Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pepél
bíti pod pepélom ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti nedejavenSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeNajprej je več let zahteval dejavnejšo vlogo Savdske Arabije v mirovnem procesu med Izraelom in Palestinci. Odkar je ta pod pepelom, je od Amerike zahteval dejavnejšo vlogo v reševanju konflikta: s pravično rešitvijo za Palestince in spoštovanjem pravic Arabcev do Jeruzalema. (Delo, 3. nov. 2001, NB)
Februarja 1943 je prvih pet objavil znameniti hrvaški pesnik Vladimir Nazor, ki je kljub poznim letom odšel v partizane, kar je še posebej razbesnelo ustaše. Med pesmimi je bila na prvem mestu tista, ki so jo po vojni prepevale vse generacije Titovih pionirjev: Kar bilo je pod pepelom, / v naših srcih plaho skrito, / v kres mogočen je raznetil / naš tovariš Tito, Tito. (Mladina 2007, št. 20, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem biti pod pepelom je verjetno nastal iz daljše primere *biti kot žerjavica pod pepelom, ki je predstavno dovolj nazorna: dokler je žerjavica pod pepelom, ni nevarna, šele ko jo kdo ali kaj razpiha, lahko povzroči nepredvideno, tudi požar.

dvígniti se kàkor féniks iz pepéla, gl. feniks.

dvígniti se kot féniks iz pepéla, gl. feniks.

dvígniti se kot ptìč féniks iz pepéla, gl. ptič.

posípanje s pepélom, gl. posipanje.

posípati se s pepélom knj.; pren., dov. posuti se
 
Pomen
 
kesati se svojih slabih dejanjSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDogovorila sva se, da se pred odhodom še slišiva in morda (!) vidiva, ampak odločil sem se, da se ne mislim hoditi posipat s pepelom, čeprav to ne zmanjšuje moje hvaležnosti za vse, kar je pred šestimi leti storil zame in za »moj« pevski zbor. (Zvone Žigon, Izzivi drugačnosti, Slovenci v Afriki in na Arabskem polotoku, 2003, NB)
Odnos ZDA in njihovih evropskih zaveznikov do ruskega posredovanja v Čečeniji se je po lanskem 11. septembru temeljito spremenil. Ameriški vojaški strokovnjaki so se začeli posipati s pepelom in govoriti, da so ZDA doživele tisto, kar Rusija preživlja že nekaj let, a si je Zahod pred tem zatiskal oči. (Delo, 11. sep. 2002, NB)
Senator se je vedno bolj glasno opravičeval. Stopil je na črnsko televizijsko postajo, kjer se je posipal s pepelom in govoril kot črnski aktivist. Obljubljal je popoln preobrat v svoji politiki. (Delo, 28. dec. 2002, NB)
Pa vsaj delno tudi zato ni utegnil priti na razstavo, na katero nas je vabil. Ali pa mu je le bilo preveč nerodno, da bi se pred krhko Kanadčanko, ki si upa prijateljevati z medvedi v divjini Kamčatke, moral na zanj značilni prostodušni način posuti s pepelom. (Delo, 23. mar. 2000, NB)
Prepričljiv poraz (0:3) je bil voda na moj mlin, saj ga je predsednik pošteno oštel, po pogovoru z menoj, ki sem ga diplomatsko zaokrožil z opravičilom, pa se je še dodatno posul s pepelom. (Delo, 27. dec. 2002, NB)
Lepo je govoriti, pohvaliti ljudi, zaposlene v ministrstvu za obrambo in Slovenski vojski, malce okrcati koalicijo, malce opozicijo, malce se posuti s pepelom in iti naprej. (Državni zbor RS: 20. izredna seja 13. 3. 1998, NB)
Odzivi iz Sarajeva, natančneje, iz bošnjaškega dela oblasti in zunanjega ministrstva, so posuti s pepelom. Turškim prijateljem se opravičujejo, češ, naj poskušajo razumeti razmere v BiH, pri tem pa ne omenjajo neodvisnosti in celovitosti svoje države. (Delo, 1. mar. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem posipati se s pepelom je nastal iz starejšega posipati si glavo s pepelom, ki izhaja iz Svetega pisma (Job, 2, 12; Ester, 4, 1), v katerem se opisuje star judovski običaj, ko so si ljudje ob žalovanju ali kakih nesrečah posipali glavo s pepelom ali zemljo. Običaj je bil znan tudi pri drugih narodih Juga in Vzhoda. Opisuje ga npr. Homer v Iliadi. Prvotni pomen žalovanja se je ohranil še v pomenu ruskega frazema, drugod je podoben kot v slovenščini. V slednji je tudi izpadla sestavina glava. Ta pojav je novejši, saj jo ima npr. še J. Glonar, SSJ 272: s pepelom si glavo potresti: pokoriti se.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to beat one’s breast
češ.sypat si popel na hlavu
posypat si hlavu popelem
fr.faire pénitence avec le sac et la cendre
faire son mea-culpa
it.cospargersi il capo di cenere
nem.sich Asche aufs Haupt streuen
sein Haupt mit Asche bestreuen
pol.posypywać (sobie) głowę popiolem
posypać (sobie) głowę popiolem
rus.posypat’ peplom golovu
bit’ sebja v grud’

