Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino rép
bíti brez gláve in répa, gl. glava.

bíti brez répa in gláve ekspr.; pren., dvojč., tudi biti brez glave in repa
 
Pomen
 
biti brez logične povezave, brez smislaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVečkrat je povabil mojstra k sebi, da se je zamotil. Tedaj sta kramljala do polnoči in še čez; ko je mojster že zadremal in mu je glava omahnila na mizo, ga je še drezal s svojimi vprašanji, ki so bila včasih brez repa in glave. (Jan Plestenjak, Mlinar Bogataj, NB)
Nogometaši Drave so bili še naprej nenevarni za gostujočega vratarja, gostje pa neučinkoviti. O vsem drugem, predvsem pa o igri domačih je nepotrebno izgubljati besede, saj je bila njihova igra tokrat povsem brez repa in glave. (Delo, 27. mar. 2000, NB)
Teksti so brez repa in glave, tabloidno obarvani in polni cenenih efektov. Potem pa se je še izkazalo, da so pisci prepisovali iz arhivskega gradiva, ki ga je nekdo previdno zakopal v Kumranu. (Delo, 17. mar. 2001, NB)
Tako imenovani pravni zadržek ministra Šturma je seveda brez repa in glave in brez kakršnega koli pravnega temelja. Vsakemu laiku je jasno, da tukaj ne gre za varovanje osebnih podatkov, saj so nepremičninske transakcije javne in je možen vpogled tako v zemljiško knjigo, ki je javna listina, kot v zbirko listin na sodišču. (Delo, 2. dec. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. ne imeti ne repa ne glave.

bíti na répu [čésa] publ.; pren.
 
Pomen
 
biti na zadnjem ali enem od zadnjih mestSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNe le, da so Biki s tem začasno ohladili vroč stolček trenerju Timu Floydu, ki je po nekajtedenski hoji po robu brezna že napovedoval slovo. Nič več tudi niso na repu lestvice, kamor je zdrsnil Miami. (Delo, 6. dec. 2001, NB)
Število osebnih računalnikov na območju kandidatk se zadnja leta hitro povečuje, kljub temu pa v Romuniji, ki je na repu lestvice, premorejo komaj tri na sto prebivalcev. (Delo, 6. okt. 2001, NB)
V vseh omenjenih predmetih je bila Brazilija vselej na zadnjem mestu, za Mehiko in Luksemburgom, Latvijo, Rusijo in Portugalsko. Vodilne industrializirane države, na primer ZDA in Francija, so dosegle povprečne rezultate, medtem ko je Nemčija na repu. (Delo, 6. dec. 2001, NB)
Toda po desetletju nevlaganj se je Kostarika po telekomunikacijski razvitosti znašla na repu v regiji. (Delo, 17. apr. 2003, NB)
Nisem razočaran, ker sem ostal na repu zasledovalne skupine. V finišu nisem kolesaril za svojo uvrstitev, temveč sem pripravil šprint Noncentiniju. (Delo, 6. maj 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem biti na repu (česa) z različicama ostati na repu (česa), znajti se na repu (česa) temelji na prenesenem pomenu sestavine rep: ‘zadnji, končni del skupine ljudi, živali, predmetov, česa sploh’.

brez gláve in répa, gl. glava.

brez répa in gláve ekspr.; pren., dvojč., kot pril. ali prisl., tudi brez glave in repa
 
