Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pára2
bíti brez prebíte páre, gl. brez prebite pare.

brez prebíte páre ekspr.; pren., navadno v povedni rabi, tudi prisl. in pril.
 
Pomen
 
popolnoma brez denarjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeIzkazalo se je, da človek ni žalosten samo zaradi ženinega odhoda, pač pa tudi zato, ker je brez prebite pare. Vse svoje prihranke je bil vložil v ureditev kamnite grobnice. (D. Jančar, Posmehljivo poželenje, NB)
Če ne bi bil pustil šole, bi bil danes brez prebite pare. To je usoda. (Delo, 22. jan. 2002, NB)
Podobno kot veliko emigrantk je tudi ona »zapustila« boljševiško revolucijo in pustila rodno Poljsko za seboj. Prva leta v izseljenstvu so bila trda, njen mož je bil brez prebite pare, preživljati pa je morala tudi tedaj enoletno hčer. (Delo, 4. jun. 2004, NB)
Pišem zato, da bi zaslužila. Ko so me leta 1991 odslovili s hrvaškega radia, sem ostala brez prebite pare … (Delo, 15. maja 2004, NB)
Po hudih pretresih v Albaniji lansko pomlad, ko se je sesul piramidni sistem varčevanja in je okoli 300.000 ljudi ostalo brez prebite pare, je bilo videti, da se bodo razmere v državi počasi umirile. (Delo, 15. sep. 1998, NB)
V resnici je bil njegov oče priseljenec brez prebite pare, ki je zapustil družino, ko je bilo Walterju tri leta. (Delo, 4. jul. 2000, NB)
Nič čudnega, da je v Independentu na vprašanje bralca, študenta brez prebite pare, kaj naj naredi, da bo bolje živel, odgovorila, naj se loti kakršnega koli dela in naj ne bo izbirčen. (Delo, 28. nov. 2001, NB)
Devetintridesetletni Nerio Alessandri iz Gattea v italijanski pokrajini Forli, ustanovitelj in predsednik podjetja Technogym, človek, ki je preskrbel potrebna orodja za športnike, je začel brez prebite pare v garaži, zgolj z diplomo strojnika in voljo, da prodre. (Delo, 20. sep. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Poimenovanje para je bila ‘stotina jugoslovanskega dinarja’ oziroma ekspr. ‘denar sploh’. Zaradi majhne vrednosti in zanikanja se je razvil pomen ‘popolnoma brez denarja’. Sestavina prebite ta pomen samo še poudarja.

do zádnje páre ekspr.; pren., prisl. zv.
 
Pomen
 
ves denarSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeIz sosednje vasi pa v drugo, toliko daleč, da se je vrnila samo z denarjem v predpasniku. Dala nama je vse, do zadnje pare. (Ignac Sivec, Kruh ponoči spi, NB)
Filozof Mendelssohn je pisal svojemu dolžniku: »Kdo je obljubil, da mi vrne denar do zadnje pare? Vi.« (Slavko Krušnik, Smeh stoletij, NB)
Končni cilj akcij za sprotno plačevanje pogodbenih obveznosti (te bi morale postati obvezne) pa je, da klubi uvidijo smisel profesionalizma: uspešne akterje je treba sprotno in do zadnje pare plačati. (Delo, 1. feb. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. brez prebite pare.

kàj ni vrédno [niti] prebíte páre ekspr.; 3. os., nikal., navadno to ni
 
Pomen
 
kaj je vredno zelo malo, ničSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNič manj pomembno vprašanje ni, ali je nemško gospodarstvo res še tržno in neodvisno od vmešavanja politike, če kancler lahko čez noč prepriča banke, da se v tistega Holzmanna, ki po oceni bančnih svetov še včeraj ni bil vreden niti prebite pare, zdaj splača vložiti kar 4,3 milijarde mark sanacijskega denarja. (Delo, 27. nov. 1999, NB)
In njegovi profesorski sovrstniki, ki so sami le z zvijačami in goljufanjem komaj izdelali izpraševanja, so potem najbolj gnjavili dijaštvo, pa čeprav so bili njihovi predmeti še tako postranski. Njihova hvaležnost ni bila prebite pare vredna. (F. Lipuš, Srčne pege, NB)
Nadalje, B. K. je že prej priznal, da EU kot vojaški sistem »ni vreden prebite pare«, na drugi strani pa (povsem neutemeljeno) trdi, da nudi članstvo RS v EU (brez članstva v Natu) zadostno varnostno jamstvo. (Delo, 20. apr. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. brez prebite pare.

ne dáti [niti] prebíte páre ekspr.; pren., nikal.
 
Pomen
 
ne dati popolnoma nič denarjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZa Križ svetega Andreja je pisatelj, čigar lakomnost na denar je bila splošno znana, dobil nagrado Planeta, največjo denarno nagrado za špansko literaturo. Takrat je pripomnil, da ne bo dal niti prebite pare za reveže, in ko je dobil Cervantesovo nagrado (1995), je dal vedeti, da ta ni nič vredna in jo sprejema samo zato, ker jo podeljuje kralj. (Delo, 18. jan. 2002, NB)
In to je multimilijarder, ki politikom skrivaj daje milijone, da plešejo, tako kot on žvižga. Ne da pa niti prebite pare za to, da bi se svet izboljšal. (Delo, 23. maja 1998, NB)
Očitno je menil, da sta spregledala vir prihodkov. »Brian, niti prebite pare ti ne bi dala,« je rekla Annie. (Maeve Binchy, Hiša na Tari, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. brez prebite pare.

ne dobíti niti prebíte páre ekspr.; pren., nikal.
 
Pomen
 
ne dobiti popolnoma nič denarjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŠkoda, da so se družinski stiki tako skrhali. V življenju nisem dobila niti prebite pare od svojih vnukov. (Delo, 5. avg. 2002, NB)
Pri Krekovi banki je vzela sedem tisoč mark posojila, postrgala še zadnje prihranke in vse skupaj posodila Žižkovi, ker ji je ta obljubila visoke obresti. Ko pa je potrebovala vsaj nekaj denarja, da bi v jeseni leta 1996 otroka pripravila za šolo, ni dobila niti prebite pare. (Delo, 24. apr. 1998, NB)
Tukajšnji tednik v angleščini, namenjen tujcem v Bruslju … je naredil anketo o tem fenomenu. Najbolje je odgovoril neki irski novinar: »Nekateri od njih bi morali biti plačani dvojno, nekateri pa ne bi smeli dobiti niti prebite pare.« (Delo, 9. apr. 2003, NB)
Podravje je poleg ljubljanske in koprske tista regija, ki za zdaj iz tega naslova (= sklad za regionalni razvoj, op. J. K.) ne bo dobila niti prebite pare, čeprav bi nekatera njena območja denar zelo potrebovala. (Delo, 15. jan. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. brez prebite pare.

ne iméti niti prebíte páre ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ne imeti popolnoma nič denarjaSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeMoščanski policisti so stopili na prste brezposelnemu podjetnežu, ki je na veliko kupoval, čeprav ni imel niti prebite pare. (Delo, 19. dec. 2003, NB)
A so se cestni razbojniki pravzprav nasmolili. Fanta nista imela niti prebite pare, zaman so nasilneži iskali kak mobitel ali zlat okrasek. (Delo, 12. avg. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. brez prebite pare.

ostáti brez prebíte páre, gl. brez prebite pare.
Slovar slovenskih frazemov