Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino tír
bíti na slépem tíru ekspr.; pren., tudi nikal.
 
Pomen
 
biti v položaju, ko česa ni več mogoče nadaljevatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePredor Markovec je spet na slepem tiru. Nadzornikom in Darsovcem se z Markovcem ne mudi. (Delo, 4. 7. 2008, NB)
Včasih imamo občutek, da smo na slepem tiru, ali pa, da se vlak sploh ne bo več premaknil, da ima naš vlak okvaro. In vendar. Naš vlak spelje vedno znova … (Google, www.kupid.com/forum…)
Moram priznati, da sem tudi sam od začetka bil na slepem tiru, ko nisem vedel, kakšna prehrana je najbolj primerna za oblikovanje telesa. (Google, www.the-xtreme.com/…)
Dober in na žalost nikakor ne izjemen primer, da je želja po izobraževanju na slepem tiru, je bil moj nedavni pogovor s šestnajstletno frajlico z … (Google, www.joker.si/)
 
Izvor frazema
 
Gl. zapeljati na slepi tir.

bíti na stránskem tíru ekspr.; pren., tudi nikal.
 
Pomen
 
biti v položaju, ko je komu, čemu odvzeta vodilna vloga, mestoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBaritonist Philippe Rouillon je bil kralj Toas: močan negativec, razdvojen med tistim, kar je vedel, da ga čaka, in prizadevanjem, kako bi z žrtvovanjem grških brodolomcev ušel zli usodi. Kot četrti glavni lik je nekoliko na stranskem tiru, a je bil v odločilnih trenutkih odličen. (Delo, 19. avg. 2000, NB)
Zame je bilo Kosovo izziv. V policiji sem dvaindvajset let in lahko povem, da sem bila kot ženska zmeraj na stranskem tiru. Pri nas je pač tako, da tiste, ki nimajo posebne podpore, težko uspejo. (Delo, 30. avg. 2002, NB)
Ne morem reči, da ni delaven in da nima volje, kar so mu očitali. Je pa res, da je bil precej zagrenjen, ker je bil dolgo na stranskem tiru. (Delo, 28. maja 2004, NB)
Nagrada je gotovo spodbuda, ko si mlad. Saj si rečeš: opazili so me, splača se naprej truditi, nisem na stranskem tiru ipd. V mojih letih pa ni več toliko spodbuda kot potrditev opravljenega dela in nova huda dodatna obveza. (Delo, 25. okt. 2004, NB)
Pričakovati je, da bo novi zakon spremenil tudi prakso davčne uprave; ta je namreč doslej dajala prednost izterjavi večjih vsot, tiste, vredne nekaj stotakov ali tisočakov, so bile bolj na stranskem tiru. (Delo, 19. feb. 2000, NB)
Vsa Nemčija je bila v mesecu dni nogometnega prvenstva kot v transu. Politične dileme in gospodarske težave, ki teden za tednom bremenijo nemški vsakdanjik, so bile navidezno na stranskem tiru. (Delo, 8. jul. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dati koga/kaj na stranski tir.

bíti odrínjen na stránski tír, gl. dati koga/kaj na stranski tir.

dáti kóga/kàj na stránski tír ekspr.; pren.
 