Pomen
 
brez logične povezave, brez smislaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Pa tudi zakaj ne maraš – M in P,« je šepetaje dodala, saj se je bala, da bi jo lahko znova užalila. »Oh, to je dolga zgodba brez repa in glave,« je zavzdihnila Miš in se obrnila k Alici. (Lewis Carroll, Aličine prigode v Čudežni deželi, NB)
Potem pa mi je žena 3. avgusta v PP-29 brala tisto, kar naj bi bil tvoj odgovor: zmazek brez repa in glave, ki bi se ga moral sramovati tudi kakšen pripravnik za pomočnika politkomisarja v najbolj zakotni vojašnici JLA na bilečanskem krasu v zgodnjih petdesetih letih. (Delo, 10. avg. 2002, NB)
»V nasprotnem se v SNS bojimo, da bo vlada spet po hitrem postopku pripravljala zakonske predloge brez repa in glave, za katere se bo dolgoročno izkazalo, da so v škodo Sloveniji in njenim državljanom,« je v sporočilu zapisal poslanec SNS Sašo Peče. (Delo, 7. avg. 2003, NB)
Oni živijo v takšnem svetu iz dneva v dan! Kakšno bogastvo imamo, da se lahko pogovarjamo, smrk, smrk, kako hvaležna sem za to, … so čustva skozi mene bezljala brez repa in glave. (Delo, 6. apr. 2002, NB)
Vendar še učenjaki priznavajo, da teh menihov bojevnikov niso nikdar izrabili za pridobivanje novih vernikov in da v zgodovini budizma ne pomnimo krutih Saladinov ali papežev, kot so bili Leon IX., Urban II., Inocenc II., Pij II. ali Julij II. (navajam jih brez repa in glave, saj je seznam predolg)
V njem ni dalajlam, ki bi v bojni opravi in z mečem v roki vodili soldateske in v imenu boga hodili klat bližnje. (Delo, 16. jul. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. ne imeti ne repa ne glave.

iméti [dólg, ták] jêzik kot kráva rép, gl. krava.

iméti glávo in rép, gl. glava.

iméti rèp in glávo ekspr.; pren., dvojč., tudi imeti glavo in rep
 
Pomen
 
biti logično povezan, smiselnSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV uvodnem poglavju avtor izčrpno opisuje osnovne sisteme, kritičnemu bralcu pove, da je to znanje, ki ima rep in glavo in notranjo logiko, in zavrže predsodek, da gre za nekakšno čaranje. Knjige ne smemo brati v enem kosu – pravzaprav samo prvič … (Delo, 24. mar. 2000, NB)
Ozračje znotraj in okoli reprezentance se je nenadoma na moč otoplilo, saj je igra slovenskih adutov končno dobila rep in glavo. Predvsem po zaslugi donedavnega »črnega Petra«, Arriela McDonalda. (Delo, 20. avg. 2001, NB)
Zdaj bo razvojna zgodba konsistentna, lahko bomo pripravili predloge ukrepov, ki bodo medsebojno povezani, ki bodo imeli rep in glavo in bodo vodili k bolj vitkemu slovenskemu gospodarstvu, ki bo sposobno konkurirati na svetovnih trgih. (Delo, 16. jul. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. ne imeti ne repa ne glave.

izpúliti hudíču rép, gl. hudič.

izpúliti vrágu rép, gl. vrag.

ne iméti ne répa ne gláve ekspr.; pren., dvojč., navadno z nikalnico, tudi ne imeti ne glave ne repa
 
