Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino sápa
bíti brez sápe nevtr.; glag. pril. zv.
 
Pomen
 
biti zadihan, izčrpanSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKje si zdaj, pizda profesorska, je zaklel in se zadihan ustavil pri tovariših, ki so ležali po tleh ali sloneli ob drevesih. Vsi so bili brez sape in so hlastali za zrakom kot ponoreli. (Damjan Šinigoj, Neizstreljeni naboj, NB)
Ko je Pécuchet pridrvel do tja, je bil brez sape; nikogar ni videl. Potem se je obrnil nazaj, da bi prišel do polja po kakšnem ‘useku’, kar je gotovo storil tudi Bouvard. (Gustave Flaubert, Bouvard in Pécuchet, NB)
Prav hoja v hrib mi je zaradi redkega zraka na otoku Amantani povzročala veliko težav. Le nekaj korakov sem naredila, pa sem bila brez sape. Domačini so se temu v mnogo stoletjih seveda odlično prilagodili. (Delo, 8. jun. 2005, NB)
Sicer pa res nisva mogli dosti govoriti. Itak sva bili večinoma brez sape, saj naju je vodič, ki je po hribih hodil bolj iz lastnega veselja, hudo priganjal. (Delo, 8. jun. 2002, NB)

na vsò sápo star.; v prisl. rabi
 
Pomen
 
zelo, močnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKakor bi bil Karp, ko je imenoval Ostrorogega, sam nase priklical nesrečo, sta se okrog Plešivce pripodila dva drevaka. Gnala sta ju na vso sapo Ostrorogi Jelen in za njim Pegasti Ris. (Janez Jalen, Bobri I, Sam, NB)
Le mesečni žarki so trepetali po mirni, speči zagorski dolinici, in v njihovem svetu so se svetili visoki snežniki in so gledali molčé v jasno noč, ki je tako lepo spala pod njim. Kekca pa ni zanimala krasna noč; Kekec je drvel na vso sapo po pašniku proti vasi, ki se je kopala nedaleč pred njim v tihih mesečnih žarkih. (Josip Vandot, Kekec nad samotnim breznom, NB)
Predirno, oglušljivo so donele dolge trobente in piskale piščali po ozki ulici; jezdeci so se držali moško in slavoljubno; nekateri mlajši, navdušeni meščani so metali čepice kvišku in kričali na vso sapo: »Vivat cesar Friderik!« (Rado Murnik, Lepi janičar, NB)
Zagledal je volka, ki je sedel sredi pota na zadnjih nogah in gledal za tropom vaških paglavcev, ki so bežali na vso sapo skozi gozdič in so kričali, da je bilo strah in groza. Zagledal je Kekec paglavce pa se je zasmejal naglas. (Josip Vandot, Kekec na volčji sledi, NB)

ostáti brez sápe nevtr.; tudi pren.
 
Pomen
 
1. biti zadihan, izčrpanSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSeveda ne smem pozabiti na štiri kolesa v zadnjih petih letih, ki so šla nepridipravom, hitrejšim in bolj zvitim od mene in mojih ključavnic. Za enim od njih sem tekel, a že po par metrih ostal brez sape – moje kolo je vendar imelo mlajšega voznika in pa osemnajst prestav … (Delo, 5. okt. 2002, NB)
Krajšo je potegnila tudi Italijanka Barbierijeva, v obračunu za 3. mesto pa je pred našo tekmovalko pokleknila še Ukrajinka Prišepa. »Ukrajinka je napadla na vso moč in zato že po dobrih dveh minutah ostala brez sape. Čeprav si kolajne nisem zastavila za cilj, sem je vesela.« (Delo, 17. maja 2004, NB)
Stopnice so bile huda ovira. Kljub počasnemu koraku in dobri volji je na vrhu stopnic ostal brez sape. O usodnosti azbesta je govorila tudi vdova, ki ne želi biti imenovana. (Delo, 8. okt. 2005, NB)
2. biti zelo presenečen, ostati brez besedSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeČe zadevo konkretiziramo: samo z racionalnim vedenjem je mogoče v javnem sektorju na leto privarčevati vsaj 4 odstotke od 50 milijard, torej dve milijardi tolarjev, za ta denar pa bi lahko kupili kakšnih 200 enosobnih stanovanj! Koliko stanovanj bi dobili s še večjim zmanjševanjem samo stroškov za energijo, raje ne računajmo, drugače ostanemo brez sape. (Delo, 11. avg. 2001, NB)
Vedno znova se pustita vlada, pa tudi strokovna javnost presenetiti. Na posvetovanjih premlevajo priseljevanje tujih naložb, prevzeme slovenskih podjetij (kar naj ne bi bilo v skladu s slovenskim nacionalnim interesom), ostali so pa brez sape, ko se je prvo podjetje odločilo, da preseli svojo proizvodnjo v tujino. (Delo, 22. nov. 2003, NB)
A kot pravi Čadež v intervjuju za Dnevnik, so njegovo poročilo sprejeli brez besed, ko jim je pokazal, koliko je Mercator plačal za prenos proslave. Najbrž niso ostali brez sape zato, ker bi Mercator ne plačal nič, ampak zato, ker je plačal toliko, da direktorju ne bo več treba vsakega 15. meseca iskati naokrog denarja za plače. (Delo, 18. nov. 1999, NB)