Pomen
 
odvzeti komu, čemu vodilno vlogo, mestoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePodobno je povedal Jani: »Na televiziji je nekaj sposobnih mladih novinarjev, ki si zaslužijo vso podporo, in smešno je, da prav meni, ki prihajam iz Amerike, kjer je mladost vladar, podtikajo, da bom mlade novinarje dal na stranski tir. Ne bom jih.« (Delo, 8. apr. 2000, NB)
Zato so se pri sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides odločili, da plače kot glavno temo delovanja v zadnjem desetletju počasi dajo na stranski tir in se posvetijo zlasti skrbi za zmanjševanje obremenitev zdravnikov in izboljšanje njihovih delovnih razmer. (Delo, 21. dec. 2001, NB)
Med njimi ni skrajšanja transportnega časa in novih pravil za počitek, zato oba ostajata nespremenjena. Ker predlog, ki ga je predložilo irsko predsedstvo, aprila ni dobil soglasja, ga je nizozemsko predsedstvo dalo na stranski tir in se osredotočilo na točke, pri katerih je dogovor mogoč, je včeraj pojasnil predsedujoči sveta nizozemski minister za kmetijstvo M. Cees Veerman. (Delo, 23. nov. 2004, NB)
Lahko bi rekli, da je po več kot tridesetletnem premoru zasedanje parlamenta največje zadoščenje za 91-letnega kralja Zahirja Šaha, ki ga je nova oblast kljub laskavemu naslovu »očeta naroda« odrinila na stranski tir. Parlament se je namreč nazadnje zbral tik pred državnim udarom Šahovega nečaka Mahmuda Dauda, ki je oznanil desetletja vojn in zunanjega vmešavanja. (Delo, 21. dec. 2005, NB)
O zakonu, ki naj izenači vse politike pred televizijskimi kamerami (omeji naj popolno prevlado opozicijskega veljaka Berlusconija, ki ima tri svoje televizije), se ni mogoče odločati, ker so si v laseh vsi, na vseh ravneh. Na vrsto torej lahko pride tisti zakon, ki ga vsakokrat posebej odrinejo na stranski tir in v pozabo – zakon o globalni zaščiti slovenske manjšine. (Delo, 20. jan. 2000, NB)
Po naših podatkih naj bi imel Lacko kot državni podsekretar na ministrstvu precej vpliva, saj je skoraj v celoti odgovoren za finance, državni sekretar za finance Janko Deželak, ki je po hierarhiji nad njim, pa je menda odrinjen na stranski tir. (Delo, 13. apr. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Bistvena sestavina frazema dati koga/kaj na stranski tir je besedna zveza stranski tir. Ta v železniškem izrazju pomeni tir, kjer lahko stojijo vagoni, lokomotive ali železniške kompozicije, ki trenutno ali določen čas niso v prometu. Preneseno na druga področja se je izoblikoval prenesen pomen besedne zveze stranski tir, tj. umik, odvzetje, prenehanje dejavnosti, aktivne vloge, mesta v čem. Navadno se uporablja v predložnih zvezah na stranski tir, na stranskem tiru. To odvzetje je aktivirano z glagolskimi sestavinami biti, dati, odriniti, biti odrinjen, postaviti, potisniti, zaiti, zapeljati, znajti se itd. Podoben prenesen pomen je dobila tudi besedna zveza slepi tir v predložnih zvezah na slepi tir, na slepem tiru.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to push so./sth. to side(lines)
češ.odsunout někoho/něco na vedlejší kolej
fr.mettre qn./qc. sur une voie de garage
hr., srb.staviti koga na mrtvi kolosijek
staviti koga na slijepi kolosijek
nem.jmdn. aufs Abstellgleis schieben
rus.otodvinut‘ kogo/čto na vtoroj plan

obtičáti na slépem tíru, gl. znajti se na slepem tiru.

odríniti kóga/kàj na stránski tír, gl. dati koga/kaj na stranski tir.

ostáti na slépem tíru, gl. znajti se na slepem tiru.

