Billa Russella (1961-63), Wilta Chamberlaina (1966-68) in Larryja Birda (1984-86), edinih, ki so doslej nanizali tri lovorike MVP. Za svoje predstave si redno zasluži najvišje možne ocene, prijatelji iz mladosti pa se še dobro spomnijo dni, ko so iz njega brili norce na igriščih Santa Clare v San Franciscu. (Delo, 12. feb. 2007, NB)
Slovar slovenskih frazemov