Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino stánje
bíti v blagoslovljênem stánju, gl. v blagoslovljenem stanju.

bíti v drúgem stánju, gl. v drugem stanju.

v blagoslovljênem stánju vznes.; pren.
 
Pomen
 
nosečaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBila sem četrtič v blagoslovljenem stanju, proti jutru so me začeli viti krči. V nezavesti sem se zgrudila na tla. (Zofka Kvedrova, Njeno življenje, NB)
Dogodku je sledila prijetna pogostitev v atriju Pošte. Vedno nasmejana in prijazna Urša je blestela v blagoslovljenem stanju, obdana s svojimi najbližjimi in številnimi prijatelji. (Jana 2007, št. 16, NB)
Pripravljajo že logotip društva in vse potrebno za šivanje 10.000 slovesnih oblek, v katerih bodo šli v mimohodu ponosni starši otrok, ki bodo rojeni leta 2000, in ženske v »blagoslovljenem stanju«, ki v tem letu pričakujejo rojstvo otroka. (Delo, 6. apr. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem v blagoslovljenem stanju oziroma biti v blagoslovljenem stanju s sopomensko biti blagoslovljena izhaja iz krščanskega nauka, da bog podeljuje srečo, obilje, med te pa spadajo tudi otroci. Tako so noseče ženske v vznesenem izražanju blagoslovljene oziroma v blagoslovljenem stanju.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr.biti u blagoslovljenom stanju
nem.in gesegneten Umständen sein
in anderen Umständen sein

v drúgem stánju pog.; pren.
 
Pomen
 
nosečaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Ali ni dovolj značilno?« je ta odgovorila na vprašanje z vprašanjem. »Punca je v drugem stanju.« »Dijte no mir,« je sklenila roke prve. (Marjan Rožanc, Ljubezen, NB)
Za druge ne vem, a mene bi pri teh letih težko še kdo s čem prevzel. Presenetilo bi me le, če bi na primer videl moškega v drugem stanju … Po drugi strani pa, kdo ve, kaj vse lahko doseže znanost v prihodnosti? (Delo, 9. sep. 2004, NB)
Predsednik države Drnovšek se je z ministrom za obrambo Erjavcem pogovarjal o stanju v slovenski vojski. Glede na kronično pomanjkanje vojakov bi bilo praktično, ko bi ugotovila, da je vojska v drugem stanju. (Mladina 2007, št. 19, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem v drugem stanju oziroma biti v drugem stanju s starinsko sopomenko v drugem stanu pomensko temelji na sestavini drug v pomenu ‘ki se po lastnostih razlikuje od določenega’. Stanje noseče ženske je res precej drugačno kot pred nosečnostjo, bistvo takega poimenovanja pa je olepšano ali prikrito označevanje nosečnosti, ki spada v področje spolnosti. To pa je, kot še nekatera druga področja, tema, o kateri se v civiliziranih družbah nikoli ni direktno, odkrito govorilo.
Slovar slovenskih frazemov