postáviti kóga/kàj na stránski tír ekspr.; pren., nedov. postavljati
 
Pomen
 
odvzeti komu, čemu vodilno vlogo, mestoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Kaj je svet ponorel, da trupla ležijo na cesti, kot v času največje srednjeveške kuge?« »Nekdo bi naju rad postavil na stranski tir,« je neprizadeto rekel Franček, potegnil pulover s sebe in zagrnil golo žensko. »Zarota, nič drugega kot zarota.« (Sonja Koranter, Srečal me je Buda, NB)
Selektor Jonas Kauzlauskas, ki je v minuli sezoni vodil tudi Žalgiris, naj bi Žukauskasu le zameril, da je odšel v tujino za podobno vsoto, kot so mu jo nudili v Kaunasu, in ga postavil na stranski tir. (Delo, 7. sep. 2000, NB)
Kritičen pa je bil do potresnega zakona: »Od vsega začetka trdim, da je zakon slab. Kot kritika zakona in njegove izvedbe sta me ministrstvo za okolje in državna tehnična pisarna postavila na stranski tir.« (Delo, 3. apr. 2002, NB)
Če predstavnik madžarske vlade ne bo prav kmalu sedel za mizo z župani desetih jugozahodnih madžarskih mest in vasi, da bi poskušali poiskati rešitev za razmere na tamkajšnjih cestah in na madžarsko-slovenskem mejnem prehodu Redics-Dolga vas, bodo blokirali promet. Kot je za Delo povedal župan Redicsa Jozsef Loranth, mislijo resno: »Za ta korak se bomo odločili le v skrajni sili, če nas bo Budimpešta še naprej postavljala na stranski tir.« (Delo, 3. avg. 2002, NB)
Četudi ni dvomov, kot izhaja iz doslej pripravljenih strokovnih mnenj, da ni pravnih ovir za začetek postopka za spremembo ustave, pa ni mogoče postaviti na stranski tir zavezanosti državnega zbora odločbi ustavnega sodišča o uveljavitvi dvokrožnega večinskega volilnega sistema. (Delo, 5. maja 2000, NB)
Tudi CSKA ima svoje adute, a jih skrbno skriva. Mladi Andrej Kirilenko, ki je bil izbran za 3. najboljšega igralca suprolige in je za naslednjo sezono vse bliže NBA (Utah), in njegovi soigralci so namreč zadnja dva tedna v popolni osami le trdno trenirali, medtem ko so tekme ruskega DP postavili na stranski tir. (Delo, 11. maja 2001, NB)
Potem pa se je ustavilo. V najbolj občutljivih najstniških letih je Tommy začel sanjati o morebitni karieri pop pevca, teniško kariero pa je postavil na stranski tir. (Delo, 28. jan. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dati koga/kaj na stranski tir.

postávljati kóga/kàj na stránski tír, gl. postaviti koga/kaj na stranski tir.

potísniti kóga/kàj na stránski tír ekspr.; pren.
 
Pomen
 
nehati obravnavati, upoštevati, koga, kaj, onemogočiti, preprečiti kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSprva sem staknil poškodbo, nato pa je prišla zamenjava trenerjev. Gospod Edin Osmanovič me je potisnil na stranski tir, za kar pa sem mu neizmerno hvaležen. Če tega ne bi storil, najbrž ne bi bilo ne golov ne iger. (Delo, 29. maja 2000, NB)
Tretji del se je začel pravljično razpletati za »železarje«, ki so z dvema goloma branilce naslova potisnili na stranski tir. Toda ti so pri priči jeseniško slavje utišali, po treh bliskovitih akcijah izenačili, v nadaljevanju pa zapravili priložnost (Jure Vnuk) celo za vidnejši zasuk. (Delo, 9. mar. 2001, NB)
Po zadnji odločitvi bo zakon o javnih uslužbencih zajemal le uradništvo (med katerega bodo vključene tudi nekatere paradržavne organizacije, kot je denimo pokojninski zavod), plače pa bodo urejene z ločenim zakonom. V prid tej odločitvi je, da vprašanje plač vedno potisne na stranski tir druga vprašanja. (Delo, 2. okt. 2000, NB)
Tako se pogosto dogaja, da začne prisilno »ozdravljeni« zasvojenec kmalu znova jemati heroin, pravi Matek. Drogo je mogoče postopoma potisniti na stranski tir le z ureditvijo življenjskih okoliščin – z ustvarjalnostjo, izobrazbo, zaposlitvijo in kakovostnim partnerskim razmerjem. (Delo, 16. nov. 2000, NB)
Ko so uredniki in novinarji pristali na tako politično izključujoče stanje, so poteptali tudi osnove profesionalizma. Kot redni komentatorji so se poleg nekaterih že tako ali tako politično opredeljenih novinarjev na straneh naših časopisov pojavili ideološki fanatiki, pisci obrnjenega klerikalizma, ki so iz tedna v teden določali politični profil časopisa in neobremenjeno novinarsko komentiranje potisnili povsem na stranski tir. (Drago Jančar, Brioni, Eseji in drugi zapiski, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dati koga/kaj na stranski tir.

