Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pólh
dêbel kot pólh ekspr.; primera, tudi s kakor
 
Pomen
 
zelo debelSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDebel kot konj ( – kot polh). (E. Bojc, Pregovori, 192)
Debel kot polh. (I. Šašelj, Pregovori, 1934, 40, 170)
Včasih slišimo kako mater tožiti, da je njen otrok še pred kratkim bil debel kot polh, zdaj pa naenkrat postaja ko trlica – sam Bog vedi zakaj. (K. Ozvald, KMD 1925, 85)
Morja krvi, morja solza, vihre joka in vzdihov, kdo vas je kriv, kaj vas je krivo? Vzel sem fanta na koleno, tega ki leze v drugo leto; težak je za svojo starost in debel je kakor polh, čeprav prepeva »Tadam, tadam« – da bi ne bilo nikdar res, kar poješ! (Fran Milčinski, drobiž, NB)
Ni ji šlo delo izpod rok. Njen fant Janez je bil ob njej in se šalil z njo, da je debela kakor polh jeseni. Peter Duša, ki je sedel za ognjiščem, se je skušal po svoje razgovoriti. (Ivan Pregelj, Tolminci, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera debel kot polh, tudi debel kakor polh, temelji na dejstvu, da se polhi pred zimskim spanjem zelo zredijo, da tako lažje preživijo zimo.

spáti kot pólh ekspr.; primera, dov. zaspati
 
Pomen
 
trdno spatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Mozolov Blaž. Črevlje sem mu šival; a zdaj spi kot polh,« odgovori Bojec ponižno in polutiho. (J. Jurčič, Rokovnjači, LZ 1881, 140)
Za svetega Odrešenika, Vaša milost, in vse to meni pred nosom, kakor da sem deželni glavar, ki ničesar ne vidi, ničesar ne sliši, ki noč in dan spi kot polh v zimi. (I. Tavčar, Janez Sonce, NB)
Pod drevesom, ki je stalo pred hišo, je bila pogrnjena miza. Za njo sta sedela Marčni Zajec in Klobučar ter pila čaj, med njima pa je sedel Polh in spal – kot polh. (Lewis Carroll, Aličine prigode v Čudežni deželi, NB)
Domov smo se vrnili lačni kot volkovi. Na peči smo zaspali kot polhi … mar je otroštvo edini pravični del življenja?« (J. Hudales, Orel z razprtimi krili I, 1974, 129)
Zaspanétu pravimo: »Spi kakor polh.« (N. Kuret, PLS III, 1970, 99)
Prespijo polnih sedem mesecev in je zato njihovo spanje prišlo že v pregovor (saj pravimo za lenuharje, da spijo kakor polh!). (K. O., Moj mali svet 1969, št. 12, 562)
 
Izvor frazema
 
Primera spati kot polh temelji na dejstvu, da je polh znan po dolgem zimskem spanju. V ustreznih primerah v drugih jezikih lahko nastopajo druge živali z zimskim spanjem, npr. jazbec, mačka, podgana, svizec v nemščini. V primerah, v katerih ni živalskih poimenovanj, gre pogosto za sestavino, ki ponazarja nepremičnost spečega, npr. kamen, klada, top, vreča, ubit, zaklan.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to sleep like a baby
to sleep like an angel
fr.dormir comme un loir
dormir comme un sabot
dormir comme une marmotte
hr., srb.spavati kao ubijen
spavati kao top
nem.schlafen wie ein Murmeltier
schlafen wie ein Bär
den Schlaf des Gerechten schlafen
wie ein Toter schlafen
schlafen wie ein Stein
pol.spać jak suseł
spać jak kameń
rus.spat’ jak surok
Slovar slovenskih frazemov