Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino škórenj
italijánski škórenj ekspr.; ed., pren.
 
Pomen
 
1. Apeninski polotok, ItalijaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeItalijansko-ameriška ljubezen traja že vsaj šest desetletij, začela se je s hvaležnostjo Američanom, da so italijanski škorenj osvobodili izpod nacizma, pozneje pa jim prinesli še celo vrsto visokotehnoloških pogruntavščin in kulturnih novosti, z rokenrolom na čelu. (Delo, 23. nov. 2007, NB)
Nekatere ideje so zelo klasične; Danska je predstavljena iz kock lego, Švedsko ponazarja karton iz pohištvene verige Ikea, italijanski škorenj so zasedli nogometaši, Finska kot najbolj gozdnata evropska država je sestavljena iz lesenih desk, Belgijo pa ponujajo kar v darilnem zavitku čokoladnih bonbonov, ki so tukajšnja posebnost. (Delo, 13. 1. 2009, NB)
Dandanes po vsem svetu živi kar šestdeset milijonov Italijanov. Potem so reveži z južnih obal Sredozemlja začeli prihajati na italijanski škorenj že pred leti, ker se jim je zdel geografsko primeren za pot proti severu. (Delo, 12. avg. 1998, NB)
2. vojska fašistične ItalijeSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabePrav je, da se spomnijo tistih časov, bog ne daj, da bi se še kdaj ponovili, vendar bi se spodobilo, da bi se spomnili vsega, ne samo časa po koncu vojne in 10. februarja 1947, ko je bil podpisan pariški mirovni sporazum. Tudi vsega, kar se je dogajalo grdega in groznega od trenutka, ko je italijanski škorenj stopil na slovenska tla. (Delo, 15. feb. 2006, NB)
Slovensko ozemlje je desetletja teptal italijanski škorenj. Koliko trpljenja in žrtev so zahtevale grozovite vojne, da smo ga vsaj delno osvobodili. (Delo, 13. feb. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem italijanski škorenj v pomenu ‘Apeninski polotok, Italija’ temelji na primerjavi oblike Apeninskega polotoka s škornjem. Pomen ‘vojska fašistične Italije’ pa temelji na predstavi o vojaškem škornju, ki pars pro toto, tj. kot vojska, osvajalno tepta po tuji zemlji. Predstava o vojaškem škornju je primarna tudi v frazemu pod škornjem koga/česa.

pod škórnjem kóga/čésa ekspr.; pren., prisl. zv.
 
Pomen
 
pod oblastjo koga, česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSunitski muslimani, ki krmilo oboroženega odpora držijo v svojih rokah, volitvam nasprotujejo. Nekatere stranke menijo, da so volitve pod škornjem tuje vojske nelegitimne. (Delo, 21. dec. 2004, NB)
Še pred letom 1848, ki se označuje za leto preporoda evropskih narodov, je rdeča zastava veljala za geslo upora. Rdeča simbolizira trpljenje proletariata pod škornjem aristokracije. Uradna vojska Sovjetske zveze v letih 1918 do 1946 se je imenovala Rdeča armada. (Delo, 28. dec. 2007, NB)
Svobodo so si želeli mladi slovanski narodi, ki so se izvijali iz omejitev habsburškega carstva, a so najprej pristali v svoji diktaturi, nato še pod škornjem nemškega nacizma in druge svetovne vojne in končno v svojem posebnem enopartijskem sistemu. (Delo, 9. 1. 2008, NB)
Gaza je trpela zaradi anarhije, zdaj pa bo trpela pod škornjem neusmiljene diktature. Ko so na primer Hamasove sile zajele begunsko taborišče Šati, so namenoma usmrtile tri ženske, dve najstnici in petinsedemdesetletnico, ker so bile v sorodu s Fatahovimi voditelji. (Mag, januar–december 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. italijanski škorenj.

umréti s škórnji na nôgah, gl. umreti v škornjih.

umréti v škórnjih redko; mn., pren., tudi s škornji
 
Pomen
 
umreti neobičajno, ne doma, ampak zunaj, v naravi, včasih tudi junaškoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKot popotnik in pustolovec je tudi končal svoje življenje – umrl je daleč od doma, v škornjih. (J. K.)
Umrli so v škornjih. Eisner je sicer pred štartom napovedal, da bo Alamo »ujel val patriotizma, ki se je sprostil po 11. septembru«, toda iz tega ni bilo … (Google, www.mladina.si/…)
Samomor? Je izgubil v igralnici in se vrgel pod vlak? Umrl je v škornjih. (Google, movie.subtitlr.com/…)
… grobov le majhen delček, kjer so pokopani možje, ki so umrli s škornji na nogah (boot – škorenj), običajno pod streli nasprotnikov, desperadosov, … (Google, caravaning.si/…)
29. jan. 2009 … ‘Prepričan je, da bo umrl s škornji na nogah in brez obžalovanj’. (Google, www.delo.si/…)
Kratko malo in brez vsega drugega: »Ti tega ne razumeš!« – Lep, jasen, prepričljiv dokaz! Kdor se mu ne vda, je nestrpnež, prepirljivec ali hujskač, ki ne bo umrl v postelji; v škornjih bo poginil na cesti, ustreljen ali zaboden, in njegove kosti ne bodo gnile v posvečeni zemlji! (Fran Milčinski, Igračke, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem umreti v škornjih je verjetno nastal po v pustolovskih romanih, filmih in vesternih ustvarjenem mnenju, da je edina prava smrt za pravega moškega, ki je seveda obut v škornje, nagla smrt v naravi, junaška v boju ipd., torej ne doma, v lastni postelji. Frazem omenja J. Glonar, SSJ, 387: v škornjih umreti: na naglem.
Slovar slovenskih frazemov