správiti kóga s tíra ekspr.; ed., pren., nedov. spravljati
 
Pomen
 
vznemiriti, razburiti kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Hudi so, ko vas ni doma, in sedaj bodo še bolj.« Župan pa ni bil mož, ki bi se bil dal spraviti s tira. Tudi za las ni raztegnil svojega umerjenega koraka. (Fran S. Finžgar, Prerokovana, NB)
Očitno nič ne ve o Mani. Poskuša me prizadeti, poskuša usekati, me spraviti s tira. Pa se ji ne bo posrečilo. (Miha Remec, Mana, NB)
Odpovedati se bom morala delu na terenu, sem premišljevala. Zadnje čase me že vsaka najmanjša malenkost spravi s tira, še travo slišim, kako rase. Preveč je bilo zadnje mesece neverjetnih situacij, preveč. (Sonja Koranter, Trinajsti srebrnik, NB)
Če sem v tej svoji osrednji točki ravnovesja, si lahko zadenem na rame celo vesolje. Če bivam tukaj, v svojem duhovnem centru, me ničesar ne more spraviti s tira … (Tomo Križnar, Samotne poti, NB)
Po petih trojkah (Gnjidić 3, Ćapin in Duščak) so vodili že s 16 : 2 in 19 : 5. Katastrofalen začetek pa borbenih gostov ni spravil s tira. Že v drugi četrtini so se pokazale stare slabosti Novomeščanov. (Delo, 16. dec. 2002, NB)
Čeprav so javna občila kot glavno temo njunega 20-minutnega pogovora navedla Irak, sta se v enaki meri posvetila vprašanju Severne Koreje, glede katere Bush zahteva večjo kitajsko angažiranost. Čeprav ZDA vztrajajo, da so sposobne biti dve vojni hkrati in da zaostrovanje iraške krize ne pomeni, da se ne morejo dovolj posvetiti tudi Severni Koreji, vse bolj kaže, da ameriške funkcionarje izzivanje Pjongjanga v sedanjem neugodnem trenutku že spravlja s tira. (Delo, 10. feb. 2003, NB)
»Vedela sem, da preprosto moram zmagati, čeprav sem se hkrati zavedala, da bo Švedinja igrala kratke in rotirane žogice ter s tem razbijala ritem igranja, kar me spravlja s tira. Mogoče sem tudi preveč hotela in zato tudi hitela, namesto da bi umirila igro.« (Delo, 14. jan. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem spraviti koga s tira temelji na prenesenem pomenu sestavine tir: ekspr., s predlogom ‘ustaljen način življenja, delovanja’. Enak pomen ima tudi istokorenska sestavina tirnica, in sicer navadno v množini, npr. življenje se vrača v stare tirnice; kaj teče po starih tirnicah.

správljati kóga s tíra, gl. spraviti koga s tira.

zaíti na slépi tír, gl. zapeljati na slepi tir.

