Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino rováš
iméti kóga/kàj na rovášu star.; pren.
 
Pomen
 
imeti s kom neporavnane računeSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabePopisovala sta doma prav majhne listke s kratkimi zabavljicami na slovenskem, nemškem ali laškem jeziku, jih nosila s sabo na zabave ter jih pometala po tleh, seveda tako skrivaj, da ju ni nihče zapazil. Na listkih se je zabavljalo prvakom ljubljanske birokracije, starim devicam, domišljavim koketam, napuhnjenim krasoticam in še mnogim drugim ljudem, katere sta imela na rovašu. (Janez Trdina, Dve ljubici, NB)
Mučeniki so zame, zate in za druge take mehkužneže, kakršna sva midva! Bog ve, koliko kazni ima vsak izmed njih na rovašu samo zaradi tega, ker drugi zanemarjajo svoje naravne dolžnosti … Ampak Matej Vrbajs je siromak, toda nikomur nič dolžan … (Fran Milčinski, Muhoborci, Domorodna povest, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem imeti koga/kaj na rovašu temelji na sestavini rovaš v pomenu ‘nekdaj po dolgem prerezana palica, na katero se z zarezami označuje količina česa, navadno pri menjavi blaga, posojilu’, pri čemer je prislovna sestavina na rovašu dobila pomen ‘na računu, kot dolg’. Frazem omenja že Plet. II, 436: imava še nekaj na rovašu, wir haben noch eine Abrechnung miteinander, vzhŠt.

íti na rováš kóga/čésa ekspr.; pren.
 
Pomen
 
iti na račun koga, česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVsi mahajo samo z nekimi viri, naj imajo »jajca« pa naj rečejo bobu bob. Ta medijski napad smo preživeli samo mi, vse to je šlo izključno na rovaš ekipe, v takem okolju smo se zaprli sami vase in še bolj zavzeto delali. (Delo, 12. feb. 2000, NB)
Neupoštevanje pravil o olivnem olju je povzročilo 76,4 milijonov evrov škode, pri mleku se neupravičene subvencije vzpenjajo na 61 milijonov evrov, 4,2 milijona evrov pa gre na rovaš nespoštovanja rokov za plačila kmetom. (Delo, 7. feb. 2001, NB)
A Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je na dvodnevno srečanje v Varšavo povabila ministrske delegacije iz 51 držav članic regionalnega urada WHO za Evropo, pravi, da ne bo privolila v nenehne poskuse lobiranj industrije, ki kuje dobiček na rovaš kadilcev, nikoli pa javno ne pove in ne prizna, kaj v resnici vsebina cigarete povzroča zdravju. (Delo, 18. feb. 2002, NB)
Pa se ne bi spravljala nanje, če ne bi pred nekaj dnevi izvedela pri gledanju TV, da bo sanacijo odlagališča in odstranitev gore sodov z nevarnimi snovmi pokrila Snaga. Sanacija torej ne bo šla na rovaš podjetij, ki so grdobijo zagrešila, ampak potrošnikov. (Delo, 3. maja 2003, NB)
»Sobotni nastopi so bili nekaj boljši od nedeljskih, pri čemer je določeno vlogo najbrž igrala tudi utrujenost, nekaj je šlo na rovaš neuigranosti večjih posadk, poleg tega pa so bile razmere za tekmovanje v močnem nasprotnem vetru in valovih zelo težke. Glede na to, da za to regato nismo posebej tempirali forme, smo lahko z doseženim kar zadovoljni,« je nastope ocenil selektor Miloš Janša. (Delo, 19. maja 2003, NB)
Zmanjšanje števila voženj vlakov na posameznih progah gre na rovaš ukinjenih voženj ob sobotah, ob nedeljskih dopoldnevih in v bolj redkih primerih tudi kakšen dan v tednu. (Delo, 1. dec. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem iti na rovaš koga/česa temelji na sestavini na rovaš v pomenu ‘na račun’, ta pa izhaja iz pomena sestavine rovaš ‘nekdaj po dolgem prerezana palica, na katero se z zarezami označuje količina česa, navadno pri menjavi blaga, posojilu’. Gl. še na rovaš koga/česa, ki se uporablja kot prilastek. Frazem omenja tudi J. Glonar (SSJ, 341), ki sestavino rovaš razlaga takole: račun; obračun; to gre na moj rovaš; pojasnjuje pa tudi izhodišče – prvotno palica iz dveh polovic, preko katerih so se delale zareze, s katerimi so se označevale dobave ali plačila; vsak pogodbenik je hranil svojo polovico. Zanimivo pa izraz rovaš pojasnjuje M. Cigale (I, 846), ki nemško Kerbholz razlaga s slovenskim rovaš, nemško etwas auf das Kerbholz schneiden pa s slovenskim djati na rovaš; fig. vtisniti si v glavo.

