Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino ptíček
bíti pròst kot ptíček na vêji ekspr.; primera
 
Pomen
 
biti popolnoma prost, svoboden, brez skrbiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMladenič je tako spet prost kot ptiček na veji, a le, če bo sodba postala pravnomočna. Povrh mu po podatkih tožilstva nad glavo visita še ovadbi zaradi dveh poskusov ropa. (Delo, 24. dec. 2004, NB)
Ubežnik na domačih tleh prost kot ptiček na veji. Devetindvajsetletni Matjaž Trampuž, ki je oktobra lani pobegnil iz zapora v Gorici, se mora po prijetju v Sloveniji oglašati na policijski postaji. (Delo, 13. jan. 2006, NB)
Po spektakularnem pobegu izpred ljubljanske sodne zgradbe 23. avgusta lani, ko se je bosanski državljan Elvir Bašalić z vklenjenimi rokami iztrgal pazniku in se zavihtel na vespo, s katero ga je čakal pajdaš, je bil ubežnik slabo leto prost kot ptiček na veji. (Delo, 21. jul. 2006, NB)
Če si prost kakor ptiček na veji, nimaš nobene skrbi. Če pa nekaj imaš, nimaš samo ti tiste stvari, ampak drži tudi stvar tebe v svojih krempljih. (Delo, Ignac Sivec, Kruh ponoči spi, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. živeti kakor ptica pod nebom.

žé ptíčki čívkajo [o čém, da] ekspr.; pren., mn.
 
Pomen
 
to je že zdavnaj splošno znanoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePo vsem, kar se je zgodilo, športni delavci nimajo več volje in živcev za »jernejevsko« pravdanje. Dokazovanje lastninske pravice, za katero že ptički čivkajo, da so društvena last, je nemalokrat za »Jerneje« zadnje, kar si želijo delati na stara leta. (Delo, 27. sep. 1999, NB)
Druga stvar je seveda centralizacija in decentralizacija zdravstva v Sloveniji. Že ptički čivkajo, da se zapirajo bolnišnice na podeželju, to je dejstvo, ne glede na pediatrično kliniko. (Državni zbor RS, 43. izredna seja 18. 1. 2000, NB)
Kje je tu konkurenčna klavzula? Namreč, to so vprašanja in dejansko že ptički čivkajo na vejah, da so tu lahko tudi drugi scenariji – kako na lahek način priti, tako kot so že tudi bili primeri v tej državi, do poceni premoženja. (Državno zbor RS, 33. redna seja 26. 1. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. že vrabci [na strehi] čivkajo [o čem, da].

živéti kot ptíček na vêji ekspr.; primera
 
Pomen
 
živeti svobodno, brez skrbiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePtice so bile tudi prej povezane z nasprotujočimi si čustvi. Oznako svoboden kot ptica vsakdo razume s pozitivnim predznakom, lepo je tistemu, ki lahko živi kot ptiček na veji, še svobodneje pa se je očitno počutil Mobitel, ko je signal svoje mobilne telefonije povezal s propagandno akcijo, naslovljeno S pticami si delimo nebo. (Delo, 29. okt. 2005, NB)
Ne morem verjeti, ampak resnično vsega se lahko lotim vsega. Živim kot ptiček na veji! (Viva, februar 2003, NB)
Naš predsednik pač na vseh področjih trimčka – počne tisto, kar zmore in za kar si misli, da je treba početi, če hoče ostati zvest sebi in všečen povprečnemu Slovencu. Morda kdaj na tihem celo sam pri sebi pomisli: Le kdo je bil tisti nepremišljeni podrepni petoliznik, ki mi je prvi naložil to sitno funkcionarstvo in nazadnje predsednikovanje; tako lepo je živeti kakor ptiček na veji. (Drago Bajt, Odčitki, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. živeti kakor ptica pod nebom.
Slovar slovenskih frazemov