zapeljáti na slépi tír ekspr.; pren., tudi stranski tir
 
Pomen
 
priti v položaj, ko česa ni več možno nadaljevatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNe le Ronaldinhove želje, temveč tudi za 5 milijonov povišana odškodnina, ki zdaj znaša 29 milijonov, je otoplila odnose med francoskim in angleškim klubom. Še minuli ponedeljek se je zdelo, da je Manchester zapeljal na slepi tir. (Delo, 14. jul. 2003, NB)
Edino onadva sta morda še zmožna znova pognati francosko-nemško »lokomotivo«, ki sta jo nazadnje znala skupaj voziti pokojni Mitterrand in upokojeni Kohl. S Schröderjem in Chiracom je ta evropski vlak zapeljal na slepi tir, Chirac in Merklova nista prišla dlje od »poljubljam roko«, strojevodkinji Merklova in Royalova pa bi ga zelo verjetno iztirili. (Delo, 12. maja 2007, NB)
Ustavno sodišče je npr. odprlo pot za neomejeno drobitev občin, s čimer je zašla ta reforma na slepi tir; smer te reforme pa je prišla v direktno nasprotje z dogajanji v Evropi, kjer so v preteklih desetletjih male občine združevali v večje in bolj učinkovite – skladno s funkcionalnimi potrebami sodobnih lokalnih skupnosti. (Delo, 13. mar. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Pomen frazema zapeljati na slepi tir temelji na besedni zvezi slepi tir. Ta v železniškem izrazju pomeni tir, ki ima izhod samo na enem koncu in kjer lahko tako kot na stranskem tiru stojijo vagoni, lokomotive ali železniške kompozicije, ki trenutno ali določen čas niso v prometu. Preneseno na druga področja se je izoblikoval še pomen besedne zveze slepi tir, tj. ‘umik, odvzetje, prenehanje dejavnosti, aktivne vloge, mesta v čem’. Navadno se uporablja v predložnih zvezah na slepi tir, na slepem tiru. To odvzetje je aktivirano z glagolskimi sestavinami biti, obtičati, ostati, postaviti, potisniti, zapeljati, znajti se itd. Podoben prenesen pomen ima tudi besedna zveza stranski tir v predložnih zvezah na stranski tir, na stranskem tiru.

znájti se na slépem tíru ekspr.; pren., tudi na stranskem tiru
 
Pomen
 
biti v položaju, ko česa ni več možno nadaljevatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTudi nekateri (proto)narodi moderne dobe so se bodisi zaradi skrajno neugodnih okoliščin bodisi zaradi svoje neiniciativnosti znašli na slepem tiru zgodovine. Vse do 2. polovice 18. stoletja je bil npr. položaj Slovencev in Bretoncev – na to je opozorila imenitna študija Petra Vodopivca – ne samo povsem primerljiv, temveč tudi presenetljivo podoben, potem pa je prišlo do velikega razkoraka v razvoju obeh etničnih skupnosti. (Igor Grdina, Poti v zgodovino, 2003, NB)
Prenovljeno ustavo naj bi slavnostno razglasili 12. novembra, če spet ne bo popustila disciplina v makedonskih strankah, sopodpisnicah ohridskega sporazuma, zaradi česar se je mirovni proces v Makedoniji za poldrugi mesec znašel na slepem tiru. (Delo, 2. nov. 2001, NB)
Tezo odhajajočega predsednika evropskega parlamenta je mogoče brati tudi v obrnjenem vrstnem redu; če se upočasni ali celo dokončno ustavi postopek posodabljanja skupnih institucij, bo na slepem tiru obtičal tudi pristopni proces z državami, ki so jim v Bruslju v zameno za demokratizacijo, politične in gospodarske reforme odprli »evropsko perspektivo«. (Delo, 16. dec. 2006, NB)
Stanko Roka Viharja je slej ko ne potolčen in načet od podeželskega življenja, kjer ga malo preveč žura, malo ubit in brezizrazen, pa vendar tudi grozeč in agresiven obstranec, ki je obtičal na slepem tiru življenja in ustvarjalnosti, in Lili Vesne Slapar radoživa in koketna, potem pa izkoriščena in zlomljena deklina. (Delo, 3. dec. 2002, NB)
Tako so kriminalisti in vojaški operativci ostali praznih rok. Preiskavo so sicer vodili še v drugi smeri, a se je tudi tu končala na slepem tiru. Ker so pred spektakularno krajo orožja iz vojaškega skladišča postojnske vojašnice tam urili kar 70 rezervistov, so se preiskovalci odločili, da jih vzamejo v precep in preverijo njihove alibije z detektorjem laži. (Delo, 30. dec. 1999, NB)
Spregledati pa tudi ne gre politično poučne nedavne glose Borisa Ježa Umetnost spodvijanja repa. Zlasti ker obstaja resna bojazen, da bomo Slovenci prednostno-enakopravno zgradili Hrvatom avtocesto Macelj-Maribor, medtem ko bo drugi tir ostal na slepem tiru. (Delo, 14. avg. 2004, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.octnout se na slepé koleji
rus.okazat‘sja v tupike
Slovar slovenskih frazemov