Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino temà
bíti zavít v temò ekspr.; tudi pren.
 
Pomen
 
1. biti v temi, brez luči, električne razsvetljaveSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDva meseca in pol po osvoboditvi je Bagdad ponoči še vedno zavit v temo. (Delo, 1. jul. 2003, NB)
Afganistan zavit v temo. Vojne vihre, ki so pustošile po Afganistanu, so uničile tudi električno napeljavo. (Delo, 12. mar. 2003, NB)
Južni tečaj je zavit v temo šest mesecev na letu, takrat hudo piha in temperature so deset mesecev na leto minus 50 stopinj Celzija. (Delo, 16. maja 2000, NB)
2. biti nepoznan, neraziskanSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKar koli je že bilo, je v lokal priletelo skozi okno, eksplozija, ki je sledila, pa je naredila za okrog milijon tolarjev škode. Na policiji so redkobesedni, in ker je vmes interes preiskave, nam ni uspelo izvedeti niti tega, ali gre za ročno bombo ali kaj drugega, in tudi motiv je še vedno zavit v temo. (Delo, 8. jan. 2003, NB)
Nastanek gradu je zavit v temo. Pred današnjim je obstajal prvotni grad, ki je bil postavljen nižje od sedanjega. (Delo, 22. jun. 1999, NB)
Dogodek ostaja zavit v temo. Morda je pravo »spreobrnjenje« le tisti dogodek, kjer »zato« zasije zaobrnjenemu življenju samemu, za vse druge pa ostaja temačen. (Delo, 13. dec. 1999, NB)

bŕcniti v temò pog.; pren.
 
Pomen
 
zelo se zmotitiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePoleg tega pa nisi napravil napake ti, saj nisi mogel vedeti, kako se katero orožje obnese. Nekdo malo višji od tebe je krepko brcnil v temo … (Damijan Šinigoj; Neizstreljeni naboj, NB)
Kdor je pomislil, da se bo s prvim resnim mrazom, tako kot lani v pozni jeseni, kurilno olje pocenilo, je močno brcnil v temo. Ameriško rožljanje z orožjem je – kljub malenkostni šibitvi dolarja – samo še dodatno pritisnilo na svetovne cene naftnih derivatov, ki se jeseni sicer praviloma višajo. (Delo, 17. sep. 2002, NB)
Alpski smučarji na zadnji postaji zime. Götschl po načrtih, Maier brcnil v temo. (Delo, 11. mar. 2004, NB)
Če sta se podala v gradbeništvo, sta brcnila v temo ali bolje rečeno v Gradbeništvo Božičnik, ki iz nepojasnjenih predvolilnih razlogov visoko kotira na županovi gradbeniški lestvici. (Delo, 13. feb. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem brcniti v temo je nastal iz besedne zveze brcniti v temo v prenesenem pomenu. Temelji na dejstvu, da se v temi zelo slabo ali nič ne vidi, zato lahko v njej pri brcanju v kaj zelo zgrešimo.

távati v temì ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti neveden, neizobražen, neobveščenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePomanjkanje znanja, posvetna poželenja … Kaj je torej čudnega, če ljudstvo tava v temi, ko so omračeni celo tisti, ki bi morali biti luč sveta. (D. Jančar, Ogenj, igra, NB)
V katerem koli trenutku lahko, vsaj načelno, računalnik priključijo na satelitski telefon in po internetu dobijo dostop do istega zemljevida, ki ga ima pred očmi njihov vrhovni poveljnik. Proti nasprotniku, ki tava v temi, je ta prednost uničujoča. (Delo, 2. mar. 2002, NB)
Policija še vedno tava v temi in išče motiv za 15 mrtvih, dva ducata ranjenih in ubijalski nagon dveh mladoletnikov – Našli so dnevnik, poslovilno pismo in amaterski video. (Delo, 24. apr. 1999, NB)
Naj spomnimo, da so slovenjgraški policisti in kriminalisti od maja 1996 do februarja 1998 v Slovenj Gradcu in okolici obravnavali enajst požarov, ob katerih so preiskovalci tavali v temi, saj niso mogli ugotoviti, zakaj je sploh zagorelo. (Delo, 22. mar. 2000, NB)
Brez razvojnega soglasja in jasnih usmeritev, kaj in kdo so naši nosilci razvoja, bomo še dolgo tavali v temi in izbirali med tisočerimi modeli razvoja. (Delo, 5. okt. 2002, NB)
Toda vrhov policije in tožilstva opozorila, da lahko preiskava, ki jo vodijo na lokalnem nivoju, ostane brez rezultata, očitno ne zanimajo. Da bi kakorkoli odvrnili očitke in ugotovitve, da preiskava tava v temi, se jim ne zdi primerno. (Delo, 22. jun. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem tavati v temi izhaja iz starega testamenta, npr. Izaija 9, 2, Janez 8, 12. in 5. knjiga Mojzes 28, 29, kjer je rečeno, da tisti, ki ne slišijo besed Boga, »tavajo opoldne, kot tava slepec v temi«. Kot je razvidno iz navedenega, je frazem verjetno nastal po krajšanju iz *tavati kot slepec v temi.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to grope (around) in the dark
češ.tápat v temnotách
fr.tâtonner dans le noir
nem.im Dunkeln tappen
rus.bluždat’ v potëmkah
hodit‘ v potëmkah

temà kàkor v méhu, gl. meh.

temà kàkor v pêči, gl. peč.

temà kot v rógu, gl. rog.

temà se déla kómu pred očmí ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zaradi slabosti, razburjenja se mu zdi, da nič ne vidiSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabe»Govorita, govorita sedaj, ko sta stvar že lahko premislila, ko sta lahko že prišla do spoznanja, kako neumen je bil vajin odpor!« Z Lazarjem sva molčala in se stiskala v kot; meni se je delala tema pred očmi. (F. Maselj-Podlimbarski, Gorski potoki, NB)
Resniku se je počasi razkadila megla v glavi in tema pred očmi. Čutil je, da nekam čudno sedi in kakor da ga vse boli. (Gitica Jakopin, Žarometi, NB)
Slovar slovenskih frazemov