Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino srebró
bíti kàkor žívo srebró, gl. kakor živo srebro.

bíti žívo srebró ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kdor je živahen, nemirenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeLepših slovesnosti sem videl malo. Janko pa, živo srebro, kot je bil, je bil tako srečen, da bi najraje vsakomur, ki mu jo je ponujal, dal roko. Največ pa se je – šment presneti! – smukal med dekleti. (Ignac Sivec, Triglavski kralj, NB)
Gospod Mesje je še prav mlad in tako živahen kakor gospod Bestiuzza. Živo srebro. (Rado Murnik, Ženini naše Koprnele, NB)
Oba starša sta po ves dan zdoma, stara mati pa ga ne obvlada. Kdo bi pa sploh lahko krotil takšno živo srebro. (Miha Remec, Mana, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. kakor živo srebro.

kàkor žívo srebró ekspr.; primera
 
Pomen
 
živahen, nemirenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTončka je bila prav majhna, okrogla, spretna in pripravna živalca, kakor živo srebro. Neprenehoma se je vrtila in premikala, naprej, nazaj in zopet naprej in ozirala in mahala z roko, zdaj z desno, zdaj z levo, in kimala z glavo in priskakovala in se trebila in šopirila na vse mogoče načine. (J. Trdina, Kranjska jeza in druge črtice in povesti iz narodnega življenja, NB)
Eden od zvezdnikov poletja je gotovo Li Xiang Ming, doktor kitajske medicine in akupunkture ter osebni zdravnik zadnjega kitajskega cesarja. »Mojster je kot živo srebro, saj ga moramo dobesedno ujeti, da se lahko naužijemo njegovega znanja,« pravi Kač, ki je zdravilca zasnubil tudi za delavnico na Smolniku na Pohorju, kjer bo potekala gorska različica Iža, le z malo manj ljudmi … (Delo, 14. jun. 2006, NB)
V tem narisu je bil zaznamovan sedež, ki je bil vsakemu odkazan. Kakor živo srebro je skakljal ta obedničar po sobi. V znak svoje službe je nosil v roki črno paličico. (I. Tavčar, Izza kongresa, NB)
Pri večerji mežika z očmi, dela komedije, kaže zobke in klepeta brez prestanka. Kakor živo srebro se vrti na stolu, priklanja se na vse strani, meče prtiček v tatka in ne ve, kako bi bila še ljubeznivejša in bolj priliznjena. (Zofka Kvedrova, Veliki in mali ljudje, NB)
Zagorelega obraza je, oči ima velike in črne, lase svetlotemne, počesane po sredi in na obeh straneh čela lepo izpodkrožene, roke so do komolcev gole, polne so in okrogle, bujne grudi strepetavajo pod lahno poletno obleko kakor živo srebro. (Milan Pugelj, Evelina in Lina, Tri novele, NB)
 
Izvor frazema
 
Primere kakor živo srebro, kot živo srebro, biti kot živo srebro temeljijo na dejstvu, da je živo srebro kot ‘tekoča žlahtna kovina srebrno bele barve’ zelo gibljivo in izmuzljivo in kot tako prispodoba živahnosti, nemirnosti. Na tej osnovi je nastal še frazem biti živo srebro. Med starejšimi slovarji je primera omenjena v Plet. (II, 561): nemiren kakor živo srebro pri iztočnici srebro. Še pred njim leta 1860 M. Cigale (II, 1214) iztočnico Quecksilber prevaja s sln. živo srebro (serb. auch živa, in and. slav. M. rtut), vendar nem. er hat viel Quecksilber prevaja s sln. živ je, vetrast, nestanoviten.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to be like quicksilver
češ.být [živý] jako rtut’
být [čilý] jako rtut’
je [jako] z hadích ocásků
fr.c'est du vif argent
hr., srb.biti kao živa
biti kao živo srebro
it.avere l'argento vivo addosso
nem.Hummeln im Hintern haben
lebendig wie ein Quecksilber sein
quirlig wie ein Quecksilber sein
quecksilbrig sein
Quecksilber im Leib haben
Quecksilber im Hintern haben
Quecksilber im Arsch haben
rus.on živoj kak rtut’

kot žívo srebró, gl. kakor živo srebro.

žívo srebró je pádlo, gl. živo srebro se je spustilo.

žívo srebró se je dvígnilo pog.; pren., tudi sed. in prih.
 
Pomen
 
temperatura se je dvignilaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNajvišje temperature v juniju so bile izmerjene v dneh od 5. do 7., ponekod tudi 22. junija, le ob obali se je živo srebro dvignilo najvišje zadnji dan meseca. (Delo, 29. jul. 1998, NB)
V krajih z nadmorsko višino do 500 metrov se je živo srebro dvignilo nad 30 stopinj Celzija in celo v Ratečah, kjer je meteorološka postaja na nadmorski višini 864 metrov, so izmerili 29,4 stopinje Celzija. (Delo, 29. jul. 1998, NB)
V Grčiji je bil včeraj najtoplejši dan v tem letu, saj se je živo srebro povzpelo na 42 stopinj Celzija. Na severu Italije je bil zaradi silovitih nalivov in neurij občutno ohromljen promet, vendar se je tudi tam temperatura gibala okoli 40 stopinj. (Delo, 13. avg. 1999, NB)
Ko se živo srebro povzpne do neznosnih 40 stopinj Celzija, v Španiji vsako poletje začno odpirati prodajalne, ki ponujajo široko izbiro kopalnih oblek za vsak žep in okus. (Delo, 27. jul. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem živo srebro se je dvignilo, enako frazem živo srebro se je povzpelo temelji na dejstvu, da se živo srebro ob dvigovanju temperature razteza in s tem kaže višjo temperaturno vrednost, ob padanju temperature pa se krči in s tem kaže manjšo temperaturno vrednost. V tem drugem primeru tako frazema živo srebro se je spustilo in živo srebro je padlo pomenita, da je temperatura padla.

žívo srebró se je povzpélo, gl. živo srebro se je dvignilo.

žívo srebró se je spustílo pog.; pren., tudi sed. in prih.
 
Pomen
 
temperatura je padlaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVremenoslovci so imeli prav, ko so napovedovali, da bo letošnja zima v Rusiji ena najtrših doslej. V Moskvi je že november posekal vse rekorde, saj so se temperature malodane štiri tedne držale okrog minus 20 stopinj, ponoči pa se je živo srebro spustilo tudi do -25 stopinj. (Delo, 10. dec. 1998, NB)
Ljudje takrat razmišljajo o telohih in zvončkih, pokrovitelji in televizijske postaje pa merijo že na druge športe, zlasti nogomet. Povrh vsega pa so nam še en teden pred prvenstvom s Finske zagotavljali, da se tod živo srebro ne bo spustilo pod 15 stopinj. (Delo, 9. feb. 1999, NB)
Poleti se temperatura redno povzpne na 40 stopinj Celzija, pozimi grize mraz. Včasih se spusti živo srebro tudi do minus 40 stopinj Celzija. (National Geographic, junij 2006, NB)
V Kalabriji je temperatura včeraj dopoldne poskočila na 48 stopinj v senci, ponekod na Siciliji pa celo ponoči živo srebro ni padlo pod rekordnih 38 stopinj. (Delo, 4. jul. 1998, NB)
V Sydneyju je pihal ledeni veter z Antarktike. Živo srebro je ponoči padlo na 8,3 stopinje, zaradi vetra pa je bila temperatura dejansko blizu ledišča. (Delo, 17. nov. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. živo srebro se je dvignilo.
Slovar slovenskih frazemov