Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino prijáteljica
prijáteljica nočí olepš.; pren.
 
Pomen
 
vlačuga, prostitutkaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePomahal ji je, ko je obračal avtomobil v smeri ceste proti Haifi, kjer je zavil proti jugu, v smeri Tel Aviva. Samo za bežen trenutek se je spomnil neke druge prijateljice noči, čeprav se je zdaj zdela tako daleč. (Victor Ostrovsky, Lev iz Judeje, NB)
»Boš videla, čez deset minut bosta nazaj,« šepnejo fantje, ki očitno že dve noči zapored spremljajo seksualno življenje prijateljice noči. (Delo, 1. jul. 2000, NB)
Opazovalci menijo, da možna sodba v prid tožilke ne bi bila le uspeh konkretne »prijateljice noči«, temveč tudi dokončna rešitev sporov o tem, kaj posamezne države Unije lahko storijo in česa ne morejo pri omejevanju tujcev – iz drugih članic, zlasti pa iz držav nečlanic – pri opravljanju samostojnih dejavnosti. (Delo, 2. apr. 2001, NB)
Tako imenovane prijateljice noči opravljajo najstarejšo obrt na najrazličnejše načine. Najbolj »poslovne« se reklamirajo in ponujajo kar same … (Delo, 30. okt. 1998, NB)
V kolumbijskih mestih in ob cestah prijateljice noči vabijo mimoidoče s svojim bogatim oprsjem. Tisti, ki jim podležejo, pa običajno kmalu zaspijo – in se čez čas zbudijo ob cesti, sami in brez vsega. (Delo, 20. avg. 2003, NB)
A to je tudi znano zbirališče prostitutk. Pomanjkljivo oblečene prijateljice noči in njihovi stanovski kolegi nasprotnega spola so silno razburili nekega policista, ki je od javnega tožilca zahteval, naj jim ukaže nositi dostojnejša oblačila. (Delo, 28. jun. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Poimenovanje prijateljica noči je olepševalno za izvajalko ne preveč spoštovane prastare obrti žensk in temelji na dejstvu, da te opravljajo svoj poklic večinoma ponoči. Na podobni predstavi je nastal tudi ustrezni češki izraz noční dáma. Na drugačni predstavi, tj. na moralno spotakljivem vedenju, temelji sopomenski frazem lahka ženska, v češčini lehká žena, zastar. povětrna žena, povětrna žínka, rusko ženščina lëgkogo povedenija.
Slovar slovenskih frazemov