príti do sápe ekspr.; parafraza
 
Pomen
 
sprostiti se, opomoči siSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeIn zato jaz vaše soproge ne popeljem nikamor.« Juri je bil tako presenečen, da nekaj trenutkov ni mogel priti do sape. Potem pa je divje zakričal: »Ali hočeš, da te na mestu ubijem, predrznež brezstidni?« (Miroslav Malovrh, Na devinski skali, NB)
Pomanjkanje dobrin v socializmu je gotovo razlog za to. Vzhodnoevropska ljudstva nekaj let niso mogla priti do sape, ko se jim je z demokracijo ponudila možnost izbire: takoj po prelomu smo v vseh vzhodnoevropskih državah samo kupovali – kupovali zato, da bi se počutili svobodne. (Delo, 31. mar. 2001, NB)
‘Sam jih prav gotovo ne bo nikdar več vlačil nase!’ je spet bziknil slino in zamahnil z roko. Zazeblo me je do kosti, toda prišla sem do sape. »Pa jih tudi ti ne boš!« (Ciril Kosmač, Pomladni dan, NB)
Galdeano se ni vdal in kilometer pred koncem – Pascal Herve je vseskozi vozil v njegovem zavetrju – ujel vodilno trojico. Nekaj sekund si je vzel, da je prišel do sape, nato pa zmogel še dovolj moči za prepričljivo zmago v šprintu. (Delo, 12. sep. 2000, NB)
Na vprašanje, ali je od Mobitela namesto štipendije res zahteval pol milijona evrov na leto, se je Avstrijec le zakrohotal. Tisti, ki širi takšne vesti, se očitno šali ali pa nima pojma, kolikšne vsote denarja se dejansko vrtijo v atletiki, je pojasnil, ko je prišel do sape. (Delo, 16. apr. 2002, NB)

sápo je vzélo kómu ekspr.; brezos., 3. ed., tudi prih.
 
Pomen
 
kdo je zelo presenečenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKo je prišla sodna komisija, izvedenec je bil prof. inž. Foerster, se je pred njenimi očmi podrlo leseno ogrodje odra in še na pol sveži beton je z velikim ropotom padal na dno. »Nam je kar sapo vzelo«, piše Bevc v tekstu, vendar je komisija na koncu le podala ugodno mnenje. (Delo, 25. feb. 2006, NB)
Dragi moji, pred vojno – vem primere, ko so prihajali oziroma ko so bile ponujene penzije našim državljanom, ki so bili včasih na Primorskem, italijanska evidenca je bila taka, da je meni sapo vzelo. (Državni zbor RS: 32. izredna seja 28. 01. 1999, NB)
Toliko človeških energij in strasti še ni bilo sproščenih, odkar svet stoji. Prihodnjim generacijam bo vzelo sapo, ko bodo spoznale, kaj se je zgodilo pred njimi, kaj so ustvarili njihovi očetje in dedje, sapo jim bo vzelo. (Drago Jančar, Dedalus, NB)
Naslednje jutro me je gostitelj peljal na ogled Kurukshetre, takoj zraven kakih deset kilometrov čez polja. Ko sem zagledal tisti tank, kot mu pravijo, v resnici fantastično jezerce, obkroženo z marmornatimi ploščadmi, templji in še nečem, mi je vzelo sapo in mi jo jemlje ob spominu še zdaj, ko tole pišem, da bi najraje nehal, ker se opisati sploh ne da. (Tomo Križnar, O iskanju ljubezni, NB)
EU s svojimi ukrepi odgovarja predvsem na nedavno zaostritev kubanskega ravnanja z oporečniki. Kubancem je najbolj vzelo sapo sporočilo, da naj bi veleposlaništva članic EU v prihodnje ob svojih nacionalnih dnevih na sprejeme vabila tudi nasprotnike režima. (Delo, 16. jun. 2003, NB)
Zdravnica je vzrojila in vpila name, naj že vendar povem, kaj mi je. Njeno ravnanje mi je vzelo sapo, in čeprav mi je na koncu le predpisala zdravila, me je ta izkušnja dotolkla. (Jana 2007, št. 27, NB)