posípati si glávo s pepélom, gl. glava.

posúti se s pepélom, gl. posipati se s pepelom.

potrésti si glávo s pepélom, gl. glava.

razpihati kàj pod pepélom ekspr.; pren.
 
Pomen
 
spremeniti nedejavno v dejavno, aktivirati kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePisal je članke. Z namenom, da bi »s knjigami razpihal žerjavico pod pepelom«, je spisal dve knjigi, La gente delle valli del Natisone (Ljudstvo nadiških dolin) in Naše domače slovenske molitve. (Delo, 27. feb. 2002, NB)
Te besede je razneslo. In ne morem jih razpihati pod pepelom. Lahko pa jim dodam besedo ljubezen. (Delo, 21. feb. 1998, NB)
Skoraj nobena beseda ni bila izrečena, da bi prikazali tudi nasprotno resnico – da bodo vsi imeli koristi od širitve blaginje in varnosti, da Zahodna Evropa potrebuje delavce z Vzhoda, da bo priseljevanje obogatilo zahodnoevropske družbe. Je sploh čudno, da je skrajna desnica tako zlahka razvnela žerjavico rasizma pod pepelom? (Delo, 4. maja 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem razpihati kaj pod pepelom temelji na dejstvu, da se žerjavica lahko dalj časa ohrani pod pepelom in da lahko z razpihanjem pepela z njo spet zakurimo ogenj. Zelo nevarno pa je, če to v naravi opravi nenaden veter in žareče delce raznese po gorljivi podlagi. Preneseno na druga področja človeškega življenja se je razvil pomen spreminjanja, aktiviranja mirujočega, latentnega tudi v negativni smeri.

sesúti kóga/kàj v práh in pepél, gl. prah.

sesúti se v práh in pepél, gl. prah.

spremeníti kóga/kàj v práh in pepél, gl. prah.

spremeníti se v práh in pepél, gl. prah.

tléti pod pepélom ekspr.; pren.
 
Pomen
 
prikrito biti dejavenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOmenili smo ta pamflet, ker nekako razsvetljuje moralo tedanje Ljubljane in ker je dokaz, da je vzlic vsem kongresom proti aristokraciji in birokraciji že tedaj tlelo pod pepelom. (I. Tavčar, Izza kongresa, NB)
Svetovni voditelji in državniki se odzivajo samo na krize, ki so se sprevrgle v požare večjih razsežnosti. Prav stežka usmerijo svojo pozornost na krizo, ko ta še tli pod pepelom in se nasilje še ni razširilo, ravno tako pa tudi niso sposobni pridobiti podpore svojih državljanov za nujno ukrepanje. (Delo, 23. maja 1998, NB)
Brezposelni predstavljajo nevarnost. Na magistrat sicer prihajajo mirni in ponižni, toda pod pepelom te njihove ponižnosti še zmerom tli strupena žerjavica ogorčenosti in jeze, ki lahko vsak čas bruhne na dan. (C. Kosmač, Hiša št. 14, NB)
Zahrbtni rasizem, ki žari pod pepelom pozabe, se opre na primitivne reflekse, in oboje je mogoče zlorabiti za grozovita nečloveška dejanja. (Delo, 8. apr. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. razpihati kaj pod pepelom.

vstáti kot féniks iz pepéla, gl. feniks.

vstáti kot ptič féniks iz pepéla, gl. ptič.
Slovar slovenskih frazemov