Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino obdóbje
obdóbje debélih kráv ekspr.; pren.
 
Pomen
 
čas blagostanja, obilja; obdobje napredkaSkrij zgled▾
 
Zgled rabeVendar samozavesti ni več: vselej čuječa mati država se je lani poslovila, novi, tuji lastnik pa je že napovedal, da se obdobje debelih krav končuje. Prihaja čas odpuščanj; čas, ko se bo svet dokončno obrnil na glavo. (Delo, 13. mar. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. sedem debelih krav.

obdóbje kíslih kúmaric publ.; mn., pren.
 
Pomen
 
čas, navadno med počitnicami, ko ni novicSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePregreti čas feragosta je obdobje kislih kumaric samo za površnega opazovalca. Bančništvo je ena tistih dejavnosti, v katerih akterji združevanj, povezovanj in privatizacije ter zagovorniki pravih in namišljenih nacionalnih interesov ne počivajo. (Delo, 10. avg. 2001, NB)
Šefi letališča so si na zahtevo oškodovanega ogledali posnetke in odkrili mojstra, ki je odpiral in zapiral prtljago tako rekoč vsem na očeh. Se take stvari dogajajo samo v Italiji, so se sredi avgustovskega obdobja kislih kumaric spraševali v tukajšnji javnosti. (Delo, 2. sep. 2002, NB)
V dobrih starih časih smo v obdobju kislih kumaric pisali, kje so politiki na dopustu, ali na morju ali v gorah. Morda bo tako tudi letos, saj so politiki predvidljivi, čeprav dosegajo nepredvidljive rezultate, skoraj vselej drugačne od pričakovanj. (Delo, 22. jul. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. čas kislih kumaric.

obdóbje súhih kráv ekspr.; pren.
 
Pomen
 
čas pomanjkanja; krizno obdobjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV obdobju »suhih krav«, ki se nam obeta, bo po njegovem nujno potrebno tvorno sodelovanje vseh, da nam bo uspelo kulturo umestiti med prednostne dejavnosti splošnega družbenega razvoja. (Delo, 29. mar. 2003, NB)
Po več letih dinamične rasti – v letu 1999 so obseg poslovanja povečali skoraj za polovico, v letu 2000 pa za dobrih 16 odstotkov – se tako v SCT pripravljajo na obdobje suhih krav. »Zmanjšanje dela na avtocestah nadomeščamo s povečanjem prodora na tuje trge.« (Delo, 13. jul. 2001, NB)
Obdobju blaginje zdaj sledi obdobje suhih krav. Če v zadnjem desetletju ni bilo razcveta menjave, tudi zdaj ne moremo pričakovati rasti. (Delo, 6. dec. 2001, NB)
Na območju Unije se polagoma končuje obdobje suhih krav, kajti bruseljski analitiki za prihodnje leto evroskupini napovedujejo 1,8-odstotno rast, petnajsterici pa še za dve desetinki ugodnejšo konjunkturo, kar bi pri obvladani inflaciji, novem zdrsu brezposelnosti in že tradicionalnem prebitku v tekoči bilanci lahko zadostovalo za spokojnost. (Delo, 30. okt. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. sedem debelih krav.
Slovar slovenskih frazemov