v êni sápi ekspr.; v prisl. rabi, tudi v isti sapi
 
Pomen
 
vse naenkrat, hitroSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZgodba, ki jo želim povedati v eni sapi in z resnobnostjo kakšnega Cervantesa, je, na to že moram bralca opozoriti, nekoliko nora. (Drago Jančar, Avestina, NB)
V časopisu je pisalo o Nemcih in Francozih, in moški so že navsezgodaj nestrpno čakali pred oglasno desko. Časopis so prebrali v eni sapi in potem so bili zgovorni ves dan. (Marjan Rožanc, Pravljica, NB)
To ji je povedala babica, ki je preživela genocid leta 1915. Knjigo je napisala v eni sapi, da bi se znebila mučne skrivnosti o sebi in dala pogum rojakom s podobno usodo. Knjiga, ki je izšla pred dvema letoma, je pri priči postala uspešnica, pred kratkim je izšel prevod v francoščino. (Delo, 5. jan. 2007, NB)

v ísti sápi ekspr.; v prisl. rabi
 
Pomen
 
1. vse naenkrat, na hitroSkrij zgled▾
 
Zgled rabeOzre se kvišku in res, nad seboj zagleda lastovko. Komaj se zagledata, že lastovka, kakor bi trenil, šine navzdol in Palčica ji začne v isti sapi pripovedovati o svoji žalostni usodi: da se bo morala poročiti z ozkosrčnim krtom in se za vse življenje zariti pod zemljo, tako da ne bo nikoli več videla svetlega sonca. (Christian Andersen, Andersenove pravljice, NB)
2. hkrati, obenemSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Posredi pa je še tretji … to bova pa ugotovila takrat, ko se vrne Uroš in ga bova obiskala.« »Torej podatke še zbiramo,« sem rekla, v isti sapi pa dodala: »Je na ambasadi kaj novega?« (Sonja Koranter, Čebelji roj, NB)
Skoraj vsakdo bi se namreč rad znašel v tej ali oni skupini privilegiranih – in v isti sapi to očita drugim kot njihov največji greh. Pa celo tisti, ki so v tem pogledu izjema, ki so res altruistično naravnani, ki bi iskreno radi pomagali človeštvu, imajo o načinu, kako to storiti, povsem nasprotujoče se predstave. (Vinko Ošlak, Včasih je tudi misliti užitek, Filozofske sentence, NB)
Ker švedsko gospodarstvo doživlja razcvet, so socialdemokrati vse trdneje v sedlu. Zato analitiki pričakujejo, da se bo v javnosti okrepila podpora Perssonovi stranki, vendar v isti sapi opozarjajo, da se na Švedskem nikoli ne ve, kako bodo ravnali volivci. (Delo, 24. nov. 2000, NB)
Tveganje je veliko: še nikoli prej niso bili v isti sapi predstavljeni trije filmi iste serije. Nadaljevanja uspešnih akcijskih pustolovščin se sicer snemajo že od nekdaj – tako imenovani sequels kljub vsem polomom, ki jih doživljajo, v Ameriki še vedno veljajo za zanesljivo formulo za uspeh. (Delo, 22. dec. 2001, NB)