na rováš kóga/čésa ekspr.; pren.
 
Pomen
 
na račun koga, česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV karnevalskem času je dovoljeno reči vse: od posmehovanja politikom, ustanovam in človeškim slabostim sploh do jedkih opazk na rovaš vsega, kar teži človeka povojnih let. Prepovedani so le »mastni« dovtipi in surove žalitve. (Slavko Krušnik, Smeh stoletij, NB)
V podsaharskih afriških državah smo zadnje čase priče glasnim polemikam in kritikam na rovaš izvoza in prodaje velikih količin »lepotilnih« krem in tekočin, ki obljubljajo hitro in »čudežno« osvetlitev kože v poldrugem mesecu ali dveh. (Delo, 16. jun. 2000, NB)
Rudarji so bili redkobesedni. Od tistih, ki so se le razgovorili, pa je bilo slišati tudi nekaj krepkih na rovaš odločitve pristojnih v RTH, češ da se je treba sanacije vdora lotiti takoj. (Delo, 25. apr. 2001, NB)
Sicer pa se je skupščine lekarniške zbornice udeležil tudi generalni direktor ZZZS Franc Košir, ki je s strokovnima sodelavcema prisluhnil poročilu o delu in razpravam. Prenekatero bridko pripombo na rovaš zavoda je sprejel kot tehtno. (Delo, 11. jun. 2001, NB)
Predpristopni gospodarski program, ki ga je Slovenija, podobno kot ostale kandidatke za sprejem v Unijo poslala v analizo izvedencem bruseljske komisije, »pomeni skladen in verodostojen makroekonomski okvir, ki v široko in povezano potranzicijsko razvojno strategijo vključuje tudi socialne in okoljske elemente«. Ocena našega predpristopnega programa je torej ugodna, še posebej, če jo primerjamo z dokaj kritičnimi pripombami na rovaš večine dokumentov, ki so jih predložile druge kandidatke. (Delo, 5. dec. 2001, NB)
A bolj kot razhajanja o vsebini temeljnega dokumenta Unije ozračje v konvenciji burijo čedalje glasnejše pritožbe na rovaš avtoritarnega načina, s katerim Giscard krmari razprave. »Kadar nasprotovanje konvencionalcev ni preveč glasno, predsednik sodi, da je soglasje skoraj doseženo,« je slišati v kuloarjih evropskega parlamenta, ki gosti razprave o prihodnosti Evrope. (Delo, 7. feb. 2003, NB)
Težko iztrgani kompromis so pozdravile vse zaveznice, vključno z ZDA, čeprav veleposlanik v Natu Nicholas Burns tudi tokrat ni izpustil priložnosti za jedko kritiko na rovaš Pariza. Dejal je, da je zavezništvo prav zaradi odsotnosti Francije, ki se je »izolirala od večine članic«, že v enem dnevu lahko doseglo dogovor o pomoči Turčiji. (Delo, 18. feb. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. iti na rovaš koga/česa.
Slovar slovenskih frazemov