Pomen
 
biti brez logične povezaveSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDržavnemu zboru predlaga, naj zakona ne sprejme. To je tipično birokratsko razreševanje stvari, saj vlada v obrazložitvi navaja stvari, ki nimajo ne repa ne glave. (Delo, 4. sept. 2000, NB)
Na Dunaju bo skušal na tehničnem sestanku pridobiti nekaj trenerjev ali članov delegacij, da bi podpisali deklaracijo, »da je to pravilo, ki nima ne repa ne glave in je popolnoma neživljenjsko«. (Delo, 25. feb. 2002, NB)
To je smešno. Janša kot da vse ve, širi neke informacije, ki nimajo ne repa ne glave. S Kučanom se o vsebini bančnega poslovanja nisem nikoli pogovarjal, niti mi ni predlagal take vsebine pogovorov. (Delo, 30. jan. 1999, NB)
Ta prispevek ne bo imel ne repa ne glave in se zato opravičujem. Je samo kronika nekega ležanja v postelji, že deseti dan imam neko čudno gripo. (Delo, 29. mar. 2003, NB)
Ko pa jih hočem spraviti na papir, se začno zapletati. Pri tem ne vem, ali vsa zgodba že v glavi ni imela ne repa ne glave, jaz pa tega nisem opazil, ali pa sem med procesom spravljanja domislic na papir pozabil nekatere pomembne detajle. (Delo, 2. dec. 2000, NB)
Že od začetka nas je njegova odsotnost veliko stala, saj s črte nismo dosegali golov. Ekipa je bila tudi zelo negotova vase s takoimenovanim rotiranjem, ki ni imelo ne glave ne repa,« je kopico napak v vodenju ekipe videl Tominec, ki je slovensko izbrano vrsto vodil leto in pol, od novembra 2000 do pomladi 2002. (Delo, 21. avg. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem ne imeti ne repa ne glave temelji na prenesenem pomenu besedne zveze ne repa ne glave, v kateri rep in glava pomenita konec in začetek česa. Predstava temelji na dejstvu, da mora imeti vsaka stvar začetek in konec (gl. frazem imeti rep in glavo). Če tega ni, stvar nima logične povezave. Zaporedje sestavin rep in glava se lahko tudi obrne, a je v najnovejšem času glede na NB pogostejše s sestavino rep na prvem mestu. Po enaki predstavi kot frazem ne imeti ne glave ne repa sta nastala tudi frazema biti brez repa in glave in brez repa in glave.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.nemít hlavu ani patu
fr.n‘avoir ni queue ni tête
hr., srb.biti bez repa i bez glave
it.non avere né capo né coda
nem.weder Hand noch Fuß haben

ostáti na répu [čésa], gl. biti na repu [česa].

stísniti rép med nóge ekspr.; pren., tudi z izpustom glagola
 
Pomen
 
1. umakniti se, zbežatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKar videl sem ga, kako se vrti v vrhu cvetoče tepke. In videl sem tudi lisice, kako se prihuljeno plazijo iz grmovja, toda ko zaslišijo klopotec, takoj stisnejo rep med noge in zbežijo. (C. Kosmač, Klopotec, NB)
Rep med noge, je zaklical stotnik Windisch za njim, koštrun pasji! Nobene časti nima, je rekel svojim oficirjem, človek mora imeti čast, čast je vojakov obraz, je govoril, kdor nima časti, nima obraza. (Drago Jančar, Katarina, pav in jezuit, NB)
V glavnem so si incidenti podobni kot jajce jajcu: najprej oster nastop hrvaških policistov proti slovenskim ribičem, nato prihod slovenske policije in hrvaški policisti stisnejo rep med noge in se raje umaknejo. (Delo, 31. avg. 2002, NB)
Kljub temu ne smemo prehitro sklepati, da so pač stisnili rep med noge. Kitajska je zgolj privolila, da si bo prihodnji svet zamislila z zasnovo intervencionizma, unilateralizma in bistveno bolj zapleteno državno neodvisnostjo, kot je bil svet v prejšnjem stoletju. (Delo, 31. mar. 2003, NB)
2. vdati se, odnehatiSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeZaradi tega si ni dosti belil glave, saj se je že takoj, ko je spoznal položaj, odločil, da bo igral umazano, če bo potrebno – enostavno bo nameril topove na bolnišnico ali kaj podobnega in Slovenčki bodo zvili rep med noge. (Damijan Šinigoj, Neizstreljeni naboj, NB)
Jeseniški Kanadčan Martin Duval, ki je mi vseskozi obljubljal ‘bunke’ ter da bova na zadnji tekmi poračunala s pestmi, je zvil rep med noge. (Delo, 30. mar. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem stisniti rep med noge z različico zviti rep med noge je nastal po resničnem položaju, ko v strahu nekatere živali, npr. psi, stisnejo, zvijejo rep med noge in zbežijo (gl. prvi navedek). Preneseno na človeka se besedna zveza uporablja za označevanje umika, bega, vdaje, odnehanja.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.podvlačiti rep
podvući rep
saviti rep
uvući rep
it.tornare con la coda tra le gambe
nem.den Schwanz einziehen
pol.stulić ogon

stopíti kómu na rép ekspr.; pren.
 
