Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino snég
bél kot snég ekspr.; primera, v povedni rabi
 
Pomen
 
1. zelo belSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBela kot sneg si ti, rdeča pa kakor kri, v srcu si mojem zapisana ti. La la la … (Eno si zapojmo, NB)
Trgovec pa mi je razložil, da so požrle za dober poldrug kilogram ratomora, torej najhujšega strupa, pa so se še spravile nad sladkor. Pa to ni še vse, je nakladal, na koncu so se povaljale v moki, da so bile bele kot sneg. (Delo, 23. jun. 2003, NB)
Preorana polja, ki na začetku pomladi še niso ozelenela, so tu in tam bela kot sneg. (Delo, 16. maja 1998, NB)
Spomnimo se samo bedaste reklame za zobno pasto Blendameks, v kateri manekenka pove: »Zdaj se lahko spet nasmehnem, ker so moji zobje beli kot sneg.« (Delo, 31. dec. 1999, NB)
2. zelo bledSkrij zgled▾
 
Zgled rabeBliskoma je dvignila glavo in tudi telo je stegnila, da je stala kakor sveča tik mene. Obraz ji je bil v trenutku bel kot sneg, potem pa se je zopet žaril kot roža, da se je videlo, kako ji je vrelo po duši. (I. Tavčar, Cvetje v jeseni, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera bel kot sneg temelji na dejstvu, da je novozapadli sneg prispodoba za belino, potem tudi za bledico.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.bjal kato snjag
bjal kato skrež
češ.[bilý] jako [padlý] sníh
hr.bijel kao inje
hr., srb.bijel kao snijeg
mak.bel kako sneg
pol.biały jak śnieg
rus.belyj kak sneg
slš.biely ako sneh

bíti [kot] lánski snég ekspr.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
ne biti več zanimiv, aktualenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV dolini so bile vijolice in trobentice, kadeče se brazde in prva detelja že lanski sneg. (C. Kosmač, Tistega lepega dne, NB)
Morebitne spremembe ustave že lanski sneg? Stranke bodo najprej ugotovile, ali je možno priti do uzakonitve večinskega volilnega sistema. (Delo, 1. jun. 2000, NB)
Spomladi se je predsednik vlade od nje distanciral, ni pa je preklical. Poleti se ta država ne more delati, da je to zanjo lanski sneg. Javno ogorčenje, ki ga je vzbudila vilniuška izjava, je bilo popolno, primerljivo samo še s kakšnim Oglejem. (Delo, 18. jul. 2003, NB)
To mogoče zveni tako, kot bi zdravnik človeku, ki ga boli noga, predpisal šepanje. Pa v resnici ni. Tuje izkušnje so kot lanski sneg in bližnjice so lahko nevarne. (Delo, 30. maja 1998, NB)
Pripravljalni rezultati na EP pač pomenijo toliko kot lanski sneg, o tem so se v naši reprezentanci že neštetokrat prepričali. V Franciji bi morali storiti nov korak za uveljavitev stare krilatice »Slovenija: majhna država velike košarke«. (Delo, 21. jun. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. kot [za] lanski sneg.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik nem.Schnee von gestern sein
rus.nužen kak letošnij sneg

bíti már kot [za] lánski snég, gl. kot [za] lanski sneg.

kot [za] lánski snég ekspr.; primera, tudi s kakor
 
Pomen
 
izraža odsotnost zanimanja za kaj, brezbrižnost, ignoriranje česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePostavil bom provokativno vprašanje: ali se v podjetjih, kot sta Daimler Chrysler ali Siemens, ustrašijo, ko se želi z njimi pogajati sindikat, ki ima le tisoč članov? To Siemens zanima toliko kot lanski sneg; jih pač ne zanima. (Delo, 22. avg. 2000, NB)
Za dejstva nam je mar kot za lanski sneg, važno je, da bomo v Planici prirejali tekme in postavljali svetovne rekorde, pa četudi bomo morda kmalu morali uvažati še predskakalce. (Delo, 27. feb. 2001, NB)
Za ribiče, obtožene, da so »imeli razprte mreže« itd., bi bilo to prav tako neprijetno kot za državo, ki tega početja ne bi mogla predstaviti drugače kot preprosto kršitev pogodbe, za katero pa bi se v svetu zmenili kot za lanski sneg. (Delo, 13. mar. 1999, NB)
Pa kaj vas briga! To je vam malo mar, kot za lanski sneg. (Državni zbor RS: 32. redna seja 16. 12. 2003, NB)
Za svojo duševno tišino se razlivam. Sem že dejala, da mi je za ljudsko mnenje kot za lanski sneg. Oziram se le še na osebno mnenje. (Sonja Votolen, Pravica do sebe, NB)
V vsakem stavku, s katerim ga bo nagovoril, bo najmanj trikrat izustil ‘sir Herbert’, pa ne iz kakšnega posebnega spoštovanja do tovarnarja Herberta (do katerega mu je toliko kot za lanski sneg), ampak iz samospoštovanja. »Sem pač nekdo, ki ima prijatelje med plemstvom,« tako razmišlja pravi in brezhibni snob. (George Mikes, Priročnik za snobe, NB)
Mi odrasli se smehljamo in stiskamo roke ljudem, za katere čutimo toliko kakor za lanski sneg. Niti v sanjah ne pomislimo, da bi rekli temu ali onemu v lice: ti si oduren, surov, neumen, domišljav. (Z. Kvedrova, Veliki in mali ljudje, NB)
Romski župan odkrito pove, da se ne strinja z makedonsko vlado, zlasti ne z ministrom za socialna vprašanja Bedredinom Ibraimijem (albanske narodnosti), ki menda niti ne poskuša skriti, da ga trpljenje romskih beguncev s Kosova zanima kakor lanski sneg. (Delo, 17. apr. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera kot [za] lanski sneg temelji na dejstvu, da je za sedanji čas lanski sneg popolnoma nezanimiva, nepomembna stvar. Uporablja se večinoma z glagoli brigati se, zanimati se, zmeniti se, biti mar.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.zagrižen sàm kato za lanskija snjag za njakogo, za nešto
češ.záleží mu na kom, čem jako na loňském sněhu
fr.s'en ficher comme de l’an quarante
s'en soucier comme de sa première chemise
s'en soucier comme d'une guigne
hr., srb.briga koga za što, za koga kao za lanjski snijeg
mariti za što, za koga kao (koliko) za lanjski snijeg
nem.Schnee von gestern
pol.tyle (samo), co zeszłoroczny śnieg
dbać jak o zeszłoroczny śnieg o coś, o kogoś
rus.ego interesuet kto, čto kak prošlogodnij sneg
obraščat’ vnimanie kak na prošlogodnij sneg na kogo, na što

zanímati se kot za lánski snég, gl. kot [za] lanski sneg.

zméniti se kot za lánski snég, gl. kot [za] lanski sneg.
Slovar slovenskih frazemov