Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino ščèpec
s ščèpcem solí ekspr.; pren., prisl. zv.
 
Pomen
 
ne dobesedno, preudarnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOb srečanju z mano so otroci vreščali zaradi knjig, ne zaradi mene. Vrtoglave hvale jemlje s ščepcem soli. Res, zakaj je pravzaprav mladina tako brezmejno navdušena nad Harryjem? (Delo, 6. apr. 2000, NB)
Danes je porabništvo postalo premišljeno, kupci se znajo obvladovati. S ščepcem soli se kupuje celo na razprodajah, kjer so ljudje nekdaj pokupili vse, če je bilo le dovolj znižano. (Delo, 5. feb. 2004, NB)
Predsednik državnega zbora Franc Cukjati je včeraj pritrdil izjavi premiera Janeza Janše, da postajajo razmere za vodenje vlade vse bolj neprijazne, da se tako v korist Slovenije ne da delati in je bolje iti v opozicijo. Vse te izjave je treba brati s ščepcem soli. Dokler ne bo potegnjena resna formalna poteza z vložitvijo vprašanja nezaupnice v parlamentu, je to zgolj politična igra za pridobivanje podpore na več koncih … (Delo, 15. nov. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. imeti kaj [več] soli v glavi.
Slovar slovenskih frazemov