Pomen
 
narediti, da kdo ne more opravljati določene dejavnosti, storiti določenega dejanjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeČe v Italiji preiskovalci in tožilci stopijo na rep politiku ali kakšni drugi veliki ribi, novinarji to zvedo, še preden se spis znajde na sodišču. (Delo, 29. jan. 1999, NB)
Države članice ZN bi nato teroriste morale izročiti, saj bi se sicer hitro pokazalo, da s podporo protiteroristični koaliciji niso mislile resno. Tako bi mednarodna skupnost državno sponzoriranemu terorizmu najučinkoviteje stopila na rep. (Delo, 2. okt. 2001, NB)
Brezupno lovljenje bika za rep. Hrvaško javnost in politiko vznemirjajo afere, povezane z delovanjem tajnih služb, nobeni pa še niso stopili na rep. (Delo, 2. feb. 1999, NB)
Komaj je stisnil glas iz grla, tako ga je davil nesproščeni gnev. »Lej, lej, ali sem stopil mački na rep!«je zategnil Miklausin. »Kako se repenči …« (Gustav Šilih, Beli dvor, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem stopiti komu na rep je izvorno povezan s pregovorom Če mački na rep stopiš, zacvili v pomenu ‘človek se oglasi, razburi, če kdo prizadene njegove koristi, interese’. Ta izhaja iz resničnega dejstva, da je zlasti konec mačjega repa zelo občutljiv na vsak stisk. Podobno občutljiv je tudi pasji rep, saj pes zatuli in zbeži, če kdo stopi nanj, ali tudi ugrizne. Frazem je lahko nastal po krajšanju iz omenjenega pregovora in s prenosom na človeka, njegov pomen pa izhaja tudi iz dejstva, da z blokado repa nekaterim manjšim živalim preprečimo gibanje, medtem ko je prijemanje za rep večjih živali ali stopanje nanj lahko zelo nevarno. Na to kaže npr. japonsko reklo Ne stopaj tigru na rep.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.nagaziti komu na rep
stati komu na rep
nem.jmdm. auf den Schwanz treten

za míšji rép ekspr.; pren., prisl. zv.
 
Pomen
 
za las, komajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeČeprav se je Veroni van de Leur zlato izmuznilo za mišji rep, zaradi tega še zdaleč ni bila razočarana. »Le zakaj bi bila, saj še srebrne kolajne nisem pričakovala,« se je veselila Verona … (Delo, 22. apr. 2002, NB)
Še nekaj je zelo zanimivo. Najboljši ruski mladinec je dobesedno za mišji rep ujel mesto med prvo deseterico. Timofejev ima 2622 točk, enajsti, Bolgar Čeparinov, pa 2621. (Delo, 4. apr. 2005, NB)
Zaradi gostega prometa bi to sicer rajši storila na kakšen manj prometen dan, vendar ima bakovška pihalna godba vaje pač v petek ob sedmih zvečer. Na pot sva se sicer odpravila dovolj zgodaj, vendar sva za mišji rep ujela začetek vaje. (Mag, januar – december 2008, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem za mišji rep s prislovnim pomenom temelji na primerjavi, merjenju česa z neznatno količino, ki jo predstavlja mišji rep oziroma miš kot prispodoba za majhno stvar sploh. Gl. tudi za mišjo dlako.

znájti se na répu [čésa], gl. biti na repu [česa].

zvíti rép med nóge, gl. stisniti rep med noge.
Slovar slovenskih frazemov