Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pŕha
delováti kot hládna pŕha, gl. [kot] hladna prha.

dočákati hládno pŕho, gl. doživeti hladno prho.

doživéti hládno pŕho ekspr.; pren.
 
Pomen
 
doživeti razočaranje, neprijetno presenečenjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNa uvodni tekmi vaterpolskega DP za 3. mesto so optimistično razpoloženi Koprčani doživeli hladno prho. Zmagovalec pa je bil pravzaprav odločen že v 1. četrtini, ko so gostje – še preden so se domači »morski psi« sploh zbrali – štirikrat zadeli. (Delo, 5. jun. 2000, NB)
Mušaraf, ki je na turneji Teheran-Istanbul-Pariz-London-New York-Washington, je v Parizu doživel hladno prho, ko mu je francoski zunanji minister Hubert Védrine povedal, naj v boju proti terorizmu preide od besed k dejanjem. (Delo, 9. nov. 2001, NB)
Chirac je pred leti po odločitvi za predčasne parlamentarne volitve doživel hladno prho zaradi nepričakovane zmage levih sil in se je moral sprijazniti z drugo kohabitacijo (predsednik države in vlade sta iz nasprotnih političnih grupacij). (Delo, 10. apr. 2002, NB)
Helios – Zagreb. (19): Košarkarji Heliosa so med tednom doživeli neprijetno hladno prho, saj so v državnem prvenstvu, v katerem so v prvem delu veljali za nesporne favorite, izgubili z Zlatorogom. (Delo, 16. dec. 2006, NB)
Tekma je torej samo še bolj drastično in še bolj boleče potrdila utemeljenost bojazni, da bodo naši skakalci na olimpijski uverturi doživeli hladno prho, ki pa se je zlovešče pretvorila v potop s težko predvidljivimi posledicami. Možnosti, da bi naši vsaj približno izpolnili zastavljene cilje in pričakovanja javnosti, se namreč skozi dejstva o dosedanjem poteku sezone kažejo v povsem drugačni luči. (Delo, 14. feb. 2006, NB)
Olimpijski štadion v Münchnu je že ob prvem srečanju s svojimi ljubljenci dočakal hladno prho. Bavarskim zvezdnikom in novemu trenerju Felixu Magathu jo je zagodla berlinska Hertha. Brazilec Marcelinho je že v 15. minuti poskrbel za šok. (Delo, 16. avg. 2006, NB)
Črnomelj – Ko so najmanj pričakovali, so Belokranjci dočakali hladno prho. Po nizu remijev in zmag z boljšimi tekmeci, so doma izgubili s »slabšimi«, a silno neugodnimi Koprčani in povrhu potem, ko so vodili. (Delo, 21. nov. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. hladna prha.

