Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino ptìč
dvígniti se kot ptìč féniks iz pepéla ekspr.; primera, tudi s kakor
 
Pomen
 
preroditi se, pojaviti se, priti kot nov, v vsej močiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV le dveh letih se je TVM iz navidez brezizhodne situacije dvignila kot ptič feniks iz pepela in se povzpela na zeleno vejo. Mežnar in njegova ekipa sta podvojila število zaposlenih, pridobila nekaj novih poslov ter se osredotočila na lastno znanje in razvoj. (Delo, 29. sep. 2006, NB)
In leta 1996 gledališče ni pogorelo prvič, saj je celo dobilo ime po požaru leta 1836, ko se je kot ptič feniks dvignilo iz pepela in znova zaživelo. La Fenice je feniks, tako rekoč neuničljiv in večen. (Delo, 29. nov. 2004, NB)
No, to se bo ali zgodilo v tem zgodovinskem trenutku proste izbire in svobode ali pa bo prišlo do tiste regresije brez velikih projektov nazaj v srednji vek, ki jo v svoji knjigi The Future of Capitalism napoveduje na primer Lester Thurow z MIT. Edvard Kocbek, ki je razpad komunizma napovedal že v petdesetih letih, pa je na primer trdil, da se bo s tega pogorišča kot ptič Feniks ponovno dvignila ta ista Ideja. (Delo, 12. jun. 2004, NB)
Salt Lake City – Američanka Chris Witty je kot ptič feniks vstala iz pepela in se na najlepši možni način vrnila na tekmovališče v hitrostnem drsanju. Že nekaj mesecev jo pesti zahrbtna bolezen, po olimpijski tekmi na 1000 m pa so »zbolele« njene tekmice. (Delo, 12. feb. 2002, NB)
»Slovan zavoljo svoje bogate in uspešne tradicije, zaradi številnih predanih članov, ki so delovali ali še delujejo v njem, nikoli ne bo zamrl. Je kot ptič Feniks, vstal bo iz pepela in znova zasijal v najlepši podobi,« se je literarno izrazil zdajšnji predsednik kluba Slavko Sakelšek. (Delo, 30. dec. 2002, NB)
To je problem nekaterih stanovanjskih sosesk, v katerih se nenadoma pojavijo bivša gradbena podjetja, ki so tam gradila, in zahtevajo, da mesto ali stanovalci še enkrat plačajo zemljišče. Moje legitimno vprašanje: te firme, ki so danes vstale kot ptič Feniks iz pepela, so se lastninile. (Mladina 2006, št. 42, NB)
Dih mi zastaja, če pomislim, koliko truda, denarja, naporov in vztrajnosti je bilo treba, da je grad kot ptič feniks spet vstal iz ruševin. Ljubezen do starega jima je gotovo vcepil njun oče oziroma ded Josip Mal (1884–1978), znameniti slovenski starinoslovec in zgodovinar. (Delo, 29. jan. 2004, NB)
Absurd nad absurdi se ta čas dogaja v Srbiji: ljudstvo časti svojega lokalnega boga Miloševića, vodjo izbranega nebeškega naroda, ki skupaj z najboljšimi vojaki na svetu uživa v zgodovinskih porazih in izgubah, iz katerih se kakor ptič feniks vedno znova dviga – večna žrtev, nenehni moralni zmagovalec. (Drago Bajt, Odčitki, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera dvigniti se kot ptič feniks iz pepela se povezuje z legendarnim ptičem Feniksom (gr. mitološko Phoíniks), ki je istoveten z egiptovskim svetim ptičem sonca Benu ali Boinu. Upodablja se kot čaplja, zlatoškrlatni orel, včasih pav kot poosebljenje boga sonca Ra, posvečen bogu Ozirisu. Po kasnejšem mitu, ki so ga prevzeli Grki in Rimljani, je vsakih 500 let prihajal iz Arabije, Etiopije ali Indije v Heliopolis, si zgradil gnezdo na hramu boga Sonca. Ko je predvidel svoj konec, se je sam zažgal in zgorel v gnezdu. Iz pepela naj bi spet pomlajen vstal in tako se je ciklus ponavljal. Je simbol neumrljivosti, ki ga je v tem smislu prevzelo tudi krščanstvo.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr.dići se kao fenić ptica iz pepela
nem.wie ein Phönix aus der Asche steigen
pol.powstać jak feniks z popiołów
przerodzić się jak feniks z popiołów

jekléni ptìč ekspr.; pren.
 
Pomen
 
letaloSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV spominu je tudi burno lansko dogajanje, ko je Haider po Koroškem lepil letake, na katerih se je hvalil, da je preprečil nakup lepih, a zelo dragih jeklenih ptičev. (Delo, 3. jul. 2003, NB)
Toda previdno: Volareweb leti na vsa tri milanska letališča (Malpensa, Linate, Orio al Serio), zato je treba kar natančno preveriti, kje pristaja jekleni ptič na izbrani relaciji. (Delo, 10. sep. 2003, NB)
Ni mi treba vstati, nikamor se ne mudi, za dežjem pride sonce, lahko razmišljam in sanjarim. Za hip sicer pomislim na one, ki morajo na letališče, ker jih bo veliki jekleni ptič popeljal na vse konce sveta, da bodo tam preživeli prvomajske praznike. (Delo, 3. maja 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem jekleni ptič ali tudi jeklena ptica je zelo razvidno metaforično poimenovanje, ki ga natančneje označuje sestavina jekleni. Ta v primerjavi s pravim ptičem kaže na njegovo izdelavo iz jekla.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.iron bird
flying machine
češ.ocelový pták
kovový pták
fr.oiseau d'acier
hr., srb.čelična ptica
metalna ptica
pol.stalowy ptak
rus.stal’naja ptica

vstáti kot ptìč féniks iz pepéla, gl. dvigniti se kot ptič feniks iz pepela.

žíveti kàkor ptìč pod nébom, gl. živeti kakor ptica pod nebom.
Slovar slovenskih frazemov