Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino puščáva
glás vpijóčega v puščávi, gl. glas.

klíc vpijóčega v puščávi, gl. klic.

kot puščáva dežjà ekspr.; primera, tudi dež
 
Pomen
 
zelo, močnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeEdini mehanizem, ki jim lahko prepreči ribarjenje v nesrečnem trikotniku, je mednarodno posredovanje. Vseh 170 hrvaških ribičev med Savudrijo in Novigradom si ga zadnje mesece želi kot puščava dežja. Beseda arbitraža v Umagu zveni magično. (Delo, 23. okt. 2004, NB)
In se peljemo na drugo stran Zidu, mimo tiste table, kjer je narisana časovna razpredelnica in jo zdaj beremo drugače kot takrat, ko se je pojavil križ, pa do piramid in do tistega trenutka, ko se je jezero spet napolnilo, in že sedi na bregu jezera vremenar in dela dež. Bili smo ga potrebni kot puščava dežja. (Delo, 18. apr. 1998, NB)
Delu verujočih se je s tem potihem, a zavestno odrekla. Tudi medsebojno oplajanje cerkve in »njenih« političnih strank ni ravno srečno: med drugim prispeva k temu, da Slovenija počasneje, kot bi lahko, dobiva moderno in sposobno politično desnico, ki bi jo potrebovala kot puščava dež. (Delo, 28. mar. 1998, NB)
(Vsem drugim razen Janševi SDS, ki trajno privlači desno inteligenco, ta potencial prej pada kot raste)
To je za Slovenijo, ki kot puščava dež potrebuje sposobno upravljalsko in politično elito, izjemno pomembno. (Delo, 23. maja 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. potrebovati kaj kot Sahara vodo.

kot puščáva vôde ekspr.; primera, tudi vodo
 
Pomen
 
zelo, močnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKar nekaj filmov je, ki bi potrebovali okrajšavo kot puščava vodo. Na primer Kippur (naslov je ime judovskega praznika) izraelskega režiserja Amosa Gitaija, ki je lani navdušil s filmom Kadosh. (Delo, 20. maja 2000, NB)
Seveda je SLS tako ravnala tudi iz sebičnih razlogov: kot puščava vode je ljudska stranka potrebna kredibilnosti, del kredibilnosti pa bi lahko v očeh javnosti res pridobila, če bi Arhar nastopil kot njen kandidat, pa čeprav uradno nestrankarski. (Delo, 8. jul. 2002, NB)
Kljub zdajšnjemu črnemu položaju – in dejstvu, da bolje prav hitro ne bo – zna biti Telekomova naložba neproblematična. Censko sprejemljivo mobilno telefonijo na Kosovu potrebujejo kot puščava vodo. (Priloga Delo FT, januar–junij 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. potrebovati kaj kot Sahara vodo.

krík vpijóčega v puščávi, gl. krik.

potrebováti kàj kot puščáva dež, gl. kot puščava dežja.

potrebováti kàj kot puščava vôdo, gl. kot puščava vode.

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 23. 6. 2024.