[kot] hládna pŕha ekspr.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
razočaranje, neprijetno presenečenjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePrva hladna prha, ki je doletela novo vlado na Dunaju, je odpoved obiska poveljnika zavezniških sil generala Wesleyja Clarka; po uradnem pojasnilu zaradi »operativnih problemov« ni pripotoval v avstrijsko prestolnico, kjer je že imel dogovorjeno srečanje z Wolfgangom Schüsslom. (Delo, 5. feb. 2000, NB)
Program opredeljuje več pristojnosti strokovnemu vodji kobilarne. (Janezu Rusu)
Prava hladna prha pa je bila včerajšnja novica, da je ustavno sodišče ugodilo predlogu treh občin (Sežane, Divače in Kozine - Hrpelje), da tudi njim pripade del denarja od igralniške koncesije. Kobilarna Lipica je letos od te koncesije pričakovala kakih 200 milijonov tolarjev. (Delo, 15. feb. 2002, NB)
Gol je domačinom dal krila, vendar žoga ni več hotela v mrežo. V 76. minuti pa je sledila hladna prha: Koren je s prostega strela z roba kazenskega prostora izenačil. Tudi terenska premoč Ajdovcev ni več obrodila sadov. (Delo, 24. nov. 2003, NB)
Za socialdemokratsko ministrico za šolstvo in vneto zagovornico brezplačnega študija Edelgard Bulmahn je bila odločitev ustavnega sodišča hladna prha. Po njenem mnenju ima vsak mlad človek, ne glede na prihodke staršev, pravico do prvorazredne izobrazbe. (Delo, 31. jan. 2005, NB)
Najprej bo moral osvojiti srca Američanov, ki jim za formulo ni kaj veliko mar. Hamiltona je v Ameriki že pričakala hladna prha. Pri McLarnu so hoteli, da bi po zmagi v Montrealu nastopil v televizijskem šovu Davida Lettermana, a ga je ta zavrnil, pa čeprav je solastnik moštva v seriji Indy in velik navdušenec nad f1. (Delo, 18. jun. 2007, NB)
Toda cena govedine ni edina, ki pada. Pesimistične napovedi o gibanju bruto domačega proizvoda delujejo kot hladna prha na gospodarstvo. V tretjem četrtletju se je BDP povečal za skromne pol odstotne točke, prava malenkost v primerjavi z 2,4-odstotno rastjo v drugem četrtletju. (Delo, 1. dec. 2000, NB)
Zagotovitve Juana Antonia Samarancha, ki je Sarajevo izbral za eno od mest, v katerem se bo poslovil od funkcije predsednika MOK, da ima mesto realne možnosti, da dobi organizacijo iger in uživa podporo v MOK, so bile očitno brez prave podlage. Ta odločitev je delovala kot hladna prha na vse tiste, ki trdijo, da ima Bosna dovolj možnosti za turistični razvoj. Dejstvo, da je turizem zadnja postavka v gospodarskih programih države v fazi obnove in stabilizacije, pa je potrdila tudi vlada Federacije BiH … (Delo, 2. okt. 2002, NB)
Novica, da bo tudi korporacija IBM na ameriških tleh zaprla skoraj 5000 delovnih mest in jih hkrati prav toliko odprla zunaj državnih meja, deluje kot hladna prha v okviru cele serije prazničnih obljub o tem, kaj vse se v letu 2004 obeta domači in globalni ekonomiji. (Delo, 3. jan. 2004, NB)
Pričakovanje prvih poletov v sezoni zmeraj zbuja vročico in naelektri ozračje. Na nemške gostitelje je odpoved nastopa Svena Hannawalda učinkovala kot hladna prha, zato se še bolj vroče nadejajo, da bodo v odsotnosti dvakratnega svetovnega prvaka vsaj drugi njihovi upi konkurenčni favoriziranim Norvežanom in Fincem. (Delo, 7. feb. 2004, NB)
Nikdar ni tako hudo, da ne bi kazalo pričakovati še kaj hujšega! Kot hladna prha, povsem v sozvočju s še eno možno različico Murphyjevega zakona, je na torkovi seji upravnega odbora Atletske zveze Slovenije na navzoče učinkovala novica o špekulacijah, da naj bi štadion ZŠD Ljubljana v Šiški postal osrednji nogometni štadion v glavnem mestu, kar naj bi obenem pomenilo selitev atletike za Bežigrad. (Delo, 6. okt. 2005, NB)
Objava prve informacije o načrtovanem omejevanju pomoči EU je na madžarsko politično javnost učinkovala kakor hladna prha. Predsednik desnosredinske vlade Viktor Orban je izrekel nekaj odločnih kritik na račun evropske komisije in poudaril, da takšnega načrta »Madžarom ne bodo mogli prodati«. (Delo, 15. feb. 2002, NB)
Po lanskih uvodnih pogledih presenečenja in občudovanja avstrijskih gostiteljev ob avtomobilski oborožitvi dirkaških gostov iz Slovenije so bili potem osnovnošolski zaostanki naših dirkačev za nekaterimi največjimi avstrijskimi zvezdniki kot hladna prha. (Delo, 1. apr. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem hladna prha je nastal iz besedne zveze hladna prha, in sicer najverjetneje prek primere kot hladna prha, ki primerja negativne učinke hladne prhe z občutki razočaranja in neprijetnega presenečenja. Kako kdo doživlja te občutke, izražajo glagolske sestavine v frazemih dočakati hladno prho, doživeti hladno prho, delovati kot hladna prha, učinkovati kot hladna prha. V frazemu pripraviti komu hladno prho pa glagolska sestavina kaže, kako komu pripravimo, povzročimo občutke razočaranja in neprijetnega presenečenja.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.studená sprcha
dostat studenou sprchu
hr., srb.delovati kao hladan tuš
nem.wie eine kalte Dusche

pripráviti kómu hládno pŕho ekspr.; pren.
 
Pomen
 
pripraviti komu razočaranje, neprijetno presenečenjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNogometaši Korotana so se oslabljeni, brez poškodovanih Kamberoviča, Usnika in Breznika ter kaznovanega Poglajna, osmešili z igro proti »odpisanim« Beltinčanom. Že v 13. minuti so anemičnim gledalcem pripravili hladno prho, potem ko je temnopolti Adjei lepo podal žogo Antolinu, ta pa zatresel mrežo Srage. (Delo, 10. apr. 2000, NB)
Diplomacija evropske petnajsterice se lahko zahvali samo tradicionalnemu grško-srbskemu prijateljstvu, da je v minulih dneh sploh prišlo do predvolilnega srečanja njenega predstavnika z jugoslovanskimi oblastniki. A ti so gostu iz Grčije pripravili hladno prho že v zraku: letalo Jorgosa Papandreuja je moralo petnajst minut krožiti nad Surčinom, ker je jugoslovanska delegacija zamujala na sprejem na letališču. (Delo, 9. sep. 2000, NB)
V štajerskem derbiju so Celjani izkoristili darilo domačih nogometašev, ki so že v peti minuti navijačem pripravili hladno prho. Zaletela sta se Žikica Vuksanovič in Tomaž Murko. Domačemu vratarju je žoga padla iz rok, kar je izkoristil Nejc Pečnik in zadel za 0:1. (Delo, 26. sep. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. hladna prha.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to pour cold water on
to throw cold water on
češ.dát někomu studenou sprchu
nem.jmdm. eine kalte Dusche verpassen
rus.ostudit‘ čej pyl‘
vylit‘ ušat holodnoj vody na kogo

učinkováti kot hládna pŕha, gl. [kot] hladna prha.
Slovar slovenskih frazemov